Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Årefjällsloppets samtliga distanser genomförs samma dag 2017 - lördag 25 mars. I dag öppnar man anmälan med ett early-bird-erbjudande. FOTO: Årefjällsloppet.

Årefjällsloppets samtliga distanser genomförs samma dag 2017 - lördag 25 mars. I dag öppnar man anmälan med ett early-bird-erbjudande. FOTO: Årefjällsloppet.

Årefjällsloppet kommer med flera nyheter

Idag öppnar anmälan till femte upplagan av Årefjällsloppet.
Som ”early-bird” får man 20 procents rabatt på anmälan.
Årefjällsloppet kommer med flera nyheter för 2017-års arrangemang. Den största är att samtliga distanser körs på samma dag - lördag 25 mars.

Årefjällsloppet väljer nu att nu satsa på en tävlingsdag. Lördag 25 mars genomförs huvudklassen Årefjällsloppet 5.5, som är med i TV-sända långloppstouren Visma Ski Classics med start 09.00, samtidigt startar stafetten. Båda startar i Vallbo. Därefter startar 3.0-klassen i Ottsjö 12.00 och 1.1-klassen i Edsåsdalen 13.00.

 – Vi vill att alla deltagaras skall få uppleva den folkfest som det är i spåren under lördagen, och därtill få chansen till en gemensam afterski och lördagskväll i Åre eller södra Årefjällen. Vi tror att detta är en mycket bra lösning för alla deltagare, säger David Nilsson, tf VD för Årefjällsloppet.
Anmälan öppnar 07.00 idag 15 september. Är man snabb och anmäler sig under dagen till någon av Årefjällsloppet distanser så får man 20 procents rabatt på startavgiften. Man måste då använda koden: earlybird2017, vid anmälan.

Eventcenter i Åre Årefjällsloppets eventcenter kommer även fortsättningsvis att vara i Åre. Från Åre kommer det gå bussar till start och efter loppen tillbaka till äventyrsbadets omtyckta dusch och ombyte. Bussarna, som går i skytteltrafik tillbaka till Åre från Edsåsdalen, är gratis för alla med nummerlapp! I Åre finns även afterski och här arrangeras Årefjällsloppets efterfest.

Årefjällsloppets bansträckningar och klasser Bansträckningen har inför 2017 förändrats för att kunna bli permanent över tid. Starten av 5.5 och stafetten förläggs till gärdet vid Vallbo kapell. Startgärdet i Vallbo användes redan 2013 därefter har spåret ut från gärdet kraftigt breddats för att undvika en flaskhals. Därefter slingrar sig banan i vacker fjällbjörkskog ända till Nulltjärn där den vänder tillbaka för att passera första vätskekontrollen i Vålådalen.

arefjall_5.5.jpg
Bansträckningen för Årefjällsloppet 5.5.

Efter Vålådalen går banan via Östra Vålådalen över Ottsjön till Ottsjö by där deltagarna möter den beryktade Ottsjöbacken. Mot slutet av backen går banan genom ravinen i språngsdalen och passerar Platåkåtan, därifrån slingrar sig banan i lågfjällsterräng via Trillevallens vätskestation i Dals-Nyvallen, och runt Offsjöarna till sista vätskekontrollen innan banan går nerför mot målet i Edsåsdalen.

Målportalen behålls från fjolåret på toppen av Edsåsdalens barnskidbacke. Det blev en krävande men också mycket omtyckt avslutning. Banan blir ungefär 55 kilometer och därav klassens namn 5.5.

– Vår strävan har varit att permanenta Årefjällsloppets bansträckning över tid, och med den osäkerhet i snötillgången som finns från Edsåsdalen mot Åre. När därtill fjolårets tuffa målgång i Edsåsdalen bliv så uppskattade som den blev så känns den nya bansträckningen helt riktig. Även om distansen kortas något är det en krävande bana med fantastiska skidupplevelser, säger David Nilsson.

3.0
För de som vill få en äkta fjällupplevelse men tycker att långa banan är lite väl krävande finns ett alternativ som går över halva bansträckningen, cirka 28 kilometer. Loppet heter 3.0 med start i Ottsjö. Därifrån följer banan 5.5-klassens sträckning i lågfjällsterrängen till målet i Edsåsdalen.
En nyhet för 2017 är att klassen är öppen för de som fyller 16 år och uppåt.

1.1
För de som vill ha en ännu lättare bana samt för de yngre skidåkarna finns den 11 kilometer långa 1.1-klassen med start och mål i Edsåsdalen. Deltagarna passerar här samma mållinje som elitåkarna.

Stafetten
Stafetten som var en nyhet 2016 får 2017 tre delsträckor. Första sträckan är 14 kilometer och går från starten i Vallbo, där stafettlagen har ett eget startled, till Vålådalen. Andra sträckan går från Vålådalen till Ottsjö och är 12 kilometer. Den tuffa avslutande tredjesträckan är 28 kilometer mellan Ottsjö och Edsåsdalen.

Lilla Årefjällsloppet
För de allra minsta finns Lilla Årefjällsloppet som går i anslutning till målportalen i Edsåsdalen under lördagens event.

Projekt Snösäkra
De senaste årens bristande snömängd på delar av tävlingsområdet har gjort att tävlingsledningen startat ett projekt med namn Snösäkra! Projektet har tillkommit för att se till att Årefjällsloppet kan hållas på planerad bansträckning. I projektet ser man bland annat till att konstsnöhögar skapas på ett flertal strategiska platser utmed spåret, samt att spåren packas mer kontinuerligt.

Läs mer om Årefjällsloppet på:

www.arefjallsloppet.se

 

Senaste nyheterna

Maja Dahlqvist och Frida Karlsson är två av 13 åkre i den svenska truppen till världscuppremiären i Ruka. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Som väntat bantad trupp till Ruka

Säsongens första världscuptrupp är uttagen och det är en mindre trupp än den vi brukar se, som åker till världscuppremiären i Ruka. – Vi vill ta vårt ansvar i pandemin, säger landslagschef Anders Bys...
laila_pod

Podcast med Laila Kveli

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas dubbla Vasaloppsvinnaren Laila Kveli, Team Engcon. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar. Lyssna på Lailas tanka...
Femmilsvärdsmästaren Hans Christer Holund vann söndagens fristilslopp i Beitostölen. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Holund och Johaug vann fristilsloppen i Beitostölen

När den norska säsongspremiären avslutades med fristilslopp på söndagen var Hans Christer Holund och Therese Johaug snabbast. Holund hade en segermarginal på 21 sekunder till Harald Östberg Amundsen....