Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Säsongspremiären 2016 blir som vanligt i Bruksvallarna. Men året efter är det Gällivare som blir premiärort. Sedan kommer de två att turas om att arrangera premiären. FOTO: Jocke Lagercrantz.

Säsongspremiären 2016 blir som vanligt i Bruksvallarna. Men året efter är det Gällivare som blir premiärort. Sedan kommer de två att turas om att arrangera premiären. FOTO: Jocke Lagercrantz.

Skidpremiär i Bruksvallarna och Gällivare

Från och med hösten 2016 kommer den populära säsongspremiären för längdskidtävlingar att arrangeras vartannat år i Bruksvallarna och vartannat år i Gällivare.
Detta enligt ett beslut som Svenska Skidförbundet tagit. Även säsongsavslutningen kommer framöver att arrangeras på dessa två orter, men med start 2017/2018.

 flera år har den officiella tävlingssäsongen för längdskidor dragits igång i Bruksvallarna av Funäsdalens IF, där tävlingen även varit tv-sänd. Samma helg samlas emellertid en annan del av skideliten i Gällivare, där Gällivare Skidallians arrangerar ytterligare en skidpremiär. Detta innebär att det har varit svårt att få ett samlat startfält på ett och samma ställe, vilket är något som Svenska Skidförbundet nu vill ändra på.

– Vi har beslutat att tävlingsupptakten ska ske vartannat år i Bruksvallarna och vartannat år i Gällivare, med start i Bruksvallarna hösten 2016, berättar Göran Nilsson, ordförande för Svenska Skidförbundets längdråd.

Göran Nilsson förklarar varför säsongspremiären är viktig för förbundet och skidvärlden:
– Skidpremiären är en möjlighet för de aktiva att mäta sig mot varandra inför världscupstarten. Dessutom ger den ett underlag för landslagsledningen att utse landslaget som får tävla i världscuppremiären helgen därpå.

Skidpremiärerna i Bruksvallarna och Gällivare är mycket populära även publikmässigt. Många vill vara på plats eller följa tv-sändningarna för att se eliten börja tävla igen.

– Tävlingarna blir ett naturligt sätt att höja skidtemperaturen inför vintern. Intresset är stort, vilket märks både på antalet tv-tittare och på hur det rapporteras om tävlingarna i media, säger Göran Nilsson.

Varje år genomförs även en säsongsavslutning för längdskidor. Sedan tidigare är det beslutat att den arrangeras i Umeå i april 2016, men från och med säsongen 2017/2018 kommer även avslutningen att arrangeras vartannat år i Bruksvallarna och vartannat år i Gällivare.

– Båda tävlingsarrangörerna är otroligt duktiga med lång erfarenhet, de ligger även långt fram i utvecklingen av svensk längdskidåkning, banor och snösäkerhet. Vi ser fram emot vårt gemensamma arbete och kommande event på de båda orterna, säger Göran Nilsson.

Borås arrangerar USM 2017
På sitt senaste möte beslutade längdrådet även att Borås SK ersätter Falköpings AIK som arrangör för USM 2017 den 10-12 februari. Det är Falköpings AIK själva som flaggat för att de måste göra ytterligare investeringar på tävlingsarenan, vilka inte hinner avslutas innan nästa vinter.

Falköpings AIK har däremot angett att man gärna arrangerar USM 2019, vilket längdrådet har sagt ja till. Datum för tävlingarna kommer att fastställas senare.

Rullskid-SM 2017
Borås SK har även ansökt om och blivit tilldelat rullskid-SM 2017. Tävlingarna kommer att genomföras under SM-veckan i Borås, som arrangeras av RF i samarbete med SVT. Preliminärt datum är under v. 27 2017.

Fördelning av säsongspremiär respektive -avslutning:

Säsong Premiär (november) SM-avslutning (mars/april)
2016/2017 Bruksvallarna Umeå 24-26 mars
2017/2018 Gällivare Bruksvallarna
2018/2019 Bruksvallarna Gällivare
2019/2020 Gällivare Bruksvallarna
2020/2021 Bruksvallarna Gällivare
2021/2022 Gällivare Bruksvallarna
  Osv.  

Senaste nyheterna

pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.
Martin Ponsiluoma går ut med startnummer 9 på lördagens jaktstart i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor skidskyttevärldscupen Kontiolahti lördag

I morgon lördag fortsätter skidskyttevärldscupen i finska Kontiolahti. Herrarna åker jaktstart och damerna stafett. Vi kan se fram emot spännande och roliga tävlingar med tanke på de svenska åkarnas s...