Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Träna för Vasan är ett träningskoncept med bas i Stockholm. Här är några av deltagarna på höstens träningsläger på Gran Canaria. FOTO: Träna för Vasan.

Träna för Vasan är ett träningskoncept med bas i Stockholm. Här är några av deltagarna på höstens träningsläger på Gran Canaria. FOTO: Träna för Vasan.

Träna för Vasan - ett lyckat koncept

Vasaloppet är passerat med några veckor och de flesta i vårt avlånga land har ställt undan skidorna.
Men många smider förstås redan nu planer för att förbättra sig i loppet nästa vinter.
Några som lyckats bra och tagit stora kliv i sin utveckling är deltagarna i ”Träna för Vasan”.

”Träna för Vasan” har sin bas i Stockholmsområdet och Johan Myhr berättar att man drar igång träningen inför nästa vinter redan i maj.

– Det är på sommaren och hösten man blir skidåkare. Det är då man lägger grunden för vintern, säger Johan och fortsätter:

– I år var det många av våra deltagare som åkte något av loppen under Vasaloppsveckan. Allt ifrån ett antal som stod i elitledet till många förstagångsåkare. Jag är övertygad om att vi kan hjälpa alla oavsett nivå.

rull_trv_sno.jpg
Vintern är över i Stockholm men snart drar Träna för Vasan igång med intervallpass på rullskidor. FOTO: Träna för Vasan.

Och med facit på framfarten i Vasaloppet på några av deltagarna som var med på Träna för Vasans läger på Gran Canaria i höstas så finns inget som talar emot det. Eller vad sägs om följande:

• 1 deltagare kapade åktiden med 2 timmar på två år.
• 1 deltagare kapade drygt 2000 platser och åktiden med 2 timmar på ett år.
• 2 deltagare blev topp 250 .
• 1 deltagare kapade åktiden med 1 timme och 300 placeringar.
• 1 deltagare kapade tidigare års resultat och var inte långt ifrån topp 500.
• 1 deltagare kapade 40 min och 1300 placeringar på två år.

Träna för Vasan samlar tränings- och skidintresserade oavsett vilken klubb man tillhör. Ledarna har många års erfarenhet och delar med sig av kunskap, inspiration och gemenskap kring träning. Bland de som delar med sig finns till exempel Mats Larsson, Martin Larsson, Jerry Ahrlin och Laila Kveli. En minst sagt rutinerad kvartett.

tfv_jerry.jpg
Träningshelg med Jerry Ahrlin. FOTO: Träna för Vasan.

Framöver startar man också ett nytt samarbete för de som vill utvecklas fram till nästa vinter.

– Tillsammans med PT of Sweden och längdåkaren Jonas Böhlmark kommer vi erbjuda regelbundna intervallpass på Årstafältet med teknikinstruktioner, berättar Johan Myhr.

Jonas är en elitledsåkare som hade sjätte tid på Halvvasan i vinter. Förra året var han 86:a på Vasaloppet.

– Vissa pass kommer instrueras gemensamt av mig och Jonas, berättar Myhr.

De här intervallpassen kommer man köra på onsdagar med start i maj och fram till om med oktober.

– Passet kommer vara cirka 60-75 minuter med genomgång, uppvärmning, teknikinstruktioner och intervaller. Vi kommer avsluta med någon styrkeövning som lämpar sig speciellt bra för längdåkare. Det här är en bra chans att få ett bra kvalitetspass varje vecka under fyra månader och bli sporrad och utmanad av andra samt bli coachad av instruktörer som har varit topp 100 på Vasaloppet, berättar Myhr.

Passet riktar sig till alla, oavsett nivå men man bör dock ha vana att åka rullskidor.

Träna för Vasan har under några år haft ett uppskattat läger på Gran Canaria under senhösten. Se film från höstens läger här:


Mer information om ”Träna för Vasan” hittar du på tranaforvasan.se.

 

Senaste nyheterna

Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen står över resterade världscuptävlingar under 2020. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Kläbo och Iversen åker inte mer världscup det här året

Både Johannes Hösflot Kläbo Emil Iversen meddelar på måndagen att de inte kommer att åka några fler världscuptävlingar den här sidan nyåret. – Jag känner att skidåkning och tävlingar inte är särskilt...
Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...