Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Sofia Henriksson siktar mot favoritdistansen 10 kilometer klassiskt på VM i Lahtis i vinter. FOTO: Craft.
Sofia Henriksson siktar mot favoritdistansen 10 kilometer klassiskt på VM i Lahtis i vinter. FOTO: Craft.

Sofia kan bli nya stjärnan i landslaget

Hon har flera medaljer från ungdoms-OS och junior-VM och knep två medaljer på SM i vintras.
Efter en barmarksperiod utan sjukdom och skador siktar längdskidåkaren Sofia Henriksson mot VM i Lahtis 2017 på favoritdistansen 10 kilometer klassiskt.

– När jag ställer mig på startlinjen i vinter vill jag känna mig redo; att jag gjort allt jag kan för att åka så fort som möjligt just nu. Att ha den tryggheten ger en mental fördel och såklart även rätt fysiska förutsättningar, säger Sofia Henriksson.

Säsongen 2014/2016 åkte Sofia sitt första världscuplopp och kom tolva – två veckor senare åkte hon över mållinjen som nia. Hon har en plats i A-landslaget men tar inget för givet.

– Jag har aldrig åkt ett mästerskap som senior så det är min målsättning för vintern. Första målet är att bli uttagen, sedan vill jag prestera.

Systemkameran är en trogen följeslagare under tävlingssäsongen. Sofia är uppmärksammad för sina bilder som hon delar med sig på instagram.

– Jag skapar mig ofta en bild när jag är ute i naturen. Jag sparar den i minnet och tar med till nästa tillfälle. På våren är träningsschemat inte lika strikt så då brukar jag passa på att ta med mig kameran ut på passen.

Sofia berättar att hon gärna skulle gå några fotokurser och kanske jobba som fotograf efter skidkarriären.

– Mitt bästa tips är att inspireras av andra. Se hur andra använt ljuset och hur de komponerat bilden, tipsar Sofia.
– Och våga testa dig fram. Fota uppifrån, böj dig ner, lägg dig ner eller klättra upp i ett träd. Leta nya perspektiv för att fånga känslan i bilden.

Första tävlingen för säsongen är i Bruksvallarna den 18 november. Sofia menar att tiden fram till dess är viktig.

– Det gäller att hålla sig frisk och skadefri och att ta till sig kroppens signaler och det mentala. Det är viktigt att ha en bra livscykel, att trivas i vardagen och att må bra. Då kommer jag att prestera som bäst.

Siste nyheter

tommy_pod

Podcast med Tommy Höglund

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppets sportchef Tommy Höglund. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.