Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Oskar Svärd direkt efter målgång på sitt sista Vasalopp som elitåkare. Tre gånger vann Oskar den svenska långloppsklassikern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Oskar Svärd direkt efter målgång på sitt sista Vasalopp som elitåkare. Tre gånger vann Oskar den svenska långloppsklassikern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Skidkarriären är över för Oskar Svärd

Efter en fantastiskt framgångsrik tid i skidspåren, innehållande en imponerande resultatsvit i Vasaloppet, är karriären nu över för Oskar Svärd, 39.
Oskar gjorde en rejäl satsning mot årets Vasalopp för en fin avrundning på karriären. Men sjukdom och sedan ryggproblem hindrade Oskar som blev 32:a i sitt sista Vasalopp.
– Det gick faktiskt bra i 5-6 mil men sedan gjorde det för ont, berättar Svärd.

Västgöten Svärd har tre segrar i Vasaloppet, 2003, 2005 och 2007. Vid första segern 2003 representerade Oskar Sollefteå SK och det gjorde han redan 1999 när han som 22-åring blev nia. Då inleddes också den fantastiska sviten på topptio-placeringar i Vasaloppet som Oskar klarade fram till 2011.

Bland meriterna finns också bland annat tre segrar i Jizerska i Tjeckien och 2010 vann Oskar italienska Marcialonga.

De senaste åren har inte allt gått på räls för Oskar men inför sin sista säsong på elitnivå ville Oskar verkligen lyckas på Vasaloppet. Han klev av Team Exspirit i somras och valde att representera moderklubben Tvärreds IF den här vintern.

– Ryggen satte stopp i Vasaloppet. Lite konstigt faktiskt för den har varit väldigt bra hela vintern. Men när jag efter en längre sjukdomsperiod i januari ökade träningsdosen ordentligt så fick jag känning i korsryggen, berättar Oskar och fortsätter:

– De sista två vekorna före Vasan hade jag lite ont hela tiden. Men jag ville så gärna åka så jag valde att testa hur som helt. Det gick faktiskt bra i 5-6 mil men sedan gjorde det för ont. Som ett knivhugg in i ryggen när jag skulle ta i ordentligt. Det gick okej uppför men i lätt terräng och när farten skruvades upp efter Hökberg så funkade det inte. Jag började vrida på höften för att minska på smärtan och kunde inte längre åka riktigt. Jag gjorde ett försök men det gick inte.

Oskar passerade mållinjen som 32:a, knappa två minuter efter segraren John Kristian Dahl. Inte dåligt men heller inte den avslutning som Oskar tänkt sig i fädrens spår.

– Dagarna efter Vasaloppet var hemska. Nu har jag varit på några behandlingar och det är lite bättre men inte bra. Jag ska ta MR för att försöka få mer koll på exakt vad som är fel. Vill inte spekulera innan dess. Jag kör i alla fall rehabträning, berättar Oskar.

Han hoppas på en start på Årefjällsloppet 2 april men tror nog att karriären är över.

– Då blev det Vasaloppet som betytt så mycket för mig som avslutade karriären, konstaterar han.

I början på april börjar han jobba på på idrott- och friskvårdsavdelningen på Ing2 i Eksjö där han även jobbat tidigare.

– Det skall bli skoj och ett nytt liv väntar efter över 25 år med skidåkning och 19 år med långlopp.

oskar_stakning_vd.jpg
Elitkarriären är över men Oskar kommer att dela med sig av sina erfarenheter via företaget Optima Ski. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Oskar som fyller 40 år i höst släpper dock inte skidåkningen. De senaste året har han varit involverad i företaget Optima Ski som anordnar läger och ger träningsråd.

– Jag ser fram mot att fortsätta med Optima Ski och ser väldigt mycket fram mot vårt läger i Ramsau i oktober. Ramsau är en helt grym plats för träning. Vi kommer även att anordna en resa till Marcialonga 2017. Jag trodde inte de skulle bli något mer Marcialonga för mig men det blir det, som ledare till en mindre grupp. Det ska bli väldigt roligt, avslutar Oskar.

Senaste nyheterna

I morgon fortsätter skidskyttevärldscupen med sprinttävlingar i Kontiolahti, Finland. Nu laddar de svenska skidskyttarna om. FOTO: Svenska skidskytteförbundet.

Succéskidskyttarna laddar om för omgång två i Finland

Världscupen i skidskytte fortsätter med tävlingar i Kontiolahti ytterligare en omgång och samtliga åkare ur den svenska truppen stannar kvar för att tävla vidare. – Jag är väldigt nöjd med den starte...
Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen står över resterade världscuptävlingar under 2020. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Kläbo och Iversen åker inte mer världscup det här året

Både Johannes Hösflot Kläbo Emil Iversen meddelar på måndagen att de inte kommer att åka några fler världscuptävlingar den här sidan nyåret. – Jag känner att skidåkning och tävlingar inte är särskilt...