Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Fjällturen bjuder på en mycket vacker bana. FOTO: Bruksvallarna.

Fjällturen bjuder på en mycket vacker bana. FOTO: Bruksvallarna.

Skidåkare utmanar cyklister i Fjällturen

Bruksvallarna förknippas med stora längdskidtävlingar, som Bruksvallsloppet och Fjälltopphelgen. 15-16 juli körs här Fjällturen på cykel med expertkommentatorn och Vasaloppsvinnaren Anders Blomquist i spetsen.
– Vi siktar på över 1000 startande och kommer att ha OS-medaljörer från längdskidspåret som utmanar de bästa cyklisterna, säger Anders Blomquist.

Anders Södergren och Janne Ottosson är två kända namn från skid-världen som redan nu är klara för cykeltävlingen som arrangeras för fjärde gången i ordningen i Funäsfjällen. 2014 var Anders Södergren tvåa efter en av världens bästa cyklister Fredrik Ericsson.

Tävlingshelgen inleds i på fredagen med Lilla Fjällturen, en barn- och ungdomstävling upp till 16 år i Bruksvallarna. Arrangörsmässigt ingår flera ur kärntruppen på längsidan även under detta evenemang däribland tävlingsledare Magnus Myhr, banchef Mikaela Sundbaum och stadionchef Ingar Mikkelsen.

Huvudtävlingen körs med start i Funäsdalen och slingrar sig upp på fjället mot Tänndalen för att vika ner och passera Bruksvallarna för målgång vid vägs ände i Ramundberget.

sodergren_fjallturen.jpg
Anders Södergren är klar för Fjällturen. 2014 var han tvåa i loppet efter Fredrik Ericsson. FOTO: Bruksvallarna.

– Det är en fin bana som vi får mycket beröm för, att så stor del av bansträckningen går på fjället är unikt, säger Anders Blomquist. Cyklingen är en fin blandning av grusväg, skogsväg och stigar. Inte så tekniskt svårt, utan utmaningen ligger i några stigningar som tar cyklisterna till några av Sveriges vackraste vyer.

Funäsfjällen har 420 kilometer cykelled varav stora delar utnyttjas under Fjällturen med bansträckning alltifrån 9 km till 70 km, huvudklassen cyklar 58 km. Försommaren har varit väldigt fin i Funäsfjällen, så lederna är torra, fina och cykelvänliga, låter tävlingsledningen hälsa, för den som vill testcykla delar av banan redan nu.

Fjällturen är inte bara en cykeltävling, utan ett evenemang och en hel cykelvecka. Tjej-clinic med Nellie Larsson, uppladdningsmiddag med en av världens bästa cyklister Fredric Eriksson, företagskamp, after-bike, banguidning med Anders Blomquist och Magnus Rydhult och mycket mer.
 
Prisbordet kommer att vara välfyllt både med priser till de allra snabbaste och utlottningspriser med bland annat cyklar från LaPierre och fritt billån från BMW. Nytt i år är specialtävlingen BMW X4 Hillclimb, där alla som är med i loppet också deltar om att ta sig snabbast uppför Mittåkläppsvägen. En deltävling som torde passa längdskidåkare.
 
Fjällturen
onsdag: Tjejclinic med Nellie Larsson och Elin Kojan. Nellie har vunnit Fjällturen tidigare och är en av Sveriges bästa cyklister. Guidning av banan med Anders Blomquist och Magnus Rydhult
torsdag: Cyckelclinic med Fredrik Ericsson, en av världens bästa MTB-cyklister som också har vunnit Fjällturen. Tidigare förbundskapten och klar som ledare för OS i Rio.
fredag: Lilla Fjällturen, barn- och ungdomstävling i Bruksvallarna. Uppladdningsmiddag i Ramundberget inför huvudtävlingen. Fredrik Ericsson håller i en föreläsning om träning och bangenomgång i samband med middagen.
lördag: Fjällturen, cykeltävling från 9 km till 70 km. Sveriges vackraste mtb-lopp. After-Bike i Ramundberget med mat, filmer från dagen och specialprisutdelningar.

Läs mer på www.fjallturen.se

 

Senaste nyheterna

pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.
Martin Ponsiluoma går ut med startnummer 9 på lördagens jaktstart i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor skidskyttevärldscupen Kontiolahti lördag

I morgon lördag fortsätter skidskyttevärldscupen i finska Kontiolahti. Herrarna åker jaktstart och damerna stafett. Vi kan se fram emot spännande och roliga tävlingar med tanke på de svenska åkarnas s...