Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

John Kristian Dahl jublar på Vasaloppets mållinje. 10 april åker Dahl 22 mil långa Nordenskiöldsloppet. FOTO: Magnus Östh.

John Kristian Dahl jublar på Vasaloppets mållinje. 10 april åker Dahl 22 mil långa Nordenskiöldsloppet. FOTO: Magnus Östh.

Dahl och Johansson Norgren åker Nordenskiöldsloppet

Det 22 mil långa Red Bull Nordenskiöldsloppet som avgörs den 10 april fortsätter att dra långloppsstjärnor till sig.
Senast i raden av anmälda toppåkare är årets Vasaloppsvinnare John Kristian Dahl och damtvåan Britta Johansson Norgren. 

– Det har pågått lite snack om det här loppet en tid. Jag läste redan för ett par år sedan om att planerna fanns. Det känns oerhört spännande. Jag har aldrig åkt skidor så långt och så länge förut, säger John Kristian Dahl.

Till start kommer sedan tidigare toppnamn som bröderna Aukland, Bill Impola, Jerry Ahrlin och Richard Tynell. Nu får de sällskap av fler långloppspecialister.

Förutom Dahl och Johansson Norgren är även norske Tore Björseth Berdal och årets Vasaloppstrea i damklassen, Lina Korsgren, anmälda. Loppet har också dragit till sig veteranen Terje Langli som vann tre VM-guld och ett OS-guld i den norska landslagsdräkten i början av 90-talet.

– Det känns otroligt kul att locka så många starka åkare redan första året tävlingen återuppstår i sin originaltappning, säger Daniel Tynell, sportchef för Red Bull Nordenskiöldsloppet.

Elitåkarna tävlar sida vid sida med vältränade motionärer som söker en utmaning utöver det vanliga. Totalt har loppet plats för 500 startande när loppet avgörs den 10 april med start och målgång i Jokkmokk. 370 platser är redan tagna.

– Det ser ut att bli ett startfält som är allt det vi har hoppats på. Jag kan knappt vänta på att få se dessa skidåkare ge sig ut på sitt livs utmaning, säger Daniel Tynell.

Tävlingen har inte genomförts i sin fulla sträckning sedan 1884 då polarfararen Adolf Erik Nordenskiöld anordnade ett lopp enbart för att bevisa sina expeditionsmedlemmars förmåga att avverka långa sträckor på kort tid. Vinnaren då hette Pavva-Lasse Nilsson Tourda och gick i mål efter 21 timmar och 22 min.

17 nationer finns hittills representerade, bland dem utanför Skandinavien finns Tyskland, USA, Kanada, Österrike, Tjeckien, Ryssland, Polen, Italien, Storbritannien, Schweiz och Estland.

För mer information om Red Bull Nordenskiöldsloppet besök www.redbullnordenskioldsloppet.se

Mer om loppets historia

Den historiska bakgrunden till loppet börjar med en av Nordenskiölds expeditioner till Grönland. Efter att ha kört fast med tunga slädar i issörjan skickade vetenskapsmannen iväg två samiska expeditionsmedlemmar österut med uppdraget att söka efter oupptäckta gröna dalar i inlandet.

Efter att ha skidat nästan oavbrutet i två och ett halvt dygn kom de utmattade tillbaka. Utan att ha sett något annat än snö och is hade de avverkat 460 kilometer på 57 timmar. När expeditionen kom hem till Sverige igen togs Nordenskiölds uppgifter om skidåkarnas prestation emot som rena lögner.

För att bevisa uppgifterna och återupprätta sin heder anordnade polarfarare Nordenskiöld en tävling. Den 3 april 1884 klockan 18.00 ställde sig 18 samer och nybyggare bakom en startlinje i Purkijaur utanför Jokkmokk. I obanad terräng och utan nattvila skulle de skida 22 mil längs sjöarna i Lilla Luleälvens sjösystem.

Efter en tajt uppgörelse med Per-Olof Länta de sista två milen gick Pavva-Lasse Nilsson Tourda i mål efter 21 timmar och 22 min, bara fem sekunder före Länta.  Sedan dess har ingen gjort om bedriften!

 

Senaste nyheterna

William Poromaa blev 17:e man i jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Hösflot Kläbo ryckte till seger - Poromaa 17:e

Johannes Hösflot Kläbo släppte upp Aleksander Bolshunov och Emil Iversen halvvägs i jaktstartloppet i Ruka. Sedan avgjorde han till seger med ett ryck i sista backen. William Poromaa blev bäste svens...
Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.
Tatiana Sorina tvåa, Therese Johaug etta och Ebba Andersson trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen. Bildbyrån.

Johaug klar vinnare – Ebba Andersson trea

En krasch i slutet på jaktstartsloppet förstörde för Linn Svahn och Maja Dahlqvist i slutet på jaktstartsloppet i Ruka. Ebba Andersson och Frida Karlsson stod på benen men rådde inte på ryskan Sorina ...