Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Martin Johnsrud Sundby har stängts av för doping efter att ha använt astmamedicinen Ventoline utan dispens. FOTO: Linus Trygg/Längd.se.

Martin Johnsrud Sundby har stängts av för doping efter att ha använt astmamedicinen Ventoline utan dispens. FOTO: Linus Trygg/Längd.se.

Martin Johnsrud Sundby avstängd för doping

Martin Johnsrud Sundby har stängts av två månader för doping. Han blir också av med segern i Tour de ski och totala världscupen från 2014/15.
Detta efter att ha använt astmamedicinen Ventoline utan dispens.
– Det är en totalt orimlig dom som faller på mig för en missförståelse av den medicinska apparaten, säger Johnsrud Sundby enligt Expressen.

Norska skidförbundet meddelar att Sundby fällts för "felaktigt bruk av en tillåten astmamedicin".

Norska skidförbundet skriver att det är den internationella idrottsdomstolen CAS som menar att Martin Johnsrud Sundby brutit mot Wadas regelverk. Sundby har använt astmamedicinen Ventoline. Medicinen är tillåten enligt gällande regelverk men kräver att användaren söker en speciell dispens.

Norska skidförbundet meddelar att man missat att underrätta Sundby om dispenskravet och tar sig därmed på ansvaret för avstängningen.

Sundby blir nu avstängd i två månader och fråntas två segrar från säsongen 2014/2015, Tour de ski och segern i totala världscupen.

Det här betyder att Petter Northug vinner Tour de ski och Dario Cologna tar hem den totala världscupen nu i efterhand.

Johnsrud Sundby tappar därmed prispengar på 1,1 miljoner norska kronor.

– Vi är besvikna över domen och menar att den drabbar Martin på ett orimligt sätt. Behandlingen av saken har visat att regelverket är oklart. Vår erfarne landslagsläkare har styrkt att han har handlat efter reglementet. För Norges skidförbund är det viktigt att understryka att Martin har följt rådet från skidförbundets läkare så som landslagskontraktet stipulerar, uttalar sig norske skidbasen Erik Röste enligt Expressen.

Det var en ledsen Martin Johnsrud Sundby med tårar i ögonen som höll presskonferens med norska skidförbundet.

– Det är nästan omöjligt för mig att acceptera utfallet. Det är en totalt orimlig dom som faller på mig för en missförståelse av den medicinska apparaten, säger Sundby och fortsätter:

– Den här domen handlar inte om att jag fått fördelar av medicinen eller att jag fått i mig mer än den lovliga dosen. Därför är det otroligt svårt för mig att godta domen. Jag tycker det är orimligt.

Norrmannen är dock glad över att det norska skidförbundet tar på sig ansvaret.

– Jag är jätteglad för det. Jag har aldrig gjort något annat gjort annat än medicinska teamet sagt. Jag kan stå rakryggad då jag vet att jag personligen inte gjort något fel.

I svenska landslaget är man inte orolig för att samma sak ska ske med någon aktiv.

– Vi känner oss trygga att våra åkare följer reglerna, säger landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson till Expressen.

– Vi har rutiner att all medicinering ska gå via mig. Jag har ett ansvar att det ska gå enligt regelverket som finns. Och det gäller all medicinering, även om de har fått ett recept av en annan doktor, då ska de berätta det och så ska vi diskutera det, berättar han vidare.

Senaste nyheterna

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...
Joni Mäki tog dubbla segrar vid finska cupen i Taivalkoski i helgen. FOTO: Touho Häkkinen.

Dubbla segrar för Joni Mäki

Joni Mäki vann både lördagens sprint och söndagens distanslopp vid finska cupen i Taivalkoski. På damsidan vann Katri Lylynperä sprinten och Kerttu Niskanen distansloppet.