Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Erik Wickström är redo för rekordförsök i 24-timmarsskidåkning. FOTO: Tomas Eriksson, Studio Bildbolaget.

Erik Wickström är redo för rekordförsök i 24-timmarsskidåkning. FOTO: Tomas Eriksson, Studio Bildbolaget.

Wickström redo för 24-timmars

31 mars till 1 april ska boråsaren Erik Wickström tillsammans finländaren Teemu Virtanen och ryssen Denis Kabanen försöka slå världsrekordet i 24-timmars-skidåkning.
–Ångesten är ganska påtaglig nu, säger Erik och skrattar.

Eventet är en del av Årefjällsloppet och åkarna kommer att snurra runt på Vålådalens löparbana som mäter 400 meter. Eventuellt kan spåret förlängas till 500 meter.
 
– Spårprepareringen kommer vara avgörande, säger Erik. Om det exempelvis kräksnöar, ösregnar eller är extremt varmt kommer det att bli helt omöjligt. För att skapa bättre förutsättningar kommer vi eventuellt att vattna spåret vid minusgrader och salta spåret vid plusgrader. Förmodligen kommer vi ha 2-4 spår att växla mellan, men vi måste hålla oss till ett och samma spår några timmar åt gången för att det inte ska bli för svårt för varvräknarna att hålla reda på oss.

Två pass på 6 timmar
För att ett eventuellt rekord ska gälla för Guinness rekordbok kommer det att finnas personer som räknar varv samt handledare på plats hela tiden. Alla olika spåren kommer att mätas med ett mäthjul. Rekordförsöket kommer också att dokumenteras med bilder och filmer.
 
– Det har varit och är en hel del att fixa med allt runtomkring. Träningsmässigt har jag kört på som vanligt, förutom att jag kört sex pass i vinter som varit väldigt långa, åtminstone med mina mått mätt. Fyra pass på fyra timmar och två pass på sex timmar. Båda sextimmarspassen körde jag efter Vasaloppet på det flackaste av Borås tre konstsnöanläggningar och det gick bra. Jag kom 106 kilometer en gång. Men det är hissnande att tänka på att det bara är en fjärdedel av vad som komma skall. Ångesten är ganska påtaglig nu.

Erik har bra support från kompisar och föräldrar. Och för att få bra glid kommer Swix att valla skidorna och han planerar att byta skidor varje eller varannan timme. Skip står för sportdryck, barer, gel etc.

Över 40 mil
Teemu Virtanen har för närvarande världsrekordet på 433 km, ett snitt på 18,0 km/h inklusive pauser. Det är ett svårslaget rekord han satte i Finland då han växelvis skejtade och stakade.

– Vi försökte förklara för Guinness att längdåkning består av två stilarter, klassiskt och skejt, men de förstod inte riktigt det. Vi kör klassiskt ändå, förmodligen stakning hela vägen. Enligt Teemu finns det ett inofficiellt stakrekord på 402 km av finländaren Seppo-Juhani Savolainen. Det känns som ett mer realistiskt mål. Vem som blir först av mig Teemu och Denis återstår att se. Jag var 60:e i Vasaloppet i år och är bäst av oss på 4 timmar just nu, men det är inte samma sak som 24 timmar.

Alla är varmt välkomna att komma och titta i Vålådalen! Starten går kl 11.00 torsdag 31 mars.

Se video från Teemu’s världsrekord på 433 km:

Senaste nyheterna

Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen står över resterade världscuptävlingar under 2020. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Kläbo och Iversen åker inte mer världscup det här året

Både Johannes Hösflot Kläbo Emil Iversen meddelar på måndagen att de inte kommer att åka några fler världscuptävlingar den här sidan nyåret. – Jag känner att skidåkning och tävlingar inte är särskilt...
Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...