Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Alliansloppsvinnaren Hanna Falk har nu styrt kosan till Torsby och läger med övriga tjejer i landslaget den här veckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Alliansloppsvinnaren Hanna Falk har nu styrt kosan till Torsby och läger med övriga tjejer i landslaget den här veckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Damerna på Torsbysnö, herrarna till alperna

Idag inleds nästa lägerperiod för det svenska landslaget. Medan damerna har sitt andra snöläger i värmländska Torsby åker landslagsherrarna till fransmännens träningsmecka Villard de Lans.
– Vi går nu in i en intensivare träningsperiod. Vi hade ett väldigt bra läger i Vålådalen sist där alla åkare deltog. Det märktes att gruppen har gjort ett bra jobb och det ser bra ut inför vintern, säger en nöjd Rikard Grip, förbundskapten för landslaget.

Sommaren närmar sig sitt definitiva slut och hösten är i antågande. För längdlandslaget står en viktig säsong för dörren med VM i finska Lahtis som höjdpunkt. För att vara så väl förberedda som möjligt inför tävlingarna åkte en inspektionsgrupp till Finland i förra veckan. Det blev en värdefull resa, som förhoppningsvis ska fälla avgöranden i vinterns kamp om VM-medaljerna.

– Vi inspekterade bland annat de sista förberedelserna av tävlingsbanorna för att skapa oss en uppfattning om vad som krävs för att lyckas med vinterns stora mål. Detta kommer tränarna att delge de aktiva i samband med lägren, berättar Rikard Grip.

Herrarna åker idag på läger i alporten Villard de Lans i sydöstra Frankrike. Det är ett träningsparadis för de franska skidåkarna. Här bor och tränar stora skidskyttenamn som Martin Fourcade och Marie Dorin Habert. För svenskarna blir det emellertid premiär på orten.

– Det är alltid trevligt med miljöombyte. Och i södra Europa får vi möjlighet att förlänga sommaren och förkorta mellanperioden fram till vintern genom bra barmarksträning i behaglig temperatur, säger Grip.

Herrtränare Lars Selin berättar vad som väntar åkarna på lägret.

– Vi ska nyttja den fina alpterrängen med långa, tuffa motlutsbackar där vi sedan kan ta liften ner för att spara på benen. Det blir både skidgång, löpning och rullskidor på ortens rullskidbana.

Skiddamerna har läger i Torsby. Det blir ett kort läger, vilket möjliggör intensiva träningsdagar. Framförallt ingår skidåkning i tunneln. Även vallarna är på plats för att förbereda vinterns skidor.

Några åkare saknas på lägren på grund av sjukdom. På herrsidan saknas, Johan Olsson, Stockviks SF, och, Oskar Svensson, Falun/Borlänge SK. På damsidan saknas Sofia Henriksson, Piteå Elit, och Jonna Sundling, IFK Umeå.

Åkare på plats i Torsby 28/8–2/9
Hanna Falk, Ulricehamns IF, Anna Haag, IFK Mora SK, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Maria Rydqvist, Älvdalens IF, IFK Mora SK, Linn Sömskar, IFK Umeå, Emma Wikén, Åsarna IK, Jennie Öberg, Piteå Elit.

Åkare på plats i Villard de Lans 29/8–8/9
Jens Burman, Åsarna IK, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, Martin Johansson, IFK Mora SK, Emil Jönsson, IFK Mora SK, Teodor Peterson, IFK Umeå, Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, Viktor Thorn, Ulricehamns IF.

 

Senaste nyheterna

William Poromaa blev 17:e man i jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Hösflot Kläbo ryckte till seger - Poromaa 17:e

Johannes Hösflot Kläbo släppte upp Aleksander Bolshunov och Emil Iversen halvvägs i jaktstartloppet i Ruka. Sedan avgjorde han till seger med ett ryck i sista backen. William Poromaa blev bäste svens...
Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.
Tatiana Sorina tvåa, Therese Johaug etta och Ebba Andersson trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen. Bildbyrån.

Johaug klar vinnare – Ebba Andersson trea

En krasch i slutet på jaktstartsloppet förstörde för Linn Svahn och Maja Dahlqvist i slutet på jaktstartsloppet i Ruka. Ebba Andersson och Frida Karlsson stod på benen men rådde inte på ryskan Sorina ...