Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

1100 barn och ungdomar har varit med under Skolornas Dundret Runt. FOTO: Imega Promotion.

1100 barn och ungdomar har varit med under Skolornas Dundret Runt. FOTO: Imega Promotion.

1100 körde Skolornas Dundret Runt!

Dundret Runt, vårens stora skidfest i Gällivare är nu i full gång.
Först ut var morgondagens skidstjärnor – 1100 barn och ungdomar som under två dagar gjort Hellnerstadion till en kokande gryta av skidglädje.

– Helt fantastiskt vad mycket skratt och glädje som kan lockas fram på skidor, säger Anders Strid, tränare vid Skidgymnasiet i Gällivare och ansvarig för Skolornas Dundret Runt.

Allt från förskolegrupper till förberedelseklasser för nyanlända och särskoleklasser har under ledning av elever från skidgymnasiet tävlat och lekt på skidor. På programmet har det funnits allt från traditionell distansåkning till skicross och skidhandboll – med gästspel av den stora idolen, Marcus Hellner!

– De stora tävlingarna som vi kör i all ära, men det här är oerhört viktigt för att fler barn och ungdomar ska få upp ögonen för längdåkningen och vi ska kunna trygga tillväxten och få fram en ny Marcus och en ny Charlotte, säger Anders Strid.
 
Dundret Runt fortsätter närmast med tävlingsloppet NSD Classic där Marcus Hellner i år utmanas av bland andra landslagskompisarna Gustav Nordström, Erik Silfver och Robin Norum. Ett annat starkt namn är Johan Häggström, Kalix, som visat bra form under SM-avslutningen och Volkswagen Tour tidigare i veckan.

På damsidan gör Jennie Öberg debut på 5-milen och är storfavorit. Hon lär dock utmanas tufft av juniorlandslagstjejen Emma Ribom som ingick i stafettlaget som vann JVM-guld tidigare i vår och som imponerade stort i NSD Classic föra året där hon slutade trea efter Charlotte Kalla och Nina Lintzén.

Vid lunchtid på fredagen var 199 åkare anmälda till tävlingsloppet och totalt väntas närmare 2000 deltagare i de olika Dundret Runt loppen.
 
Resultatrapportering live NSD Classic via: http://live.eqtiming.no/25029

Senaste nyheterna

Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...
William Poromaa blev 17:e man i jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Hösflot Kläbo ryckte till seger - Poromaa 17:e

Johannes Hösflot Kläbo släppte upp Aleksander Bolshunov och Emil Iversen halvvägs i jaktstartloppet i Ruka. Sedan avgjorde han till seger med ett ryck i sista backen. William Poromaa blev bäste svens...
Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.