Stina Nilsson älskar livet som skidåkare. Hård träning - och vila, är det det hon gillar mest. FOTO: Linus Trygg/Längd.se.

Stina Nilsson älskar livet som skidåkare. Hård träning - och vila, är det det hon gillar mest. FOTO: Linus Trygg/Längd.se.

”Jag är världens lataste – utanför träningen”

För Stina Nilsson är livet som skidåkare - livet!
– Jag njuter av den här tillvaron, berättar Stina för Längd.se när vi träffar henne i samband med landslaget läger i Torsby förra veckan.

Stina berättar bland annat om hur bra hon är på att vila på en vilodag. Att landslaget nye damtränare Ole Morten Iversen (norska stjärskottet Emil Iversens pappa) är bra på att krydda träningspassen.

Hur går sommarträningen så här långt?
– Det går bra!

Inga motgångar hittills?
– Nej, det gäller att parera om det börjar komma något i horisonten, säger Stina och får det att låta självklart.

Hur mycket ökar eller vässar du träningen?
– Jag brukar alltid säga att jag inte ökar men när jag kollar vad det blir så, så blir det alltid en ökning ändå. Men det blir var det blir. Jag tränar det som kroppen håller för.

– Det känns som man har en gräns för vad kroppen tål. Det har ju alla. Den gränsen blir ju högre ju äldre man blir. Jag försöker väl ligga runt den gränsen och följa den kurvan.

Det gick väldigt bra för dig i vintras. När var känslan som allra bäst?
– Helgen i Planica var ju helt fantastisk. Då kände jag mig ostoppbar i princip. Men även distansloppet i Kuusamo var riktigt ögonöppnande kul.

I mitten på januari i slovenska Planicia vann Stina skejt-sprinten på lördagen närmast före tre norskor. På teamsprinten dagen efter, också den i fri stil, vann Stina i stor stil tillsammans med Ida Ingemarsdotter. På distansloppet över 5 kilometer skejt i Ruka (Kuusamo) under första världscuphelgen i slutet på november blev det en fin niondeplats. Stinas bästa distanslopp i världscupen.

Gör du något speciellt i träningen för att ta ytterligare steg?
– Jag har ju haft en positiv utvecklingskurva hela tiden. Så det jag har gjort har varit väldigt bra - så jag kommer fortsätta göra det jag gör.
– Jag tror inte man ska lämna sin grundidé i träningen. Men sen tar jag till mig av det som Ole Morten kan bidra med.

Vad säger du om nytillskotten i tränarstaben?
– Jag tycker det är jättekul! Verkligen! Jag trivs väldigt bra med Ole Morten!

Kommer han med något nytt? Något som ni inte gjort tidigare?
– Han har mycket roliga idéer. Han kryddar våra pass.

stina_bruks_sprint_15.jpg
Stina vid säsongsstarten i Bruksvallarna i november 2015 då hon vann sprinten före Charlotte Kalla och Hanna Falk. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu är inte Charlotte Kalla med i laget längre. Innebär det något på ett läger?
– Träningsmässigt känner jag att vi är ju individuella idrottare. Vi ska göra ett jobb oavsett vem som är med och här känner jag att alla är beredda att göra det. Men vi saknar ju henne givetvis som person, säger Stina
– Hon är ju en väldigt bra människa liksom! En kul tjej!

Om vi ser in i framtiden. Kan du tänka dig att göra något liknande som Charlotte gör nu - att stå utanför landslaget?
– Som det känns nu så tänker jag inte spekulera i det. Jag är väldigt nöjd med landslagets upplägg.

Vad är det bästa med sommaren? Vad njuter du av utanför träningen?
– Jag njuter allra mest av träningen. Det är väldigt kul att träna och jag tycker väl inte att det finns nånting bättre än att ha tränat på förmiddagen, äta mat och sen krypa ner i sängen och sova. Det är liksom det bästa. Det är så otroligt skönt.

– Så livet som skidåkare passar mig, i det skedet jag är i livet nu, väldigt bra. Jag njuter av den här tillvaron.

– Att ha vilodagar, när man verkligen gjort sig förtjänt av det är härligt.

När du har vilodag.Tar du det jättelugnt då? Jag pratade med Calle (Halfvarsson) och han spelar gärna golf på en vilodag.
– Nej Gud, nej! Jag är Calles motsats! Jag blir så extremt lat. Jag tar absolut ingen morgonpromenad. Det är det sista jag skulle göra. Jag vill verkligen inte göra nånting.

Det kanske är en av dina styrkor?
– Jag tror absolut att det är en av mina styrkor. Jag har väldigt lätt att trycka på off-knappen och bara ligga inne och kolla på serier och spela tv-spel, lösa korsord, laga nåt gott eller baka. Jag finner väldig harmoni att göra det också.

– Jag kan nästan tycka det är jobbigt att hämta tv-dosan en sån dag, säger Stina med ett skratt och fortsätter;

– Jag är världens lataste människa utanför träningen. Men jag är ganska nöjd med det.

Stina har två fasta punkter där hon bedriver den mesta träningen när hon inte är med landslaget på läger. Det är Torsby, där hon gick skidgymnasiet, samt Östersund. Sen blir det förstås tillfällen hon är med familjen i Malung samt tränar med sin klubb IFK Mora också.

– Tanken är att jag ska bo här i Torsby under sommaren och Östersund höst och vinter.

Hur mycket utnyttjar du skidtunneln?
– Det känns jättebra att den står där den står. Framförallt är det väldigt skonsamt att kunna bryta av med skidor ibland på sommaren. Också för tekniken att kunna jobba med den. Men det är inte så att jag måste vara inne där två gånger i veckan - det blir lite efter hur det känns.

Senaste nyheterna

Martin Ponsiluoma, bilden, och Sebastian Samuelsson är Sveriges hopp på herrarnas masstart i Antholz i morgon. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Startlistor skidskytte Antholz söndag – stafett damer, masstart herrar

I morgon är det stafett för damer och masstart för herrar vid skidskyttevärldscupen i Antholz-Anterselva i Italien. Damstafetten startar 12.45. Herrloppet startar 15.05.
Charlotte Kalla i samspråk med Therese Johaug efter lördagens lopp i Lahtis. I morgon åker Kalla första sträcka för Sverige och Johaug andra för Norge. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor världscupen Lahtis – stafetter söndag

På söndagen väntar stafetter vid världscupen i Lahtis. Damstafetten startar 09.30 och herrstafetten har start 10.40.
Peppe Femling fick en mardrömsstart på stafetten i Antholz med tre straffrundor. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Frankrike före Norge – Sverige hopplöst efter

Peppe Femling åkte första sträckan för Sverige på skidskyttestafetten i Antholz och det blev en mardrömsstart. Med tre straffrundor var dagen förstörd för det svenska laget. – Helt bedrövligt. Formen...