Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Längd.se har testat nya spännande längdkläder från nya svenska märket Sweare. FOTO: Sweare.

Längd.se har testat nya spännande längdkläder från nya svenska märket Sweare. FOTO: Sweare.

Test: Sweare - nya svenska längdkläder

Längd.se har testat längdkläder från nya svenska märket Sweare.
Sweare, som håller till Åre, erbjuder längdskidkläder som sticker ut färg- och formmässigt.
Kläderna har också flera intressanta material- och tekniklösningar.

Vi har testat jackan XC 50/50 Jacket och byxan XC 360 Pant. Man märker direkt att det är något annorlunda med kläderna från Sweare, från färg och form till skärning.

Vi börjar med jackan. Den har olika material på fram- och baksidan. På framsidan är det 2-lagers laminerad soft-shell med fyrvägs-stretch. Baksidan är i ett mycket tunt lättviktstyg med bra andning.

Jackan sitter tight men med mycket bra skärning. Det stramar aldrig någonstans när man åker. Självklart finns ficka för mobil och genomföring för lurar. Vi har testat jackan i både lite kallare och varmare väder och är mycket nöjda med funktionen. Jackan står emot vind bra och den tunna baksidan uppskattas särskilt då den andas mycket bra.

sweare_stakning.jpg
Sweare erbjuder spännande form och funktion. FOTO: Sweare.

En finess är att man kan dra ner dragkedjan med knäppa två knappar vid krage och bröst för bra ventilering fram när det är varmt.

På ryggen finns en liten nyckelficka med dragkedja och en stor öppen ficka för till exempel extra mössa, handskar eller kanske vallaburk eller skrapa.

Byxorna känns som ett mellanting mellan tunna och tjocka tights. De är gjorda i 2-lagers laminerat soft-shelltyg med fyrvägs-stretch. Byxorna har också förböjda knän. Det finns en bakficka med dragkedja på byxorna och väl tilltagna dragkedjor vid besluten.

Vill man inte se ut som alla andra i längdspåret är Sweare lösningen med andra färger än vad vi normalt ser på längdåkare. Funktionen känns som sagt också mycket bra med skärning som gör att plaggen, som trots att de sitter tight, aldrig stramar.

Men-Orange-break_Dark-clark.jpg
Vill du glida fram i spåret och inte se ut som alla andra? Då kan skidkläderna från Sweare vara något för dig. FOTO: Sweare.

Både jacka och byxa produceras i Estland.

Sweare har grundats av Malin Åkerlund och Per Brännäng. Malin är designer och mönsterkonstruktör.  Hon har utbildning från Tillskärarakademin och har tidigare jobbat på företag som JC, Haglöfs och Norrøna. Per är företagets VD och har bakgrund som projektledare.

Till sist. Hur ska man uttala Sweare?
Jo, som det engelska ordet svära. Man kan också se det som en förkortning av Sweden Åre eller Skiers We Are.

Läs mer på: www.sweare.com

 

Relaterade nyheter

Senaste nyheterna

Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...
William Poromaa blev 17:e man i jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Hösflot Kläbo ryckte till seger - Poromaa 17:e

Johannes Hösflot Kläbo släppte upp Aleksander Bolshunov och Emil Iversen halvvägs i jaktstartloppet i Ruka. Sedan avgjorde han till seger med ett ryck i sista backen. William Poromaa blev bäste svens...
Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.