Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Bill Impola satsar mot traditionell skidåkning och att få åka världscup för Sverige efter tre år som långloppsåkare. FOTO: Linus Trygg/Längd.se.

Bill Impola satsar mot traditionell skidåkning och att få åka världscup för Sverige efter tre år som långloppsåkare. FOTO: Linus Trygg/Längd.se.

Bill Impola med sikte på världscupen

Efter tre års långloppssatsning i Team Coop/Team Exspirit styr nu Bill Impola om skutan mot traditionell skidåkning. Siktet är inställt mot att få representera Sverige i världscupen.
– Det växte fram under fjolåret och nu är jag seriösare än någonsin i träningen, berättar Bill för Längd.se.

Den 27-årige Kopparbergs-sonen överraskade med en fin 13:e plats på Vasaloppet 2013. Det gav honom en plats i Team Coop som sedan blev Team Exspirit. Det blev flera bra lopp av Bill i Ski Classics med några topptio-placeringar.

Men när dagsformen var som allra bäst på La Diagonela i januari 2015 så blev en felåkning Bills fall. Bill soloåkte mot seger i Engadin-dalen i Schweiz med över en minuts ledning då han åkte fel när han skulle svänga upp mot målet - trots att han följde TV-skotern. (Läs om händelsen här).

bill_motseger_465.jpg
Bill i ensam ledning på väg mot seger i La Diagonela 2015. En stund senare åkte han fel. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Innan långloppssatsningen startade tog Bill bland annat en elfteplats som bäste svensk på 20 kilometer masstart vid Skandinaviska cupen i Madona, Lettland i februari 2013.

I vintras blev det flera bra traditionella lopp där andraplatsen, 3,9 sekunder bakom Daniel Richardsson, i Hudiksvall sticker ut.

Vi träffar Bill i samband med SK Bores presentation av sitt elitteam som vi skrev om i går. Det märks att Bill är mycket fokuserad och bestämd i sin satsning mot att konkurrera om en landslagsplats när vi ställer några frågor till honom.

Går det bra med träningen just nu?
– Jo, det rullar på bra. Idag körde vi en tretimmarstur löpning på förmiddagen.

Hur var det när teamet skulle läggas ner. Var det något som ni åkare kände var på gång?
– Vi kände på oss under vintern att nånting kommer hända. Ingen av oss räknade med att teamet skulle vara kvar. Så det kom inte oförberett, berättar Bill.

Att du vill satsa mer mot traditionellt igen. När kom de tankarna?
– Det har väl egentligen vuxit fram under fjolåret att jag vill fokusera traditionellt. Det som verkligen motiverar och driver mig är att de killarna som jag tävlade mot tidigare fick åka mycket världscup i vintras. Dom jag låg och tampades med innan jag började åka långlopp. Kan dom så kan jag - så måste man tänka.

– Jag är seriösare än någonsin nu. Bitar som jag jobbar med och tänker på nu tänkte jag aldrig på förut. Det är mycket teknik och lite annat träningsfokus.

Åren på långloppstouren är dock inget som Bill ångrar. Tvärt om.

– Med teamet har det varit hur bra som helst det här tre åren. Det har varit en stabil ekonomi och jag har kunnat träna väldigt bra i tre år och inte behövt tänka på nånting. Så ett stort tack till teamet för allt. Det har varit helt fantastiskt.

– Den grund jag fått de här tre åren tror jag inte jag kunnat få annars. Nu har jag en bra grundfysik som jag får jobba vidare ifrån.

Teknikbiten. Har du någon som hjälper dig där?
– Än så länge jobbar jag mycket själv men jag ska ta hjälp av någon tränare som kan filma och så. Men så pratar jag med andra kring träning och så. Jag har pratat mycket med Daniel Richardsson det här senaste året när vi var i samma team. Jag har bollat mycket träning med honom. Tycker han har bra idéer och han har hållt på i många år och både gjort misstag och haft stora framgångar.

Vad säger du om satsningen i SK Bore nu?
– Det är skoj! Vi är ett jäkligt bra gäng och tränar mycket ihop, det är det som är skoj. Sen blir det att dom jag tränar mycket ihop med som Bob (brorsan), Oscar (Persson) och Rasmus (Blom) kommer åka mycket långlopp men vi kan ändå träna mycket ihop.

Ni får ett starkt lag på SM!
– Ja, det ser vi fram emot. Jag och Oscar hade en väldigt fin vinter. De få loppen vi gjorde traditionellt gick ändå förvånansvärt bra. Så hoppas vi att några av de andra killarna också tar bra kliv nu.

Du kommer ändå åka några av Ski Classics-loppen i vinter under eget team. Hur blir det upplägget?
– De få loppen jag åker i Ski Classics åker jag för mig själv i ett eget lag med egen sponsor och i egen regi. Det blir bara jag. Jag kommer att ta hjälp av folk jag känner och jag vet vad som krävs efter de senaste årens tävlande ute i Europa.

– Det blir ett sätt för mig att marknadsföra mig och synas.

– Men att åka de här loppen blir också bra för att bibehålla stakningen och vara med i utvecklingen där. Det är så viktigt i traditionell skidåkning också. De bästa är så bra på att staka.

Det blir nytt material för Bill till vintern också. Från Atomic skidor och skor till Madshus.

– Hoppas det blir ett lyft. Det ligger nära till hands i och med att Madshus finns i Hamar. Det blir intressant och spännande med nytt material, avslutar Bill.

 

Senaste nyheterna

Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen står över resterade världscuptävlingar under 2020. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Kläbo och Iversen åker inte mer världscup det här året

Både Johannes Hösflot Kläbo Emil Iversen meddelar på måndagen att de inte kommer att åka några fler världscuptävlingar den här sidan nyåret. – Jag känner att skidåkning och tävlingar inte är särskilt...
Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...