Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Glid-tejp på dina skin-skidor ger både bättre glid och fäste i ett moment. FOTO: Video Optiwax.
Glid-tejp på dina skin-skidor ger både bättre glid och fäste i ett moment. FOTO: Video Optiwax.

Tips: Så här vallar du dina skin-skidor

Försäljningen av så kallade skin-skidor har mer eller mindre exploderat inför den här vintern.
Många motionärer kommer också att använda sig av dessa skidor under Vasaloppsveckan. Här kommer ett fint vallatips för att få bra fart på skin-skidorna.

Skin-skidor har sänkt trösklarna för många motionärer att komma ut i spåren. Skidorna används i träning för allt från motionärer till elitåkare.

Ska man åka ett lopp med den här typen av skida så vill man förstås också ha ett bra glid. I vissa fören kan också snö fastna en del under fästdelen. Här kommer ett tips som löser båda delarna i ett moment.

Det är den finska vallatillverkaren Optiwax som har en högflour-valla på tejp som värms in med vallajärn. Lösningen är att lägga glid-tejpen över hela skidan, alltså även över skin-delen. Behandlingen ger både bättre glid och fäste, samt minimerar risken för ifrysning på skin-delen.

Man behöver inte vara orolig för att glidet inte står sig ett helt Vasalopp. Vallan har testats rejält och enligt uppgift ska en vallning hålla runt 20 mil.

OBS! När man tagit bort tejpen så ska skidan bara borstas. Men behöver inte vara orolig att det är för lite glidvalla på belaget. Det märker man när man börjar borsta.

Kolla in videon från Optiwax hur du går tillväga:

Glid-tejpen är förstås också ett mycket enkelt sätt att valla glid på traditionella klassiska skidor eller skejtskidor.

Här är en film när Kikkan Randall vallar ett par skjetskidor med Optiwax.

Siste nyheter

Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...
Rehns BK kan bli Sveriges starkaste klubb på herrjuniorsidan i vinter.

Rehns BK förstärker med Bergström och Berg

Rehns BK är en uppstickare i skid-Sverige som samlar många satsande herrjuniorer. Truls Gisselman är den mest framgångsrika åkaren i klubbens satsning på duktiga juniorer. Nu satsar klubben ytterligar...
Det bjud på toppenförhållanden i Torsby skidtunnel nu. FOTO: Torsby Skidtunnel & Sportcenter.

Fina förhållanden i skidtunneln i Torsby

Vill man få några riktigt fina skidturer nu mitt i sommaren så är det ett bra läge att åka till Torsby skidtunnel. – Vi har stenhårda fina spår nu och har fått mycket fina omdömen, bland annat från l...