Johan Olsson har ett ben kvar i Team Santander trots att han är tillbaka i landslaget och satsar mot VM. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Johan Olsson har ett ben kvar i Team Santander trots att han är tillbaka i landslaget och satsar mot VM. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Olsson mot VM - med en fot kvar i långloppsvärlden

Längd.se åkte till Oslo för att träffa Sveriges hetaste åkare inför VM i Lahtis kommande vinter.
Johan Olsson - den regerande världsmästaren från 15 kilometer i Falun - är tillbaka i landslaget men han är också kvar i sitt norska långloppsteam, Team Santander.
– Jag kommer med största sannolikhet att åka ett eller flera långlopp under säsongen. Men högst troligt först efter VM i Finland, säger Johan.

Alla svenska skidfans längtar efter att få se Johan med nummerlapp på bröstet igen. Vare sig det är på ett traditionellt lopp eller ett långlopp. I vintras blev det noll lopp på grund av skador och sjukdom. Målet var ju Vasaloppet och efter en sjukdomsperiod i jultid tränade Johan stenhårt med mycket stakning och då kom revbensskadan som störde honom innan OS i Sotji tillbaka.

Första chansen att se Johan med nummerlapp blir på Alliansloppet på rullskidor i slutet på augusti. Johan ska åka loppet men räknar inte med att vara en segerkandidat då. Men han kanske kan vara med och dra fram sina teamkompisar som till exempel fjolårssegeraren i loppet Jens Eriksson och tvåfaldige vinnaren Anders Aukland.

När landslaget hade uppstart i Stockholm häromveckan var Johan förkyld och missade den samlingen. Nu när Team Santander hade uppstart i Oslo i veckan var han dock på benen igen och Längd.se tog en tur till den norska huvudstaden för att få ett snack med Olsson om bland annat sega förkylningar, förskolebaciller, långlopp, stakning och vad som krävs för att vinna ett nytt VM-guld i Lahtis.

Är du i full träning på det sätt man ska vara den här tiden på året?
– Nej, inte riktigt. Jag hade hoppats jag skulle kunnat träna bättre men det är ju som det är. Jag hoppas alltid det på våren men så blir man förkyld och det tar längre tid än man tänkt att bli frisk, säger Johan och fortsätter:

– Jag var igång bra där efter Vasaloppsmissen och skadan jag hade då. Det tog tid att bli hel men i april tränade jag bra. Sen i maj har det inte blivit något bra alls. Långa sega förkylningar som hängt i, som jag brukar ha på våren. Nu har jag varit igång några dagar och rört på mig.

Du sa i vintras att du skulle försöka ta tag i det här med varför du blir sjuk så ofta. Hur går det med det?
– Jag har försökt göra förändringar. Men jag skulle säga att den svåraste ekvationen är att hålla på med elitidrott och ha småbarn på förskolan. Den går inte ihop.

– Jag har ju fått isolera mig inför mästerskapen. Jag kan inte vara hemma då för då blir det ju pannkaka. Både och, man äter bara pannkaka också, säger Johan med ett skratt.

– Det är svårt. Skidåkningen kommer ju ändå i andra hand. Sen får man ta beslut utifrån mästerskapen och vara borta några veckor från familjen.

Nu är du tillbaka i landslaget, samtidigt är du kvar i Team Santander och har också bytt klubb till Stockvik. Hur kommer det se ut med läger för din del?
– Det är landslaget som är första prioritet för läger. Det går först. Jag gör ju en satsning på traditionell skidåkning nu. Så det är ju i landslaget jag ska vara. Men om det finns tid och möjlighet så kommer jag nog vara med på något läger med teamet också för att jag tycker det är så jäkla kul. Det är en grymt härlig grupp att vara med. Jag lär mig mycket fortfarande och även dom av mig. Det är som en helt annan arena. Men att satsa kontinuerligt på långlopp, den övergången gick för fort i fjol. Men jag kommer med största sannolikhet att åka ett eller flera långlopp under säsongen. Men högst troligt först efter VM i Finland. Jag skulle kanske kunna åka långloppspremiären i La Sgambeda i december. Det är en kortare distans och kan kombineras med världscuptävlande.

– Men efter en sån här säsong tror jag det är ganska viktigt för mig att komma in i ruljangsen, att få tävla och köra traditionella lopp.

johan_magnar_jorgen.jpg
Johan vid Team Santanders uppstart med Magnar Dalen och Jörgen Aukland. Tvåfaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen som avslutat aktiva karriären och nu ska leda laget tillsammans med Dalen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

En vinter helt utan tävlingar. Vad betyder det?
– Det betyder att man inte fått nått direkt kvitto på vart man står nånstans. Det enda jag fått kvitton på är på träningspassen. Men där har jag superkoll på mig själv vart jag står nånstans. Efter en säsong där jag satsat mycket på stakningen så är ju benen kanske inte… Jag tror i alla fall att toppkapaciteten på benen inte är lika vass som förut.

Styr du om träningen nu eller spar du lite av det från senaste året?
– Det vore konstigt om jag inte tog med mig någonting från det här. Ska man ta stakning och kunskap om det så tror jag nog att vara tillsammans med Anders och Jörgen (Aukland) är det bästa. Det finns nog inga i hela skideliten som vet mera än dom kring det här med stakning och de två är så himla öppna också och delger sig. Det är hela jargongen i teamet, att man är väldigt öppen och delar med sig av sin kunskap. Klart jag tar med mig många saker. Men det är nog tveksamt om jag kommer att åka något traditionellt lopp utan fästvalla.

Johan är som bekant regerande världsmästare på 15 kilometer från Falun. Den gången var det fristil. Nu väntar klassisk stil i Lahtis.

– Förut skulle jag väl säga att 15 klassiskt med individuell start har varit min bästa distans. Det är ju den jag har vunnit flest gånger i också. Med åren kanske en femmil klassiskt med individuell start hade varit bäst. Men det kör man ju aldrig, det finns ju inte längre.

stavar_olsson_skidor.jpg
Johan efter VM-guldet på 15 kilometer i Falun 2015. FOTO: Längd.se.

Efter ett svenskt mellanår på herrsidan internationellt ser det nu bättre ut inför VM-vintern. Johan är tillbaka, så också Daniel Richardsson. Marcus Hellner avslutade gångna vinter starkt och förhoppningsvis är Calle Halfvarsson också tillbaka efter sina sjukdomsproblem i vintras.

– Det är klart att det ser bättre ut. Men man ska också komma ihåg att de som fick ta den här smällen i vintras tycker jag ändå gjorde det bra. Martin Johansson var femma i Ruka, Simon Andersson och Jens Burman åkte också bra i flera lopp. Men den här toppnivån så att man kan vinna tävlingar, där är dom ju inte än.

– Om man ser till Norge så är det konkurrensen i laget som är viktig. De måste hela tiden prestera bra för att hänga kvar i laget. Det kan göra att man inte slår sig till ro. Men samtidigt - räddningen för mig har ju varit att jag fått ro. I Norge kanske jag inte ens blivit uttagen om jag gjort några dåliga tävlingar eller varit sjuk mycket. I Sverige har jag fått chansen och därigenom kunnat ta två VM-guld.

Vad säger du om Viktor Thorns genombrott i vintras?
– Jag såg honom på tv under SM. Då åkte ha ju helt fantastiskt. Jag har aldrig träffat honom, det ska bli kul. Jag missade landslagets upptakt eftersom jag var förkyld. Precis som äldre åkare har möjlighet att ge tillbaka till laget så tror jag de unga, som söker och funderar, får de äldre att tänka till.

Nu blev det inget Vasalopp för dig i vintras. I vinter är VM-femmilen samma dags som Vasan. Det betyder att du åker Vasaloppet 2018?
– Jag vill ju fortfarande åka ett bra Vasalopp. Det vill jag. Jag har mer erfarenhet nu. Jag kanske inte vet vad som krävs men vad jag klarar av i form av förberedelser för att vara så bra som möjligt, utan att vara trasig. Nu gick jag över gränsen. Men på ett sätt hade jag inget alternativ, för drömmen var att vinna.

– Sen ser man att Vasaloppet är ganska nyckfullt. Även om jag hade varit i strålande form så hade jag inte vunnit det där Vasaloppet i vintras som det loppet utvecklade sig, hur bra jag än hade varit. Det hade inte gått, men så är ju skidåkningen.

– Vi får se vad det blir i framtiden. Men jag känner mig nog inte klar med det där…

Något Johan längtar efter till vintern är att kunna tävla regelbundet. Att det blir några lopp i nygamla klubben Stockviks röda dräkt också. Johan körde för Stockvik som junior.

– OS i Sotji-året var jag ju tvåa på OS men åkte knappt något annat för jag var skadad. Senaste fyra åren kanske jag har 15 tävlingar.

– Ett stort mål för mig till vintern är ju att ha högre kontinuitet i allt jag gör. Året som gått har varit bedrövligt. Ett år till spillo. Men det är många parametrar i det här. En ökad belastning, enskilda pass som blev tuffare i och med långloppsträningen med stakningen men även att vi har två barn…

Tillbaka till i vintras. När du gjorde de här träningspassen på bandet där du kan se var du står. Var du då där uppe på den nivå där du varit förut nån eller några gånger?
– När jag pushat benen lite mer under ett par veckors tid och fått vänja mig så har jag varit tillbaka på den nivån som jag hade hösten innan Falun också. Då var jag ju stark gentemot de andra i landslaget också. Men samtidigt har mitt fokus varit Ski Erg:en mycket mer och där såg jag att jag gjorde en stor utveckling säsongen som gick. Jag kunde stå i Ski Erg:en innan Vasaloppet men jag kunde inte vara ute. Skidåkning funkade inte på grund av stöten som blir vid stavisättningen men att dra i Ski Erg:en funkade.

Vad tror du om VM på 15 kilometer i vinter. Vinner man om man är som du varit som bäst förut eller måste man vara bättre den här vintern?
–  Som Sundby åkt så måste man nog faktiskt vara bättre. Sen är det frågan om vilka lopp man jämför med. Det är klart att när jag varit som bäst, som på stafettsträckan i Falun till exempel. Då gick det fort! Jag har svårt att se mig själv åka jättemycket fortare än så. Aktionen i den åkningen är det svårt, för mig i alla fall, att vara mycket snabbare än.

– Och för många andra också tror jag.

 

Senaste nyheterna

Team Ramuddens Jenny Larsson och Ida Dahl är laddade för nya framgångar när Visma Ski Classics fortsätter på söndagen. FOTO: Team Ramudden Instagram.

Lavinrisk ändrar bana och starttider för Toblach-Cortina

Andra deltävlingen på Visma Ski Classics, Toblach-Cortina i Italien, flyttades från lördagen till i morgon söndag på grund av kraftigt snöfall i tävlingsområdet. Nu ändras också banan på grund av lavi...
Martin Ponsiluoma, bilden, och Sebastian Samuelsson är Sveriges hopp på herrarnas masstart i Antholz i morgon. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Startlistor skidskytte Antholz söndag – stafett damer, masstart herrar

I morgon är det stafett för damer och masstart för herrar vid skidskyttevärldscupen i Antholz-Anterselva i Italien. Damstafetten startar 12.45. Herrloppet startar 15.05.
Charlotte Kalla i samspråk med Therese Johaug efter lördagens lopp i Lahtis. I morgon åker Kalla första sträcka för Sverige och Johaug andra för Norge. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor världscupen Lahtis – stafetter söndag

På söndagen väntar stafetter vid världscupen i Lahtis. Damstafetten startar 09.30 och herrstafetten har start 10.40.