Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Stina Nilsson, till höger i bild, började sin skidkarriär på Torsby sommarskidskola. Sedan valde hon att gå gymnasium på orten. FOTO: Leif Skogsberg.
Stina Nilsson, till höger i bild, började sin skidkarriär på Torsby sommarskidskola. Sedan valde hon att gå gymnasium på orten. FOTO: Leif Skogsberg.

Rekordstor sommarskidskola säkrar söktrycket

Trenden håller i sig – antalet deltagare i Torsby sommarskidskola blir återigen det största någonsin.
För idrottsgymnasiet innebär det även att söktrycket tryggas. 

Torsby sommarskidskola är helt fulltecknad med hela hundra deltagare och flera på väntelistan. Av dessa är 56 födda 2001 och har åldern inne att söka idrottsgymnasium till hösten.

– Helt fantastiska siffror. Vi har aldrig tidigare haft så många potentiella sökande på plats samtidigt. Av erfarenhet vet vi att många av dessa också väljer vår skola, säger Råland Strid, tränare vid Torsby idrottsgymnasium och ansvarig för skolans testlabb.

För tredje året erbjuds de äldsta deltagarna att göra laktattester vid testlabbet där de får veta vilken puls de ska träna efter för att få bäst effekt av träningen. Något som lockar och som får fler att få upp ögonen för vilka möjligheter det finns i Torsby Sportcenter.

– Laktattesterna i labbmiljö är en av konkurrensfördelarna vi har och de är viktiga att visa upp. Dessutom får ungdomarna möta skidtunneln och övrig terräng som håller världsklass, säger Råland Strid.

Sommarskidskolan körs 12 till 16 juni och bland deltagarna finns många toppåkare i landet för sin ålder i både längd och skidskytte. De kommer från stora delar av landet – från Småland i söder till Norrbotten i norr.

– Det känns väldigt roligt att vi kan nå ut på det här sättet och att Torsby idrottsgymnasium fortsatt kan vara en lysande stjärna på skidkartan. Vi har till och med åkare som kommer från Kiruna. Dessutom visar det att intresset för skidor fortsätter att vara stort i Sverige, säger Annika Evaldsson, tränare och koordinator för sommarskidskolan. 

Siste nyheter

På söndag körs ett träningsrace över 65 kilometer i Orsa Grönklitt på långloppseliten på plats. FOTO: Marcus Laggar.

Starkt startfält på träningsrace i Orsa Grönklitt

På söndag 27:e september körs ett träningsrace på rullskidor över 65 kilometer i Orsa Grönklitt. Ett 40-tal åkare är inbjudna och det är ett starkt startfält som kommer till start. I startlistan finn...
Svenska landslagets vallachef Petter Myhlback börjar bli tveksam till om någon testapparat för att kolla fluor på skidorna blir klar till kommande säsong. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Blir det verkligen något fluorförbud i vinter?

Fler och fler röster höjs för att internationella skidförbundet, FIS och internationella skidskytteförbundet, IBU, ska skjuta på fluorförbudet. Detta givetvis med tanke på att det ännu inte kunna visa...
Eirik Torbjørnsen från Birken och Bård Bakke från Salomon är glada över att de signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. FOTO: Salomon.

Salomon och Birken blir samarbetspartners

Salomon och Birken har i dag signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. Birken skifestival, som med Birkenbeinerrennet ingår i Visma Ski Classics, är en deltävlingarna i nya Grand Classics. – Vi är ...