Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Vasaloppet testar ett nytt grepp med mobila snökanoner längs spåret för att förbättra spårkvaliteten. FOTO: Vasaloppet.

Vasaloppet testar ett nytt grepp med mobila snökanoner längs spåret för att förbättra spårkvaliteten. FOTO: Vasaloppet.

Mobila snökanoner för bättre spårkvalitet

Nu görs de sista förberedelserna inför välkomnandet av över 65 000 skidåkare till Vasaloppets vintervecka. Kylan är återigen tillbaka och den kalla vintern har varit mycket gynnsam för snöproduktion.
Nu testar Vasaloppet ett nytt grepp med mobila snökanoner längs spåret för att förbättra spårkvaliteten ytterligare till arrangemanget.

Trots begränsat med natursnö i stora delar av Sverige är det goda vinterförhållanden i norra Dalarna. Vasaloppets snöfabrik i Oxberg har varit igång sedan november där över 125 000 kubikmeter hittills producerats. Vasaloppsspåret öppnade hela sträckan mellan Sälen och Mora redan den 15 januari.

Efter två varma vintrar med dåliga spår som följd testar nu Vasaloppet att utöka sin snöproduktion med mobila snökanoner på några platser. Syftet är att förstärka spåret mellan Sälen-Evertsberg för att få bättre spårkvalitet under loppen. Kanonsnö är mer kompakt än natursnö och står emot väder och förslitningar från deltagare bättre.

– Tack vare den fina vintern i Sälenfjällen kan vi låna deras kanoner och placera ut längs spåret, något som vi inte provat förut. Förhoppningsvis leder det till mer hållbara spår under första delen av sträckan, likt de sista milen från Oxberg där vi alltid lägger kanonsnö som grund. Fungerar det bra får vi både bättre spår och färre tunga snötransporter på vägarna, säger Vasaloppets arenachef Anders Holmberg.

Istället för att transportera all snö från lagret i Oxberg så placeras mobila kanoner till en början ut på starten i Berga by och i Tennäng. Möjligheten för ytterligare en enhet vid Evertsberg undersöks också.

– I övrigt följer vi vår genomarbetade snösäkringsplan och om kylan håller i sig kan det bli riktigt fina förhållanden när vi den 26 februari kör igång Vasaloppets vintervecka, säger Vasaloppets arenachef Anders Holmberg.

Inför helgen 13-14 februari preparerades sträckan Vasslan-Mora (37 km) för alla tränande motionärer. På övriga delar sker bitvis arbete med maskiner närmsta tiden varför spårdragning just nu uteblir.

FAKTA / Platser kvar till Vasaloppets vintervecka 2016:
Mer än 65 000 deltagare är anmälda till Vasaloppets vintervecka 2016. Det finns dock fortfarande startplatser kvar i Kortvasan (30 km), Tjejvasan (30 km), Öppet Spår måndag (90 km), Halvvasan (45 km), Öppet Spår 9 km samt i Ungdomsvasan.

 

Senaste nyheterna

I morgon fortsätter skidskyttevärldscupen med sprinttävlingar i Kontiolahti, Finland. Nu laddar de svenska skidskyttarna om. FOTO: Svenska skidskytteförbundet.

Succéskidskyttarna laddar om för omgång två i Finland

Världscupen i skidskytte fortsätter med tävlingar i Kontiolahti ytterligare en omgång och samtliga åkare ur den svenska truppen stannar kvar för att tävla vidare. – Jag är väldigt nöjd med den starte...
Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen står över resterade världscuptävlingar under 2020. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Kläbo och Iversen åker inte mer världscup det här året

Både Johannes Hösflot Kläbo Emil Iversen meddelar på måndagen att de inte kommer att åka några fler världscuptävlingar den här sidan nyåret. – Jag känner att skidåkning och tävlingar inte är särskilt...