Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Det var trångt på upploppet när Britta Johansson Norgren, Katerina Smutná och Lina Korsgren skulle göra upp om segern och några herråkare var i vägen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Det var trångt på upploppet när Britta Johansson Norgren, Katerina Smutná och Lina Korsgren skulle göra upp om segern och några herråkare var i vägen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Damåkarna missnöjda med upploppet

Britta Johansson Norgren var inställd på att få fria spår på upploppet och la upp taktiken därefter.
Så blev det inte och chansen att spurta om segern i Vasaloppet mot Katerina Smutna försvann.

– Det är lite tråkigt att det är det här som kommer i fokus när man åkt 89,5 andra kilometer. Vi hade fått informationen om att vi skulle ha egna spår. Jag la upp min plan för att vi skulle ha det. Att det skulle vara det bästa att ligga tvåa in på upploppet. Jag kan ju inte känna att det var fel för det var ju vad jag trodde var rätt. Det är inte säkert det hade räckt i alla fall men det hade varit roligt om vi kunde haft en ärlig match, berättade Britta efter loppet.

Britta hade ett tag en ganska stor ledning i damklassen men den tappade hon. Men hon ångra inte att hon försökte gå hårdare tidigare.

– Nej, jag tycker jag haft ett bra lopp. Det är så när man ligger i klungor. Min gick inte så fort och jag tog beslutet att jag inte skulle ligga och dra den. Jag förstod att de andra skulle komma men jag tänkte att det är bättre att ligga kvar bakom och ha energi, förklarade Britta.

Lina Korsgren var glad trea men inte heller hon nöjd med hur slutet på loppet blev.

– Jag är fantastiskt nöjd. Det har varit ett av säsongens mål att komma på pallen i Vasaloppet. Med alla struligheter som varit de senaste åren så är jag så glad att kroppen känns som den ska. Att man känner sig pigg när man åker, sa Lina.

Att stångas med herrar runt placering 80-90 på slutet var inte vad hon önskat.

– Det är klart man är trött men så får man lägga lite onödig energi på att ta positioner mot folk som man inte ska göra upp tävlingen med. Det hade väl varit mer rättvist om vi tre hade varit tillsammans. Det kan jag väl tycka, men det är som det är, menade Lina och fortsatte:

– Det var väldigt stökigt på slutet. Killarna runt oss vill också ha sina bra placeringar men jag tycker ändå att de kunde ge oss lite mer space, sade Korsgren

Vasaloppets sportchef Tommy Höglund kommenterade avslutningen på damklassen så här:

– Först och främst vill jag erkänna att vi misslyckades med att skapa fritt upplopp för damerna. Det här var första året Vasaloppet gjorde ett försök att skapa fritt spelrum för damåkarna på upploppet. Men försöket misslyckades, konstaterade Höglund och fortsatte:

– Vi ville lyfta fram damtävlingen så att det skulle vara en just tävling för åkarna och tydligt för publiken med ett fritt upplopp. Vår strategi var att vi hade funktionärer ute och de sista 500 meterna hade vi stora skyltar ute där det stod ”damspurt, herrar höger”. Vi hade också visselpipor. Tanken var att det skulle leda till att herrarna skulle uppmärksammas och flytta till de högra spåren.

– Det visade sig att detta inte fungerade. Om det berodde på att de inte hörde eller struntade i det. Det vet jag inte i nuläget.

– Det är ingen ursäkt men jag vet inte att vi haft en så tuff avslutning i damklassen med tre åkare inom några sekunder. Det blev väldigt olyckligt. Vi kommer självklart utvärdera och återkomma med vad vi kan göra för att säkra rättvis tävling för damerna, avslutade Höglund.

Senaste nyheterna

Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...
William Poromaa blev 17:e man i jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Hösflot Kläbo ryckte till seger - Poromaa 17:e

Johannes Hösflot Kläbo släppte upp Aleksander Bolshunov och Emil Iversen halvvägs i jaktstartloppet i Ruka. Sedan avgjorde han till seger med ett ryck i sista backen. William Poromaa blev bäste svens...
Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.