Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Michael Thorén, VD för En Svensk Klassiker, ger tipset att inte tänka på sluttiden om du ska åka Vasaloppet på söndag. FOTO: Video Renault Sverige.

Michael Thorén, VD för En Svensk Klassiker, ger tipset att inte tänka på sluttiden om du ska åka Vasaloppet på söndag. FOTO: Video Renault Sverige.

Inför Vasaloppet: Tänk inte på sluttiden

Nu släpps Moraklockan – en statistisk åkare som tränar hjärnan rätt inför söndag
Fyra av tio skidloppsåkare uppger i en ny undersökning att deras huvudsakliga mål på söndagens stora skidlopp är sluttiden. Samtidigt menar var sjunde av dem, 14 procent, att de tappar motivationen för resten av loppet om de hamnar efter de uppsatta delmålen. Av de som mäter sig på placering är det endast cirka hälften så många, 8 procent, som tappar motivation.

Med anledning av detta har Renault i samarbete med En svensk klassiker tagit fram Moraklockan, som ska få åkarna att fokusera på andra mål under loppet.

– Att mäta sig på tid är ett av de vanligaste misstagen under just skidlopp, det finns inget annat lopp där yttre omständigheter påverkar sluttiden lika mycket. Jag vet många som trots toppform inte klarar delmålen och därmed tappar motivationen halvvägs igenom, det har vi tagit fasta vid och byggt upp en snittåkare som ska hjälpa till att träna hjärnan redan innan startskottet, säger Michael Thorén, VD för En Svensk Klassiker.

Moraklockan är en statistiskt uppbyggd skidåkare, som visar hur yttre parametrar spelar in när det kommer till sluttid. Kopplat till datan kan man även se hur de rådande väderförhållandena kan försvåra - eller gynna – ett bra resultat.

– Moraklockan, vår statistiska åkare, visar att man inte ska stirra sig blind på själva tiden, trots en halvtaskig tid kan man slå personligt bästa i placeringar eftersom alla påverkas lika mycket av saker som snökvalitet och motvind. Vårt mål med Moraklockan är att få åkarna att skifta fokus på söndag och på så sätt må bättre genom loppet, fortsätter Lars Höglin, Brand Engagement Manager på Renault Nordic AB

Moraklockan är den första delen av Renaults ”Klassiska hemligheter” som inför varje lopp inom En Svensk Klassiker avslöjar en ny hemlighet och skapar ett verktyg för att hjälpa åkarna att hantera det.

1) Undersökningen är genomförd i februari 2016 med 621 respondenter från En Svensk Klassikers register som har eller kommer genomföra skidloppet inom En Svensk Klassiker.

2) Moraklockan bygger på sammanställd statistik från de 22 personer som åkt samtliga lopp mellan Sälen och Mora under de senaste fem åren och som dessutom genomfört en full "klassiker” samtliga år.

Om Klassiska Hemligheter
Renault är sedan 2016 officiell partner till En Svensk Klassiker och har det kommande året en vision att underlätta för åkare, simmare, cyklister och löpare. Inför varje lopp har Renault skapat verktyg som på olika sätt hjälper deltagarna att ta sig igenom sportåret på bästa möjliga sätt.

Om Renaults partnerskap med En Svensk Klassiker
Renault och En Svensk Klassiker har tecknat ett två-årigt samarbetsavtal från den 1 januari 2016. Det innebär att Renault blir officiell partner och bilsponsor till organisationen som drivs av de fem arrangörerna av klassikerloppen. Renault lanserade nyligen sin första fyrhjulsdrivna crossover Renault Kadjar som är en av huvudbilarna i bilsponsorskapet med En Svensk Klassiker.

Läs mer om de klassiska hemligheterna och Moraklockan på:
www.klassiskahemligheter.se

 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...
William Poromaa blev 17:e man i jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Hösflot Kläbo ryckte till seger - Poromaa 17:e

Johannes Hösflot Kläbo släppte upp Aleksander Bolshunov och Emil Iversen halvvägs i jaktstartloppet i Ruka. Sedan avgjorde han till seger med ett ryck i sista backen. William Poromaa blev bäste svens...
Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.