Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Marcus Hellner ser fram emot SM-femmilen på hemmaplan i Gällivare. FOTO: Yngve Johansson, Imega Promotion.

Marcus Hellner ser fram emot SM-femmilen på hemmaplan i Gällivare. FOTO: Yngve Johansson, Imega Promotion.

Hellner jagar efterlängtat guld

Han har både OS- och VM-guld hemma i prisskåpet, men det finns en medalj som fortfarande saknas - ett femmilsguld från SM.
Marcus Hellner är laddad till tusen för att greja den efterlängtade guldmedaljen på sin egen hemmaplan nu till helgen.
– Ser verkligen fram emot det här loppet, det kommer att bli superkul och stentufft. Ett femmilsguld får man aldrig gratis, säger Marcus.

Det brukar kallas skidåkningens blå band, femmilen i klassisk stil med individuell start. Ett riktigt kraftprov som brukar kunna få även de bästa att falla igenom och ta helt slut. SM-tävlingen på Marcus Hellners egna stadion kommer inte att vara något undantag. Banorna här är erkänt tuffa även i internationell jämförelse.

– Det gäller verkligen att förbereda sig och ladda ordentligt, ett femmilslopp är alltid tufft men jag är verkligen sugen. Att dessutom få tävla inför hemmapubliken gör mig extrataggad, säger han.

Efter en strulig inledning på säsongen med sjukdomar som avlöste varandra kom Marcus igång med tävlandet först i slutet av januari i samband med första delen av SM-tävlingarna i Piteå. Han inledde med ett silver på 15 kilometer klassiskt och följde upp det med ett guld i skiathlon. Sedan har formkurvan pekat stadigt uppåt och under Tour de Canada tog sig Marcus återigen upp på prispallen i världscupen med en tredjeplats i Canmore.

– Även om det lider mot slutet av säsongen så känner jag verkligen suget att tävla eftersom det blivit så lite tävlingar för mig under vintern. Det har känts bra i kroppen nu på slutet och jag har börjat hitta farten igen, det gör att jag verkligen känner mig inspirerad att få avsluta säsongen med ett par bra tävlingar, säger Marcus.

SM-femmilen är också den första deltävlingen av tre i premiären av Volkswagen Tour, Gällivares eget Tour de Ski. För Marcus och de andra i touren väntar sedan en sprinttävling och en avslutande jaktstart från Hellnerstadion, via Fjällbranten till toppen av Dundret. En riktig monsterklättring på totalt 360 höjdmeter!
En utmaning som borde passa Marcus som hand i handske, klätterspecialist som han är.

– Jag har faktiskt aldrig testat att köra Fjällbranten hela vägen till toppen, den är ju faktiskt bitvis brantare än klättringen i Tour de Ski så det kommer verkligen att bli en tuff avslutning, säger Marcus, och fortsätter:

– Jag tycker det är toppen att vi i Gällivare satsar på att arrangera den här touren, jag hoppas att den ska kunna växa till någonting riktigt stort. Förhållandena här är ju sagolikt fina i april månad och det är jättekul att kunna visa upp det för övriga skidsverige, hoppas det kommer mycket folk och tittar på tävlingarna. Klättringen upp för Fjällbranten är en häftig grej som säkert blir rolig att titta på, i Tour de Ski är slalombacken kantad av publik som hejar på åkarna uppför Alpe Cermis och vi ska säkert kunna skapa samma häftiga stämning på Dundret.

 

Senaste nyheterna

Martin Ponsiluoma går ut med startnummer 9 på lördagens jaktstart i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor skidskyttevärldscupen Kontiolahti lördag

I morgon lördag fortsätter skidskyttevärldscupen i finska Kontiolahti. Herrarna åker jaktstart och damerna stafett. Vi kan se fram emot spännande och roliga tävlingar med tanke på de svenska åkarnas s...
fis_bild

Längdvärldscupens final i Peking ställs in

Internationella skidförbundet, FIS, har tillsammans med organisationskommittén för OS i Peking, kommit överens om att mot bakgrund av den nuvarande globala situationen med Covid-19 så kommer inga för-...