Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Hela 30 svenska åkare kommer till start vid rullskidvärldscupen i Sollefteå kommande veckoslut. FOTO: Svenska Skidförbundet.

Hela 30 svenska åkare kommer till start vid rullskidvärldscupen i Sollefteå kommande veckoslut. FOTO: Svenska Skidförbundet.

Klart för rullskidsvärldscupen i Sollefteå

Förbundskaptenerna i rullskidor, Johan Ericson och Martin Eckervad,  har tagit ut den svenska landslagstruppen till världscupen på hemmaplan i Sollefteå 5-7 augusti.
Då världscupen genomförs på hemmaplan så satsar förbundskaptenerna ordentligt, över 30 åkare finns i den svenska truppen!

Tävlingarna börjar på fredag 5 augusti med en häftig sprint i fri teknik som körs på en riktigt kuperad bana i centrala Sollefteå. Till skillnad från när det var världscup i Sollefteå för två år sedan så blir det denna gång en "vintersprint" med kval och efterföljande finalheat, det kommer dock att vara fyra åkare i varje heat.

På lördag sjätte augusti är det ett klassiskt masstartslopp med varvbana inne i centrala Sollefteå som sedan avslutas med den tuffa stigningen upp till Hallstaberget. Tävlingarna avslutas på söndagen den sjunde augusti med ett individuellt lopp i fri teknik på Hallstabergets populära rullskidsbana där man har chans att se åkarna många gånger under loppet.

Förbundskaptenerna Johan Ericson och Martin Eckervad har tagit ut sju damer och sju herrar till det svenska landslaget inför tävlingarna och dessutom är det 17 åkare som är uttagna i den nationella truppen, en förmån man har när tävlingarna går på hemmaplan.

– Vi vill verkligen passa på att "lufta" så många åkare som möjligt såhär ett år före VM. säger förbundskapten Johan Ericson. Vi gjorde ett fantastiskt VM förra året och när vi har ett hemma-VM om exakt ett år så kommer vi sälja oss dyrt. Helgens tävlingar är ett mycket viktigt steg i våra förbedelser där vi kommer få chansen att prova både den nya sprintbanan och långa distansbanan som de troligen kommer att se ut på VM. Även för arrangerande Sollefteå Skidor så är tävlingarna viktiga.

– Vi kommer att prova alla våra funktioner inför vårt stora mål, VM 3-6 augusti 2017, allt från tidtagning till kringarrangemang. säger generalsekreteraren Mia Karlsson. En viktig sak som vi testar är att stänga av stora delar av centrala Sollefteå under lördagens tävlingar. forsätter Karlsson. Vi hoppas att alla Sollefteåbor har förståelse för detta och kommer och tittar på tävlingarna. Hela Sollefteå hälsar alla tävlande och ledare välkomna!

Efter den första världscupshelgen i Kroatien där Sverige dominerade tävlingarna så leds tre av fyra klasserna av svenskar och Robin Norum, Markus Fredriksson samt Sandra Olsson startar tävlingarna på fredag i världscupens ledarväst.

Tävlingarna kommer gå via FIS live (http://data.fis-ski.com/cross-country/live-timing.html) och i FIS app (laddas ner gratis till IOS eller Android) så det finns goda chanser att följa med i all dramatik. Både på webben och i appen finns alla starttider för tävlingarna.

På tävlingarnas officiella webbplats www.solleftea2017.com finns all information om årets tävlingar och nästa års VM. Tävlingarna kan följas i sociala medier under taggarna #solleftea2016 och #fisrol.

Svenska rullskidslandslaget 5-7 augusti i Sollefteå
Damer:

Sandra Olsson, Malungs IF
Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF
Herrar:
Robin Norum, IFK Umeå
Erik Silfver, IFK Umeå
Marcus Ruus, Åsarna IK
Anton Hedlund, Falun-Borlänge SK

Dam junior:
Julia Angelsiöö, Storvreta IK
Emma Larsson, IFK Mora SK
Malin Börjesjö, Sundbybergs IK
Moa Olsson, Falun-Borlänge SK
Jenny Solin, Sollefteå Skidor IF
Herr junior:
Marcus Fredriksson, Lycksele IF
Alfred Buskqvist, IK Stern
Gabriel Strid, Sunne SLF

Nationell grupp rullskidsvärldscupen 5-7 augusti:
Dam:

Ulrika Axelsson, Sya SK
Herr:
Anton Lindblad, Hudiksvalls IF
Fredrik Andreé, Bengtsfors IF
Jörgen Brink, Delsbo IF

Dam junior:
Hanna Dahlberg, Ulricehamns IF
Linn Svahn, IFK Umeå
Moa Lundgren, IFK Umeå
Emma Thalin, Hudiksvalls IF
Herr junior:
Erik Bertilsson, IF Hallby
Adam Persson, IF Hallby
Jonas Eriksson, Falun Borlänge SK
Jacob Nystedt, Hudiksvalls IF
Hugo Jacobsson, Falun-Borlänge SK
Fredrik Andersson, Sollefteå Skidor IF
Jakob Jansson, Östersunds SK
Marcus Grate, IFK Umeå

 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...
William Poromaa blev 17:e man i jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Hösflot Kläbo ryckte till seger - Poromaa 17:e

Johannes Hösflot Kläbo släppte upp Aleksander Bolshunov och Emil Iversen halvvägs i jaktstartloppet i Ruka. Sedan avgjorde han till seger med ett ryck i sista backen. William Poromaa blev bäste svens...
Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.