Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Maria Rydqvist är tillbaka i landslagets träningsgrupp när laget nu samlas i Jämtlandsfjällen. Här gratuleras Maria av dottern Wilda efter VM-silvret i stafett i Falun 2015. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Maria Rydqvist är tillbaka i landslagets träningsgrupp när laget nu samlas i Jämtlandsfjällen. Här gratuleras Maria av dottern Wilda efter VM-silvret i stafett i Falun 2015. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Landslagsläger i Jämtlandsfjällen

Ett laddat längdlandslag samlas idag i Jämtland. Med i gruppen finns Maria Rydqvist, som i våras meddelade hon att hon avslutar sin elitkarriär. Men nu har hon hittat ny inspiration.
– Jag har insett att skidåkningen betyder väldigt mycket för mig. Jag vill fortsätta tävla och är väldigt motiverad, säger Maria Rydqvist.

Efter ett sommaruppehåll utan gemensamma läger är motivationen på topp när längdlandslaget idag samlas på läger.

– Det är alltid spännande att ses efter sommarträningen. Nu ska de sista förberedelserna inför tävlingssäsongen inledas, säger förbundskapten Rikard Grip.

Som så många gånger förr är det den vackra och inspirerande fjällmiljön i jämtländska Vålådalen som är platsen för lägret. De första tre dagarna tillbringas emellertid i alpinnästet Åre. Tvärtemot sina alpina vänner ska längdåkarna åka kabinbanan nerför berget efter att ha tagit sig uppför den branta Åreskutan för egen maskin.

– Åre erbjuder bra träning även för oss längdåkare. Vi ska bland annat springa och gå skidgång uppför Åreskutan. Det finns få ställen i Sverige som ger möjlighet att ta sig uppför så långa backar i ett svep och som dessutom erbjuder transport nerför, berättar Rikard Grip.

Även landslagstränare Ola Ravald nämner de fina förutsättningarna för barmarksträning som Åre och Vålådalen erbjuder:

– Här finns många uppförsbackar, vilket liknar de banor vi ska tävla på i vinter. Ju närmare tävlingssäsongen vi kommer, desto mer fokuserar vi på högintensiv träning, framförallt på rullskidor. Därför är det en stor fördel att det finns en bra och kuperad rullskidbana i Vålådalen.

Framöver blir det dessutom mer sprintbetonad träning.

– Oavsett om åkaren fokuserar på sprint eller distans behövs träning i båda delarna. Därför kör alla aktiva samma träningsupplägg, berättar Ola Ravald.

Att sommaren har varit fri från gemensamma läger innebär inte att de blågula åkarna har varit lediga.

– Vi har haft kontakt med de aktiva varje vecka under sommaren. Förutom någon enstaka förkylning har det gått bra med träningen och alla ligger i rätt fas, säger Ola Ravald.

En som har tränat ännu längre på egen hand är silvermedaljören från VM i Falun, Maria Rydqvist, Älvdalens IF. I våras meddelade hon att hon lägger skidorna på hyllan för att bland annat ägna mer tid åt familjen. Men det som skulle bli en lättnadskänsla över att inte behöva lägga allt fokus på skidorna blev motsatsen.

– Beslutet om att sluta tävla fick mig att inse hur mycket skidåkningen betyder för mig. Jag blev ledsen och grubblade mycket. Till slut kom jag fram till att jag vill fortsätta som elitaktiv, berättar Maria Rydqvist, som nu ser fram emot att åka på landslagsläger:

– Jag har tränat på bra själv under våren och sommaren, men landslaget är viktigt. Där finns spetskompetensen och bra sparring. Det blir lättare att genomföra hårda pass när man har konkurrens av de bästa. Jag får alltid positiv energi av att träna med andra som vill framåt. Förhoppningsvis innebär de fyra månader jag tillbringat med familjen att jag orkar hantera frånvaron från dem bättre i vinter. Jag känner mig väldigt motiverad.

På Svenska Skidförbundet ser man mycket positivt på att Maria kommer tillbaka.

– Vi har fört en dialog under våren då Maria varit osäker på sitt beslut om att avsluta sin karriär. När hon nu bestämt sig för att fortsätta vill vi vara med och stötta henne. Maria är en åkare med mycket hög nivå, vilket hon inte minst visade på VM i Falun. Vi tror mycket på henne och vill därför ge henne möjligheten att vara med i landslagets träningsgrupp under hösten, berättar Rikard Grip.

När lägret startar saknas Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, som har en lättare förkylning.

Åkare på plats i Åre/Vålådalen 4–12 augusti
Damer:
Hanna Falk, Ulricehamns IF, Anna Haag, IFK Mora SK, Sofia Henriksson, Piteå Elit, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Stina Nilsson, Maria Rydqvist, Älvdalens IF, IFK Mora SK, Jonna Sundling, IFK Umeå, Linn Sömskar, IFK Umeå, Emma Wikén, Åsarna IK, Jennie Öberg, Piteå Elit.
Herrar: Jens Burman, Åsarna IK, Calle Halfvarsson, Falun/Borlänge SK, Martin Johansson, IFK Mora SK, Emil Jönsson, IFK Mora SK, Johan Olsson, Stockviks SF, Teodor Peterson, Åsarna IK, Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, Oskar Svensson, Falun/Borlänge SK, Viktor Thorn, Ulricehamns IF.

 

Senaste nyheterna

pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.
Martin Ponsiluoma går ut med startnummer 9 på lördagens jaktstart i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor skidskyttevärldscupen Kontiolahti lördag

I morgon lördag fortsätter skidskyttevärldscupen i finska Kontiolahti. Herrarna åker jaktstart och damerna stafett. Vi kan se fram emot spännande och roliga tävlingar med tanke på de svenska åkarnas s...