Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Petter Eliassen soloåkte till seger i Alliansloppet. Precis som han brukar göra på vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se

Petter Eliassen soloåkte till seger i Alliansloppet. Precis som han brukar göra på vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se

Petter Eliassen suverän - i en norsk affär

På herrsidan blev Alliansloppet en helnorsk affär.
Petter Eliassen gjorde som på vintern - åkte ifrån övriga fältet med gott stöd av sina lagkamrater i Team LeasePlan Go.
– På rullskidor finns ju inget större än det här att vinna, sa Eliassen.
Två svenska åkare var topp tio - och det var överraskande Andreas Svensson, Ulricehamns IF och Fredrik Andrée, Bengtsfors BoIS.
Texten uppdaterad med resultatjusteringar.
 

På slutet av andra varvet och ut på sista var det fyra åkare i Team LeasePlan Go, Petter Eliassen, Anders Mölmen Höst, Torgeir Skare Thygesen och Stian Hoelgaard och Team United Bakteries Johan Kjölstad som var loss.

Deras samarbete gjorde att ingen kunde ansluta och det bäddade förstås för suveränt starka Eliassen.

– Vi samarbetade bra på sista varvet och det gjorde att vi klarade av att hålla undan för klungan, sa Eliassen.

Att han skulle ta en soloseger var dock inget han räkande med.

– Jag kände mig väldigt osäker. Jag trodde inte jag skulle kunna gå ifrån Johan, berättade den försynte norrmannen med segern i hamn.

Men hans jämna hårda fart kunde till slut inte Kjölstad följa.

Hur värderar du den här segern?
– På rullskidor finns ju inget större än det här att vinna. Det känns väldigt bra, fastslog norrmannen.

I april blev han pappa för tredje gången och han påstår själv att träningen har varit sådär i sommar.

– Men nu är det tillbaka i vardagen och då går det lite lättare.

Johan Kjölstad vann Alliansloppet för två år sedan men nu fick han nöja sig med andraplatsen. Han saknade förstås sin lagkompis John Kristian Dahl som fick lämna återbud på grund av sjukdom.

– Andraplatsen var det bästa jag kunde få idag när jag var ensam. Jag ville kunna kämpa mot Petter på slutet men det blev lite schack matt när det vara fem kilometer kvar. Jag låg nummer tre på rullen och han framför mig släppte Petter som fick en gratis lucka. Då kunde jag inte gå i den luckan för då gick det så pass fort, berättade Kjölstad.

kjolstad_host.jpg
Johan Kjölstad säkrade andraplatsen före Anders Mölmen Höst. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

I klungspurten med placering fem till femton så var inte oväntat Team Santanders spurtess Andreas Nygaard snabbast och knep femteplatsen precis före ryske Ilya Chernousov och Morten Eide Pedersen i nya Team BN Bank.

Men precis där bakom krigade sig Andreas Svensson, Ulricehamns IF och Fredrik Andrée, Bengtsfors BoIS in som nia och tia och därmed blev duon bäst av svenskarna. Överraskande och riktigt starkt.

svensson_nia.jpg
Ulricehamns Andreas Svensson i gult blev bäste svensk som nia. Här rullar han in mellan sjuan Morten Eide Pedersen och tian Kjetil Dammen. Till höger åttan Tord Asle Gjerdalen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

andree_tia.jpg
Bengtsfors Fredrik Andrée åkte in som tolfte man. Snett bakom ser vi Jörgen Brink som blev 13:e. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Bäst av de svenska långloppsspecialisterna blev veteranen Jörgen Brink som 13:e ett par sekunder före Bob Impola som 17:e man. En stor svensk överraskning var hemmaåkaren Mattias Bryntesson, Trollhättans SOK, som slutade som 19:e man. Tranemo IF:s Markus Jönsson blev 21:a  trots att en av stavspetsarna var allt annat än vass på slutet.

En och en halv minut senare åkte Karl-Johan Westberg, Borås SK och Daniel Svensson, IFK Mora in som 23:a och 24:a.

Kompletta resultat finns här

Senaste nyheterna

Svenska skidförbundets längdchef Daniel Fåhraeus meddelar på onsdagen att landslaget avstår kommande världscuptävlingar i Davos och Dresden. FOTO: Bildbyrån.

Längdlandslaget avstår världscupen i Davos och Dresden

Svenska skidförbundet längd har efter noggrant övervägande tagit beslut om att inte delta i världscupen i Davos och Dresden. − Att vi nu bestämt oss för att avstå de kommande världscuptävlingarna i D...
I morgon fortsätter skidskyttevärldscupen med sprinttävlingar i Kontiolahti, Finland. Nu laddar de svenska skidskyttarna om. FOTO: Svenska skidskytteförbundet.

Succéskidskyttarna laddar om för omgång två i Finland

Världscupen i skidskytte fortsätter med tävlingar i Kontiolahti ytterligare en omgång och samtliga åkare ur den svenska truppen stannar kvar för att tävla vidare. – Jag är väldigt nöjd med den starte...