Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Emil Jönsson åker SM i Gällivare. Här är Emil efter SM-guldet i sprint i Ånnnaboda i fjol. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Emil Jönsson åker SM i Gällivare. Här är Emil efter SM-guldet i sprint i Ånnnaboda i fjol. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Emil Jönsson tävlar igen - åker SM i Gällivare

Dagens glädjebesked till alla skidälskare:
Emil Jönsson gör riktig tävlingscomeback till SM-avslutningen i Gällivare nästa helg och kör dessutom premiärupplagan av Volkswagen Tour, Gällivares eget Tour de Ski.
– Jag är full av tävlingshunger och ser verkligen fram emot SM-helgen och touren, säger Emil.

Emil Jönsson tvingades som bekant avbryta Tour de Ski i början av januari efter att ha hostat blod. Han har sedan dragits med svåra problem i luftrör och lungor, men nu känner sig supersprintern redo att tävla på allvar igen:

– De senaste veckorna har jag  kunnat träna på ordentligt med riktigt hårda pass och det känns bra i kroppen. En normalsäsong så brukar man ju känna sig tävlingstrött vid den här tiden, men nu är jag riktigt sugen, säger Emil, som hoppas kunna avsluta säsongen med några riktigt bra tävlingar.

Och det här beskedet gläder Anders Strid, tävlingsledare för SM och Volkswagen Tour:

– Emil är en världsartist och det ska verkligen bli kul att se honom tävla igen, det har vi längtat efter. Han är inte bara en ytterst kompetent skidåkare utan även en stor glädjespridare som skapar härlig stämning kring tävlingarna.

SM-avslutningen i Gällivare inleds med teamsprint fredag 1 april, två dagar senare körs herrarnas femmil och damernas tremil. De långa distanserna är också första etapp i Volkswagen Tour som sedan följs av Stadionsprinten och Dundret Hill Climb, en jaktstartstävling från Hellnerstadion till toppen av Dundret. En monsterklättring på 360 höjdmeter!

Emil Jönsson kommer att köra samtliga tävlingar och är tillsammans med Marcus Hellner en av storfavoriterna i Volkswagen Tour.

– Jag ska försöka hänga på Marcus så länge det bara går, men han har ju hemmapublikens stöd och domarna på sin sida, så det lär bli tufft men jäkligt kul, skrattar Emil.

 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...
William Poromaa blev 17:e man i jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Hösflot Kläbo ryckte till seger - Poromaa 17:e

Johannes Hösflot Kläbo släppte upp Aleksander Bolshunov och Emil Iversen halvvägs i jaktstartloppet i Ruka. Sedan avgjorde han till seger med ett ryck i sista backen. William Poromaa blev bäste svens...
Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.