Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Marcus Bystedt är ny fysioterapeut för längdlandslaget. FOTO: Svenska Skidförbundet.

Marcus Bystedt är ny fysioterapeut för längdlandslaget. FOTO: Svenska Skidförbundet.

Marcus går från skidskyttarna till längdåkarna

Han har arbetat på europatouren i golf och med landslaget i skidskytte. Nu blir Marcus Bystedt det senaste tillskottet när förbundskapten Rikard Grip bygger sin landslagsorganisation inför kommande VM-säsong.
– Vi är mycket glada över att Marcus Bystedt, med sin stora erfarenhet, vill jobba som fysioterapeut för längdlandslaget, säger Rikard Grip.

Svenska Skidförbundet arbetar för fullt med att bygga en stark organisation runt längdlandslaget. En ny tränarkonstellation tillsattes i april och nu är ytterligare en viktig pusselbit klar. Den 1 augusti börjar Marcus Bystedt som ny fysioterapeut.
– Vi ville ha en person som kan jobba heltid som fysioterapeut för längdlandslaget och som kan hålla i helheten för det medicinska teamet, med bas i Östersund. Valet föll på Marcus Bystedt, som med sin stora erfarenhet av att arbeta med elitidrottare blir en tillgång för landslaget, säger Rikard Grip, förbundskapten för längdlandslaget.

Anställningen av Marcus Bystedt är ett led i arbetet med att stärka stödet i landslagsåkarnas hemmiljö.

– Kroppen är en skidåkares viktigaste verktyg och den ska hålla i många år. Vi ser också att utvecklingen inom skidåkningen blir allt viktigare att ännu tydligare koppla ihop jobbet runt styrketräningen med teknikträningen. Stödet från en fysioterapeut behövs inte bara på läger och tävlingar, utan är även en viktig del i att förebygga skador. Därför vill vi ha en person som finns tillgänglig för åkarna även på hemmaplan, berättar Rikard Grip.

Marcus Bystedt ser fram emot uppdraget och instämmer med vad Rikard Grip säger:
– Det är viktigt att ha en röd tråd genom hela arbetet. Jag vill koppla ihop styrketräning med teknikträning och rörelsanalyser. Då är det viktigt med kontinuitet istället för punktinsatser på enstaka tävlingar och träningsläger.

Runt landslaget finns ytterligare ett antal fysioterapeuter med olika specialiteter. Ingen av de övriga arbetar emellertid heltid med laget.

Marcus Bystedt har tidigare bland annat arbetat som fystränare och sjukgymnast på europatouren i golf och för skidskyttelandslaget. Nu ser han fram emot att arbeta heltid med längdlandslaget:
– Jag gillar skidor och det ska bli inspirerande och kul att jobba tillsammans med de andra ledarna runt laget.

Landslaget samlas nästa gång i Torsby den 26 juni och samtidigt åker Marcus Bystedt till Idre tillsammans med utvecklingslaget för att göra rörelseanalyser på åkarna där.

 

Senaste nyheterna

Tatiana Sorina tvåa, Therese Johaug etta och Ebba Andersson trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen. Bildbyrån.

Johaug klar vinnare – Ebba Andersson trea

En krasch i slutet på jaktstartsloppet förstörde för Linn Svahn och Maja Dahlqvist i slutet på jaktstartsloppet i Ruka. Ebba Andersson och Frida Karlsson stod på benen men rådde inte på ryskan Sorina ...
Therese Johaug vann klart i jaktstartsloppet i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen. Bildbyrån.

Resultat Ruka 10 km fri stil jaktstart

Therese Johaug vann jaktstartsloppet i Ruka 47 sekunder före Tatiana Sorina, Ryssland. Ebba Andersson trea 48,6 sekunder efter Johaug och Frida Karlsson fyra drygt två sekunder där bakom.