Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Petter Northug säger att FIS skjuter sig själva i foten om de inför zonern där stakning förbjuds. FOTO: Felgenhauer/NordicFocus.

Petter Northug säger att FIS skjuter sig själva i foten om de inför zonern där stakning förbjuds. FOTO: Felgenhauer/NordicFocus.

FIS vill införa stakförbud

Internationella skidförbundet (FIS) lanserar ett förslag som innebär att stakning kan förbjudas på vissa delar av banorna, skrev norska Dagbladet på måndagen.
Det kommenterades så här av Petter Northug:
– Det går säkert igenom, men FIS skjuter sig själva i foten.

Petter vann klassiska sprinten i Drammen i vintras då han stakade hela banan. Upploppet i Drammen är en av zonerna där stakning kan komma att förbjudas framöver.

Northug menar att FIS måste välja teknik för loppen utifrån banorna de ska tävla på.

– På 15 kilometer i Lahtis och Falun och på femmilen i Holmenkollen kommer det aldrig att bli ren stakning. De banorna är för tuffa för det. Där bör FIS lägga klassiska lopp, precis som det är helt naturligt att köra skejt i Toblach, säger Petter till Dagbladet.

Martin Johnsrud Sundby som har tagit stakning långt i traditionell skidåkning är också kritisk till förslaget.

– Världscupen förra vintern visade klart och tydligt att det enda som krävs för att behålla klassisk längdskidåkning, i alla fall på kort sikt, är att välja klassiska lopp på banor som kräver diagonalåkning och fäste under skidorna, säger Sundby.

Problemet är överdrivet menar Sundby:

– Tänk på att det var två av 40 internationella lopp samt en stafettsträcka som vanns utan fäste. Det här är ett minimalt problem.

Vegard Ulvang, ordförande i FIS längdåkningskommitté, säger till Dagbladet att stakning inte behöver bli ett problem i världscupen.

– Det här är först och främst ett förslag för att se om förbudszoner kan säkra att klassisk längdskidåkning förblir en gren där alla konkurrerar på så lika villkor som möjligt, säger Ulvang.

 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...
William Poromaa blev 17:e man i jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Hösflot Kläbo ryckte till seger - Poromaa 17:e

Johannes Hösflot Kläbo släppte upp Aleksander Bolshunov och Emil Iversen halvvägs i jaktstartloppet i Ruka. Sedan avgjorde han till seger med ett ryck i sista backen. William Poromaa blev bäste svens...
Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.