Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

2014 vann Johan Kjölstad Alliansloppet före Markus Ottosson och Calle Halfvarsson. Kjölstad och Halfvarsson är med i år igen. Hälopererade Ottosson står på sidan och hejar. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

2014 vann Johan Kjölstad Alliansloppet före Markus Ottosson och Calle Halfvarsson. Kjölstad och Halfvarsson är med i år igen. Hälopererade Ottosson står på sidan och hejar. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Fantastiskt startfält på Alliansloppet

På lördag 27 augusti är det dags för nionde upplagan av Alliansloppet, världens största rullskidlopp.
Startfältet är minst sagt imponerade.
– Det är roligt att vi har ett så brett arrangemang med landslagsåkare, världselit på långlopp tillsammans med många motionärer, säger Magnus Larsson från Alliansloppet.

Alliansloppet fortsätter att locka toppåkare samtidigt som man ökar bland motionärerna. Loppet är ju seedningsgrundande för Vasaloppet.

På elitsidan finns de allra bästa teamen med som Team Santander, Team United Bakteries, Lager 157 Ski Team, Team BN Bank, Team Tynell och Team Pioneer Investments - Craft, för att nämna några.

Åkare som ryms i dessa lag är till exempel:

Team Santander: Johan Olsson, Jens Eriksson, Anders Aukland, Tord Asle Gjerdalen och xx Katerina Smutna.

Team United Bakeries: John Kristian Dahl, Johan Kjölstad och Astrid Öyre Slind.

Team BN Bank: Morten Eide Pedersen, Öystein ”Pölsa” Petersen och Simen Östensen.

Lager 157 Ski Team: Britta Johansson Norgren, Fredrik Byström, Jimmie Johnsson och Marcus Johansson.

Team Tynell: Jerry Ahrlin, Laila Kveli och Rikard Tynell.

Team Pioneer Investments - Craft: Lukas Bauer, Ilya Chernousov och Martin Jaks.

Några svenska elitklubbar finns också på plats med vassa åkare så som till exempel Falun Borlänge SK, IFK Mora och Ulricehamns IF.

Enskilda klubbåkare som vi lär se långt fram är också Bill Impola, SK Bore och Oskar Kardin, Östersunds SK.

Det nya svenska långloppsteamet Team Serneke ska också presentera sina åkare i samband med Alliansloppet. Hittills har man bara släppt att Sara Lindborg ingår i laget. Kanske är vinterns Vasalopstia Oskar Kardin en av åkarna?

I startlistan står också Calle Halfvarsson, numera med klubbadress Sågmyra SK, under Team 2XU tillsammans med sambon Jennie Öberg, Pitåe Elit och Falun Borlänge-åkarna och syskonen Kalle och Maria Gräfnings.

Calle och Jennie är två av landslagsåkarna i startlistan. Fler landslagsåkare till start är Johan Olsson, Stockviks SF och Team Santander, Oskar Svensson, Falun Borlänge, Linn Sömskar, IFK Umeå och fjolårsvinnaren Hanna Falk, Ulricehamns IF.

– Dessutom har vi många av Sveriges bästa juniorer på plats. Bland annat är Torsby Idrottsgymnasium här med alla sina längdåkare, berättar Magnus Larsson.

Tre rullskidlopp avgörs under Alliansloppshelgen.

På fredagen genomförs två tävlingar som båda, precis som Alliansloppet, ingår i den svenska rullskidcupen Ski Team Sweden Roll Cup.

Först ut är sprintloppet Integra Sprint Race över 150 meter i fri stil med prologstart 16.00 och direkt därefter finalomgångar. Bara några timmar senare så är det dags för backloppet, Sting Hill Race med start 19.25. Tävlingarna sänds direkt i TV4 Sport.

På lördag är det dags huvudloppet - Alliansloppet över 48 kilometer. Loppet sänds direkt i TV4 Sport 14.00 - 17.00.

Under helgen bjuds också på två spännande föreläsningar och några riktiga skidprofiler. På fredagen föreläser VM-hjälten Johan Olsson och på lördagen förbundskaptenen Rikard Grip.

TV-tider
Fredag 26 augusti:

TV4 Sport 17.10 - 20.45 (Tävlingarna sänds även i TV2 Sport Norge).
Lördag 27 augusti:
TV4 Sport 14.00 - 17.00 (Tävlingarna sänds även i TV2 Sport Norge).

Läs mer om Alliansloppet på:
www.alliansloppet.se

 

Senaste nyheterna

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...
Joni Mäki tog dubbla segrar vid finska cupen i Taivalkoski i helgen. FOTO: Touho Häkkinen.

Dubbla segrar för Joni Mäki

Joni Mäki vann både lördagens sprint och söndagens distanslopp vid finska cupen i Taivalkoski. På damsidan vann Katri Lylynperä sprinten och Kerttu Niskanen distansloppet.