Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Erik stakar på mot världsrekordet som han klarade med 2,9 kilometers marginal. FOTO: Årefjällsloppet.

Erik stakar på mot världsrekordet som han klarade med 2,9 kilometers marginal. FOTO: Årefjällsloppet.

Världsrekord av Erik Wickström

Boråsaren Erik Wickström har precis satt världsrekord på 24-timmars skidåkning.
Detta efter 438 kilometers stakning på Vålådalens 400 meters löparbana det senaste dygnet.

– Det blev världsrekord med 2,9 km. Stort tack alla. Nu ska jag sova och återkommer, skriver Erik på erikwickstrom.se strax efter målgång på fredagsmorgonen.

Eriks två konkurrenter i världsrekordförsöket fick båda ge sig. Ryssen Denis Kabanen efter drygt 16 timmar och finländaren Teemu Virtanen efter 21 timmar.

Erik tuggade dock på i god fart hela dygnet och har nu världsrekordet i sin ficka.

– Det var mycket spännande att testa gränserna för min kropp och det var en stor utmaning både fysiskt och mentalt, men jag kommer förmodligen aldrig att göra det igen. Under de sista tre timmarna när jag var på banan ensam det var extremt utmanande och det kändes som att åka i en tunnel där du bara kunna se framåt, berättar Erik.
 
Världsrekordförsök började vid 07.20 på torsdagen och slutade på 07.20 på fredagsmorgonen 1 april, och det är inget skämt.

Det  blev 1064,5 varv på den 412 meter långa banan i Vålådalen, endast dubbelstakande. Den exakta distansen blev 438,575 kilometer.

Så här sa Erik innan loppet:

– 433 km är världsrekordet i skejt. Det är möjligt att slå om allt går fantastiskt bra. Ett mer rimligt mål är kanske det inofficiella stakrekordet på 402 km.

Vi återkommer med mer fakta om rekorddygnet senare.

erik_24_pustar.jpg
Wickström pustar ut efter 24 timmar i spåret och ser fram emot välbehövlig vila. FOTO: erikwickstrom.se.

 

Senaste nyheterna

I morgon fortsätter skidskyttevärldscupen med sprinttävlingar i Kontiolahti, Finland. Nu laddar de svenska skidskyttarna om. FOTO: Svenska skidskytteförbundet.

Succéskidskyttarna laddar om för omgång två i Finland

Världscupen i skidskytte fortsätter med tävlingar i Kontiolahti ytterligare en omgång och samtliga åkare ur den svenska truppen stannar kvar för att tävla vidare. – Jag är väldigt nöjd med den starte...
Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen står över resterade världscuptävlingar under 2020. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Kläbo och Iversen åker inte mer världscup det här året

Både Johannes Hösflot Kläbo Emil Iversen meddelar på måndagen att de inte kommer att åka några fler världscuptävlingar den här sidan nyåret. – Jag känner att skidåkning och tävlingar inte är särskilt...