Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Niclas Bentzer och David Erixon förbereder sig för Nordenskiöldsloppet. FOTO: Jakob Forsell.

Niclas Bentzer och David Erixon förbereder sig för Nordenskiöldsloppet. FOTO: Jakob Forsell.

Nordenskiöldsloppet – 22 mil skidupplevelse

Världens längsta, och troligtvis äldsta, skidlopp gör comeback efter att ha legat i träda i 132 år. Nordenskiöldsloppet, som går Jokkmokk Kvikkjokk tur och retur, mäter 22 mil och utgör vinters stora skidupplevelse för duon David Erixon och Niclas Bentzer som tillsammans går under namnet Team Deluxeturer.

Med en distans som mäter mer än dubbelt så långt som Vasaloppet ingjuter Nordenskiöldsloppets 22 mil helt klart respekt i deltagarna.
 
– Det går inte att gå in med sinnebilden att man ska skida ner till Mora och vända för att sedan köra hela vägen åter till Berga By och ytterligare en bit. Det gäller att ha korta delmål, menar Niclas Bentzer.
 
Nordenskiöldsloppet har endast genomförts en gång, 1884. Upphovsman var polarfararen Adolf Erik Nordenskiöld som ville bevisa sina expeditionsdeltagares exceptionella skidduglighet för omvärlden i syftet att få sin upptäckt av Grönlands inland godkänd. Där hade de båda Jokkmokkssamerna Anders Rassa och Paava Lasse Nilsson Tourda skidat 46 mil på 57 timmar för att undersöka om det fanns träd på öns centrum. En bedrift som inget trodde på. Efter att ha avverkat Nordenskiöldsloppets 22 mil på tiden 21 timmar och 22 minuter stod Tourda som segrare och alla tvivel var bortblåsta.
 
Vännerna Erixon och Bentzer har tidigare genomfört långa skidturer. Bland annat har de skidat genom hela Norge (253 mil) 2013, gjort Vita Bandets 130 mil på 29 dagar vinter 2014 och genomfört den 70 mil långa extrema ultramaran Yukon Arctic Ultra på skidor som första svenskar 2015.
 
– Vi har en vana att spendera många timmar på skidor sedan våra långa turer. Men att skida 22 mil i ett sträck ska bli en spännande utmaning, säger David Erixon.
 
Sedan ett antal år har lopp med ultradistanser och fokus på upplevelse inom löpning stadigt växt. Nu är det alltså dags för längdskidåkningen att på allvar ta del av den utvecklingen.
 
– Årets vintertur kommer att vara av en annan karaktär än våra föregående turer, men likväl en upplevelse med skidglädje i fokus, avslutar  Niclas Bentzer.
 
Du kan följa deras förberedelser på hemsidan: www.deluxeturer.se samt i sociala medier Facebook: deluxeturer och Instagram: @deluxeturer

 

Senaste nyheterna

Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen står över resterade världscuptävlingar under 2020. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Kläbo och Iversen åker inte mer världscup det här året

Både Johannes Hösflot Kläbo Emil Iversen meddelar på måndagen att de inte kommer att åka några fler världscuptävlingar den här sidan nyåret. – Jag känner att skidåkning och tävlingar inte är särskilt...
Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...