Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Jörgen Brink och många andra får ta fram bågfilen och kapa stavarna i kväll. FIS har beslutat om maxlängd på stavar för lopp i klassisk stil. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Jörgen Brink och många andra får ta fram bågfilen och kapa stavarna i kväll. FIS har beslutat om maxlängd på stavar för lopp i klassisk stil. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

FIS-beslut: Maxlängd på stavar

Idag fredag beslutade Internationella Skidförbundet (FIS) att maxlängden på stavar vid tävlingar i klassisk stil ska vara  83 procent av kroppslängden.
Detta blir ett hårt slag i ansiktet för alla skidåkare som nu tränat hela försäsongen med längre stavar. Ett märkligt och bakåtsträvande beslut av FIS.

– Det här är ett av flera grepp för att bevara klassisk stil. Alla var eniga om att det måste komma en regel, sen var det diskussion kring vilken procent det skulle bli, säger Norges representant i FIS längdkommitté, Åge Skinstad, till norska nyhetsbyrån NTB.

Tyskland hade kommit med förslaget, och då med en maxgräns på 85 procent av kroppslängden. Nu blev beslutet 83 procent men med mätning med skidskor på. Mätpunkten på staven ska vara där remmen kommer ut ur handtaget.

Detta motsvarar ungefär 85 procent av kroppslängden. Men många åkare har det senaste året åkt på klart längre stavar. Inte minst då inom långloppscirkusen.

Regeln gäller alla FIS-tävlingar. Därmed alltså långlopp som till exempel Vasaloppet och Marcialonga.

Det här måste komma som en stor överraskning för alla som nu tränat hela försäsongen med längre stavar. Teknik och styrketräning har ju de senaste åren utvecklats just för att åka med längre stavar. Proteststormen lär inte vänta på sig.

Redan nu så ”brinner” det på sociala medier från många åkare.

En sak är ju att göra banorna på klassiska lopp med så tuffa backar att man som åkare då väljer att åka med fäste. Men att tvinga åkare på långlopp att åka med kortare stavar känns mycket märkligt.

Men beslutet är taget och det blir för många att ta fram bågfilen och kapa stavarna.

Senaste nyheterna

I morgon fortsätter skidskyttevärldscupen med sprinttävlingar i Kontiolahti, Finland. Nu laddar de svenska skidskyttarna om. FOTO: Svenska skidskytteförbundet.

Succéskidskyttarna laddar om för omgång två i Finland

Världscupen i skidskytte fortsätter med tävlingar i Kontiolahti ytterligare en omgång och samtliga åkare ur den svenska truppen stannar kvar för att tävla vidare. – Jag är väldigt nöjd med den starte...
Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen står över resterade världscuptävlingar under 2020. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Kläbo och Iversen åker inte mer världscup det här året

Både Johannes Hösflot Kläbo Emil Iversen meddelar på måndagen att de inte kommer att åka några fler världscuptävlingar den här sidan nyåret. – Jag känner att skidåkning och tävlingar inte är särskilt...