Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Maria Rydqvist avslutar elitkarriären. Här gratuleras Maria av dottern Wilda efter VM-silvret i stafett i Falun förra vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Maria Rydqvist avslutar elitkarriären. Här gratuleras Maria av dottern Wilda efter VM-silvret i stafett i Falun förra vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Maria Rydqvist slutar sin elitkarriär

Efter en lång och framgångsrik karriär med VM-silver, tre SM-guld och många framskjutna placeringar i världscupen väljer Maria Rydqvist att tacka för sig i längdlandslaget och avsluta elitkarriären. Ski Tour Canada blev därmed hennes final-tour.
Den glada, engagerade och målmedvetna 32-åringen har satt färg på både landslag och kvinnoidrott.

– Det är med delade känslor jag fattat beslutet att förändra mitt liv, men jag känner inte att jag vill göra de prioriteringar som krävs för att kunna lyckas i VM och OS framöver, säger Maria.

Maria Rydqvist var så sent som i Svenska Skidspelen för en månad sedan bästa svenska på femte plats över 10 km fri stil. Säsongen har varit bra och 13:e placeringen i Tour de Ski, med en sedvanlig imponerande klättring upp för monsterbacken Alpe Cermis i Val di Fiemme, bekräftar med all önskvärd tydlighet att kapaciteten fortfarande finns där.

Men livet är mer än tider, placeringar, resor och fakirträning.

– Beslutet har vuxit fram under en tid då jag känt efter både vad som är rätt för mig och familjen. Framförallt har jag kommit till den punkt där jag vill ha mer tid med familjen, men det handlar också om att våga ta steget vidare och utmana mig själv på andra områden.

I slutet av februari 2015 gjorde Maria Rydqvist succé under VM i Falun där hon presterade som bäst när det verkligen gällde. Hon kom fyra på 10 km fri stil, bara drygt en sekund från bronset, och var med i det svenska laget som tog silver i stafetten.

På plats på Lugnets skidstadion för att heja på Maria fanns barnen Wilda, 5, och Charlize, 2. 

– Trots att jag fått barnen under skidkarriären och bitvis både varit borta från tävlingsarenan och levt ett vanligt familjeliv, kommer det säkert att bli en stor omställning. Samtidigt är jag en nyfiken person som ser många möjligheter och jag lär inte slå mig till ro hemma i Älvdalen, säger Maria Rydqvist som är utbildad ekonom.

Till att börja med kommer Maria att lägga sista handen vid sin bok om kvinnors ställning inom idrotten, ett projekt hon jobbat med när det funnits tid de två senaste åren.

– Jag hoppas också kunna hitta ett vanligt jobb som kan bli samma sporre som skidåkningen har varit, säger Maria Rydqvist vars sista tävling i världscupen blev jaktarten i Quebec där hon hade den 11:e bästa tiden. Touren fick avbrytas på grund av sjukdom.

Maria Rydqvist har gjort en sällsynt resa som skidåkare. Den började i OK Vivill i snöfattiga Smålandsstenar där föräldrarna inspirerade och banade väg för att hon kunde utöva sin favoritsport. Som 16-åring hamnade Maria på skidgymnasiet i Mora och senare på skiduniversitet i Östersund.

Första världscuptävlingen gjorde Maria i Borlänge 2003. Totalt hann hon göra 130 individuella vc-lopp och tre VM. Förutom stafettsilvret och fjärdeplatsen i Faluns millopp är sjätteplatsen i skiathlon från Oslo-VM 2011 hennes främsta meriter. I prisskåpet finns även 11 individuella SM-medaljer, varav tre guld, fyra silver och fyra brons.

– Jag har kämpat länge för att förverkliga mina drömmar om att kunna konkurrera mot de bästa. Det har varit ett liv med otroligt mycket glädje och många upplevelser, men också besvikelse i motgångens stunder. Sammantaget har idrotten lärt mig mycket som jag kommer att ta med mig vidare.

Maria vill i sammanhanget passa på att tacka alla som hjälpt och stöttat henne under åren. Klubbarna, sponsorerna, landslaget, fansen, vännerna och familjen. Ingen nämnd. Ingen glömd.

 

Senaste nyheterna

Fullt fokus från Hanna Öberg och ny seger. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Båda syskonen Öberg på pallen

Hanna Öberg tog andra raka sprintsegern i världscupen och samtidigt åkte systern Elvira in som trea. – Det känns bara helt fantastiskt. Min känsla på skjutvallen, jag är verkligen trygg där, sa Hanna...
Martin Ponsiluoma åkte fort i Kontiolahti. Trots tre bommar slutade han på nionde plats. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Tionde segern för Tarjei Bö – snabb Ponsiluoma nia

Det blev äldre brodern Bö, Tarjei, som vann sprinten vid världscupen i skidskytt i Kontiolahti på torsdagseftermiddagen. Martin Ponsiluoma flög fram i spåret och trots tre bom slutade han på nionde p...