Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Det framgångsrika svenska rullskidlandslaget rullar vidare mot helgens världscuptävlingar i Lettland. Dock inte med så här stor trupp som vid för-VM i Sollefteå den gångna helgen. FOTO: Svenska Skidförbundet.

Det framgångsrika svenska rullskidlandslaget rullar vidare mot helgens världscuptävlingar i Lettland. Dock inte med så här stor trupp som vid för-VM i Sollefteå den gångna helgen. FOTO: Svenska Skidförbundet.

Världscupen i rullskidor rullar vidare

Världscupen i rullskidor rullar vidare med tävlingar i Lettland under helgen och de svenska förbundskaptenerna har tagit ut ett stabilt lag.
Sverige leder samtliga klasser i världscupen genom Robin Norum, IFK Umeå, i herrklassen, Sandra Olsson, Malungs IF, i damklassen, Marcus Fredriksson, Lycksele IF i herrar junior och Emma Larsson, IFK Mora i damer junior.

Knappt har för-VM i Sollefteå avslutats innan det är dags för nästa tävlingshelg i sommarens rullskidsvärldscup. Tävlingarna körs i Madona i Lettland och de börjar nu på fredag 12 augusti och avslutas på söndag 14 augusti.

Efter för-VM i Sollefteå, där Sverige dominerade mer eller mindre totalt på alla tävlingar, skall det bli spännande att se hur det går i Lettland där deltagarantalet är riktigt stort med över 100 aktiva som representerar femton olika nationer. Förbundskaptenerna Johan Ericson och Martin Eckervad har tagit ut tre damer och fem herrar inför tävlingarna och efter tävlingarna i Sollefteå leder Sverige samtliga klasser i världscupen. Robin Norum, IFK Umeå, i herrklassen, Sandra Olsson, Malungs IF, i damklassen, Marcus Fredriksson, Lycksele IF i herrar junior och Emma Larsson, IFK Mora i damer junior.

Alla är uttagna plus att några åkare som visade framfötterna på för-VM också får landslagsledningens förtroende.

Sverige leder också nationscupen inför tävlingarna i Madona, något som inte hör till vanligheterna.

– Jag har varit med länge inom rullskidorna men jag kan inte påminna mig att vi någonsin har varit i ledningen i nationscupen. säger förbundskapten Johan Ericson.

– Tidigare har vi inte haft så många juniorer till start men i år har vi haft det och det ser ut att betala sig. Nu ska vi försvara vår ledning, för vi skriver historia om vi tar hem den cupen! forsätter Ericson.

Tävlingarna i Lettland inleds på fredagen med en sprint i centrala Madona. På lördagen är det ett klassiskt individuellt lopp på den mycket fina rullskidsbanan och tävlingarna avslutas med en jaktstart på söndagen i fristil och även den körs på rullskidsbanan.

En nyhet är att tävlingarna, för första gången någonsin i rullskidornas världscup, räknas samman som en minitour vilket gör att startlistan för jaktstarten består av resultaten från de två första tävlingarna sammanräknade. Det kommer givetvis bli intressant att se hur åkarna hanterar denna nyhet.

Tävlingarna kommer att visas både med livetidtagning och rörliga bilder enligt den information vi fått. Kolla in live.infoski.lv och madona2016.infoski.lv för senaste nytt. Laget på plats kommer också uppdatera rullskidlandslagets Facebook-sida.

Svenska rullskidslandslaget Madona

Damer:
Sandra Olsson, Malungs IF

Herrar:
Robin Norum, IFK Umeå
Erik Silfver, IFK Umeå

Herr junior:
Marcus Fredriksson, Lycksele IF
Alfred Buskqvist, IK Stern
Gabriel Strid, Sunne SLF

Dam junior:
Emma Larsson, IFK Mora
Julia Angielsiöö, Storvreta IK

 

Senaste nyheterna

Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen står över resterade världscuptävlingar under 2020. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Kläbo och Iversen åker inte mer världscup det här året

Både Johannes Hösflot Kläbo Emil Iversen meddelar på måndagen att de inte kommer att åka några fler världscuptävlingar den här sidan nyåret. – Jag känner att skidåkning och tävlingar inte är särskilt...
Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...