Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Knäoperation i morgon och därefter tre månaders rehabiliteringsträning väntar för Ebba Andersson. Här är Ebba efter vinters SM-silver i Piteå. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Knäoperation i morgon och därefter tre månaders rehabiliteringsträning väntar för Ebba Andersson. Här är Ebba efter vinters SM-silver i Piteå. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Knäoperation i morgon för Ebba Andersson

Hon tog två guld på junior-VM på skidor och silver på SM, men när junior-SM inleds i veckan saknas tyvärr Ebba Andersson, Sollefteå Skidor IF. På grund av en knäoperation blir Ebba borta resten av säsongen.
– Ebba ska opereras i morgon och därefter följer rehabiliteringsträning i cirka tre månader, berättar Åsa Thelaus, läkare för Svenska Skidförbundets juniorlandslag på längdskidor.

Den 16 mars inleds junior-SM i Torsby, men tyvärr finns inte guldmedaljören från junior-VM i Rumänien på plats. Ebba Andersson, Sollefteå Skidor IF, ska istället operera ett knä.

– Ebbas ena knäskål hoppade ur led för två år sedan, något som kunde åtgärdas med bra rehabiliteringsträning, berättar Åsa Thelaus, ansvarig läkare för juniorlandslaget.

Men när knäskålen i förra veckan hoppade ur led igen blev det skador i knät som kräver operation.

– I samråd med läkare på Capio Artro Clinic på Sofiahemmet beslutade vi oss för operation för att Ebba ska ha ett knä som fungerar både i och utanför spåret resten av livet, säger Thelaus, som också meddelar att operationen är relativt omfattande.

– Det kommer att krävas cirka tre månaders strikt rehabilitering för att knät ska bli bra. Vi räknar med att Ebba ska vara tillbaka i spåret nästa säsong.

Ebba Andersson låter sig inte avskräckas av knäskadan utan har fokus framåt.

– Det är naturligtvis tråkigt att missa de tävlingar som återstår av säsongen. Det blir ju dessutom ett extra moment med operation och rehabilitering. Men skadan är inget som ska sätta stopp för mig. Jag siktar framåt och vill inte älta det som har varit. Jag är beredd på att lägga ner det jobb som krävs för att ta mig tillbaka och bli ännu starkare, säger Ebba.

18 åriga Ebba Andersson tog två guld på junior-VM i Rumänien i februari i år, dels i 10 km fristil och i stafetten. Dessutom blev hon tvåa, efter Charlotte Kalla, på 10 km i klassisk stil på SM i Piteå i januari.

Senaste nyheterna

Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...
William Poromaa blev 17:e man i jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Hösflot Kläbo ryckte till seger - Poromaa 17:e

Johannes Hösflot Kläbo släppte upp Aleksander Bolshunov och Emil Iversen halvvägs i jaktstartloppet i Ruka. Sedan avgjorde han till seger med ett ryck i sista backen. William Poromaa blev bäste svens...
Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.