Det var tunt med svenska åkare på Skarvrennet men snabbast av dem var Gustav Eriksson och Hedda Bångman. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Det var tunt med svenska åkare på Skarvrennet men snabbast av dem var Gustav Eriksson och Hedda Bångman. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Gustav och Hedda bästa svenskar på Skarvrennet

Det var tunt med svenska åkare till start i den stora norska säsongsavslutningen Skarvrennet.
Gustav Eriksson, Falun Borlänge och Hedda Bångman åkte dock bäst och slutade 23:a och 12:a. Vann gjorde schweizaren Toni Livers och Therese Johaug.

Skarvrennet är ett 37 kilometer långt skejtlopp med de flesta ut den norska eliten på plats. Men också ett motionslopp med 12 000 startande. Banan går på fjället hela vägen från Finse till Ustaoset i närheten av Geilo. Banan startar på 1200 meter över havet och går i mål 1000 meter. Vid ett par tillfällen är man uppe på runt 1450 meter över havet.

Årets lopp bjöd på strålande förhållanden med minusgrader och kall nysnö. Förhållanden som inte Gustav Eriksson räknat med.

– Pappa hade vallat skidorna hemma. Vi trodde på varmt väder så mina skidor gick väl inte direkt lätt i början. Men då var jag ju pigg så jag hängde med rätt bra ändå, låg runt tionde plats, berättade Gustav.

gustav_skarv.jpg
Gustav hade inte läst väderprognosen och åkte på skidor för varmt före. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

På slutet fick han se ett gäng norrmän svepa förbi och i mål var han 23:a sex och en halv minut efter överlägsna segraren Toni Livers. Men han var före åkare som till exempel Sjur Röthe och Petter Northug. Före dem var också skidskytten Simon Hallström som åkte in som 33:a.

– Jag har varit sjuk så jag är nöjd med insatsen, sa Simon.

Hedda Bångman, Offerdal, var bästa svenska åkare i damklassen som tolva en kvart bakom Therese Johaug.

– Det var första gången jag åkte loppet. Kul och fin bana, sa Hedda som var fem minuter före syrran Evelina som blev 25:a.

hedda_skarv.jpg
Hedda Bångman gjorde sin första start i Skarvrennet och gillade banan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Toni Livers är uppenbarligen en stark våråkare. Han vann Skarvrennet i fjol och upprepade nu segern trots vass motstånd. I mål var han dryga minuten före vinterns norska stjärnskott Emil Iversson.

livers_skarv.jpg
Toni Livers åker bäst i april. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Therese Johaug vann som väntat damklassen men Ingvild Flugstad Östberg åkte också mycket starkt och var 1.18 efter i mål. Schweiziska långloppsesset Serena Boner var trea men var fem och en halv minut efter Johaug.

therese_skarv.jpg

Therese Johaug vann som vanligt. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Resultat Skarvrennet, 37 km, fri stl

Herrar
1. Toni Livers 1:26:34
2. Emil Iversen + 1:12
3. Simen Hegstad Krüger + 1:13
4. Niklas Dyrhaug + 1:40
5. Simen Andreas Sveen + 1:46
6. Finn Hågen Krofh + 2:11

23. Gustav Eriksson + 6:35
33. Simon Hallström + 9:03

Damer
1. Therese Johaug 1:34:41
2. Ingvild Flugstad Östberg + 1:18
3. Seraina Boner + 5:35
4. Astrid Uhrenholdt Jacobsen + 6.52
5. Maria Ström Nakstad + 7:26
6. Hilde Fenne + 8:44

12. Hedda Bångman + 15:04
25. Evelina Bångman + 19.58

Kompletta resultat finns här

Senaste nyheterna

Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...
Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...