Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Många svenska åkare är på plats Otepää för säsongsavslutningen av Skandinaviska cupen. FOTO: Svenska Skidförbundet.

Många svenska åkare är på plats Otepää för säsongsavslutningen av Skandinaviska cupen. FOTO: Svenska Skidförbundet.

Avspänt inför cupfinalen i Otepää

Det svenska längdlandslaget och en stor nationell trupp är på plats i "The number 1 Estonian ski resort", Otepää, för de tre avslutande tävlingarna i säsongens Skandinaviska cup.

– Det är en härlig stämning och fina spår. Man har fått till den knallhårda världscupbanan fint, så det kommer bli en härlig helg! säger U-lagstränaren Tobias Långberg, ansvarig för landslagstruppen.

För första gången på några år så är det dags för en mini tour i Skandinaviska cupen så alla tre tävlingsdagarna läggs ihop. Regelverket för mini touren är det samma som användes tidigare i vinter vid världscuppremiären i Rukka.

På fredagens inledande sprint i fri teknik så blir det bonussekunder, 30 sekunder till vinnaren och en fallande skala ner till 30e plats. Lördagens individuella tävling över 5/10 km i klassisk teknik ligger sedan till grund, tillsammans med sprintens resultat, till den avslutande jaktstarten på söndag över 10/15 km i fri teknik.

Varje etapp ger poäng till den totala Skandinaviska cupen och då är det den så kallade "50-poängsskalan" som gäller. Samma skala som används i de nationella cuperna, Intersport och Scandic cup. Den som är först i mål på jaktstarten vinner hela minitouren och får 200 poäng till den totala Skandinaviska cupen.

Totalvinnande dam och herre i Skandinaviska cupen vinner en friplats i den inledande perioden (november-december) av nästa säsongs världscup. Så det är en hel del som står på spel under denna tävlingshelg.

Längdlandslaget som representerar Sverige i Otepää består av följande åkare:

Damer
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Sofia Henriksson, Piteå Elit SK
Elin Mohlin, Åsarna IK
Maria Nordström, Ulricehamns IF
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Jonna Sundling, IFK Umeå
Linn Sömskar, IFK Umeå

Herrar
Karl-Johan Dyvik, Falun-Borlänge SK
Gustav Eriksson, Falun-Borlänge SK
Simon Lageson, Åsarna IK
Anton Lindblad, Hudiksvalls IF
Viktor Thorn, Ulricehamns IF

De svenska damerna har gjort en mycket bra säsong i Skandinaviska cupen och det finns chans till riktigt fina slutresultat. På herrsidan hoppas vi att det blir framskjutna individuella resultat under helgen.

Läget i totla cupen inför avslutningen i Otepää:
Damer totalt

1. Maria Ström Nackstad, NOR, 274 p 2. Sofia Henriksson, SWE, 269 p 3. Ebba Andersson, SWE, 249 p
Övriga svenska placeringar topp tio: 5. Marika Sundin, 218 p 7. Maja Dahlqvist, 162 p 9. Elin Mohlin, 149 p

Herrar totalt
1. Martin Lövström Nyenget, NOR, 301 p 2. Mathias Rundgren, NOR, 242 p 3. Daniel Myrmäl Helgestad, NOR, 185 p
Svenska placeringar topp tjugo: 9. Oskar Svensson, 118 p 17. Karl-Johan Westberg, 88 p

Som "krydda på moset" har laget denna gång fått låna VC-lagets vallalastbil, då den inte följde med över Atlanten till Ski Tour Canda. Ett otroligt lyft för hela laget! Lastbilen står uppställd precis vid spåret och ger en perfekt arbets- och testmiljö för de fem vallarna som är på plats.

Vallachef Torbjörn Bergman har "laddat upp" en omgång testskidor inne i vallalastbilen som ska ut till skidspåret.

En annan stor nyhet är att helgens tävlingar kommer att webbsändas med svensk kommentering. Estniska Skidförbundet har i ett samarbete med SSF gjort det möjligt att sända tävlingarna och kommenteringen görs av Adam Johansson.

Vi kommer lägga ut exakta sändningstider och länkar på Facebook (www.facebook.com/SkiTeamSweXC) och Twitter (www.twitter.com/SkiTeamSweXC) så fort dessa är klara.

Sptinttävlingarna börjar imorgon fredag kl. 10:00 (9:00 svensk tid) med prologer och finalheaten börjar kl. 12:00 (11:00 svensk tid).

SSF är på plats och vi kommer finnas i de sociala medierna under taggarna #scandinaviancup och #skiteamswexc.

Skandinaviska cupens officiella webbplats: www.scancup.net

Senaste nyheterna

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...
Joni Mäki tog dubbla segrar vid finska cupen i Taivalkoski i helgen. FOTO: Touho Häkkinen.

Dubbla segrar för Joni Mäki

Joni Mäki vann både lördagens sprint och söndagens distanslopp vid finska cupen i Taivalkoski. På damsidan vann Katri Lylynperä sprinten och Kerttu Niskanen distansloppet.