Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Startbild från UVK-rullen 2014. Med nummer 2 ser vi vinnaren då, Annika Löfström. FOTO: Uppsala Vasaloppsklubb.

Startbild från UVK-rullen 2014. Med nummer 2 ser vi vinnaren då, Annika Löfström. FOTO: Uppsala Vasaloppsklubb.

Fint startfält i UVK-rullen i Uppsala

I morgon lördag 10 september körs UVK-rullen i Uppsala för sjunde året. Tävlingen har långsamt vuxit och 2015 kördes den som SM-tävling.
– I år så har fokus lagts på att göra en trevlig tävling med både elitåkaren och motionären som den viktiga deltagaren. Senaste åren har fler och fler upptäckt rullskidor som en trevlig träningsform, säger Samuel Forslund från arrangerande Uppsala Vasaloppsklubb.

– UVK-rullen 40 kilometer har blivit en av de större rullskidstävlingarna i Sverige. I år ser vi cirka 100 startande och åter igen ett mycket fint startfält, berättar Samuel Forslund.
Speciellt i damklasserna kommer det bli intressanta dueller. Damsegrarinnan i UVK-rullen 2013 Julia Jansson, Sollefteå (Månkarbo) kommer att möta segrarinnan från 2014, starka Annika Löfström, Årsunda IF.

– Det här kommer bli mycket intressant att följa tävlingen och vi tror på en hård fight mellan dessa. Båda har gjort fina resultat. Julia Jansson är en traditionell skidåkare och Annika Löfström är långloppsspecialist, med en tredjeplats i Marcialonga som kanske främsta merit. Annika visade också förra helgen mycket fin form i Tjejmilen i Stockholm, där hon kunde följa med i tätklungan medlöpspecialisterna ganska länge. Slutade där som en av de bästa svenskorna med en fin 13:e plats, säger Forslund.

Dessa två klassåkare kommer att utmanas av Madelene Nord från Mora. Madelene har nyligen blivit uttagen till landslaget i draghund och har redan tagit både SM- och EM-medaljer senaste säsongen.  Från Stockholms RK kommer damvinnaren i tävlingsklass från Alliansloppet. Hon ser ut att vara i mycket fin form och kan kanske utmana de yngre åkarna. Spännande med kamperna i damklassen.

Tävlingen går med start från Vaksala Kyrka och publiken kommer att ha chans att se Sverige-eliten på rullskidor. I damklassen 17-20 blir det också en intressant duell. Storvretas landslagsåkare på rullskidor Julia Angelsjöö får här tävla mot en lovande Stockholmsåkare. Eleonora Olsmats från Sundbyberg är anmäld och kommer garanterat bjuda på hårt motstånd.

I herrklassen så kommer väldigt meriterade längdåkare som kommer möta en del av rullskidsspecialisterna. Från Årsunda kommer Mattias Edwardsson och han får nog bära favoritskapet. Många som utmanar och svårt säga vilka som är största hoten. Från Dalarna kommer några ambitiösa unga åkare som tränar hårt. Tim Magnusson, Mora och Jonathan Hedbys från Nusnäs IF tillsammans med Jakob Jansson, Östersunds SK (Månkarbo) kommer utmana och säkert sätta fart på tävlingen. Sedan finns några duktiga hårt satsande långloppsåkare samt rullskidsspecialister som säkert kommer vara med länge i täten. Här kan nämnas Fredrik Wallström Naprapat Walles SK, John Wikman Stockholms RK som både är i riktigt bra form och båda var faktiskt med i tätklungan på Alliansloppet för två helger sedan. En av Upplands bästa långloppsåkare Stefan Ekman, Strömsbergs IF är också med och vill nog gärna hänga med i tätklungan.

En sak som är intressant med rullskidor är också vilket material man åker på. I UVK-rullen så har man valt att köra tävlingen på hjul med motstånd som kallas tvåor. Det motsvara skulle man kunna säga snabbt vinterföre på längdskidor. På vissa tävlingar så förser man åkarna med låneskidor.

– Vi testade detta 2014 och har analyserat och utvärderat vilka effekter det har. I vår analys så har vi kommit fram till att det blir bättre tävlingar där åkare får åka på eget material. Då får man kontroll över hur bra rullskidor man har och kan trimma och fixa till dom inom de regler och möjligheter som finns, säger Samuel Forslund.

Noterbart här är att motionären med dessa reglar kan få lika bra eller tom bättre utrustning än eliten.

– Här önskar vi att det kanske kom till ännu bättre regelverk och som en del så kanske de hjul som man tävlar på skulle vara godkända av och specade av Svenska skidförbundet eller Internationella skidföbundet, säger Samuel Forslund.

– Vi ser fram emot en trevlig tävlingsdag och så hoppas vi på bra väder förstås! Trevligt också att motionärerna verkar bli fler och fler och vi har sett en liten ökning även bland damer här. Rullskidor är en trevlig och skonsam träningsform. Och vågar man så är faktiskt tävling också en fin morot och kul som mål för träningen, säger tävlingsledare Andreas Bertilsköld.

– Många anmälningar har kommit in sent och vi har möjlighet att ta emot efteranmälningar ända fram till en timme före start i mån av plats. Dock har vi ett tak på max 200 åkare, fortsätter Andreas.

Nytt för i år är att UVK-rullen försöker slå ett slag för miljön och har därför infört skräpzoner, där man får kasta skräp. Bryter man mot detta och kastar skräp på annat ställe efter banan så medför det direkt diskning.

Mer information om UVK-rullen finns här:

UVK-rullens hemsida
UVK-rullen på Facebook

 

Senaste nyheterna

pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.
Martin Ponsiluoma går ut med startnummer 9 på lördagens jaktstart i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor skidskyttevärldscupen Kontiolahti lördag

I morgon lördag fortsätter skidskyttevärldscupen i finska Kontiolahti. Herrarna åker jaktstart och damerna stafett. Vi kan se fram emot spännande och roliga tävlingar med tanke på de svenska åkarnas s...