Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Madshus är till salu men i fabriken i Biri utanför Lillehammer pågår produktionen för fullt inför vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Madshus är till salu men i fabriken i Biri utanför Lillehammer pågår produktionen för fullt inför vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Madshus är till salu

Den norska skidtillverkaren Madshus är till salu.
Madshus hör sedan många år till amerikanska K2 Sports som i sin tur är en del av Jarden Corporation - för ett knappt år sedan uppköpt av börsbolaget Newell Rubbermaid.
– Vi på Madshus ser positivt på det här. Förhoppningsvis kan vi bli uppköpta av en ägare som är närmare vintersport, säger John Vikman från Sportwin, Madshus svenska återförsäljare, till Längd.se.

Newell Rubbermaid köpte för snart ett år sedan Jarden Corporation för 130 miljarder kronor. I köpet ingick då Jardens alla varumärken inom sport. Där finns bland andra K2, Marker, Völkl, Dalbello, Madshus, och Abu Garcia för att nämna några.

De nya ägarna Newell Rubbermaid har nu beslutat sig för att se över sin strategi och bland annat innebär det att de ska sälja de delar som inte passar in i denna strategi och det handlar bland annat alla deras varumärken inom vintersport.

Newell Rubbermaids vd Michael Polk har enligt sportfack.se sagt följande på en ägarkonferens i Atlanta: ”Jag vill ha ett snabbt slut för de varumärken som inte hittar någon köpare. Vissa av dem har en verksamhet som är svår att sälja och därför ska vi bara stänga ner dem för de skapar inget värde för er och är bara en distraktion för oss".

På Madshus jobbar man dock på som vanligt.

– Här är det fulla leveranser och vi gläder oss över kalla nätter, säger Madshus vd, svenske Nils Hult, till langrenn.com.

– Det är tuffa tider men Madshus går bra och vi jobbar med mycket inovationer och utveckling. Det är ”business as usual”, fortsätter Hult.

dahl_kyss.jpg
Madshus har haft stora framgångar i skidspåren på senare år. Inte minst i Vasaloppet där John Kristian Dahl (bilden) vunnit två gånger och Jörgen Brink tre gånger med Madshus-skidor. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

John Vikman från Madshus svenska agent Sportwin ser positivt på att Madshus är till salu.

– Förhoppningsvis kan vi bli uppköpta av en ägare som närmare vintersport. Att vara en lite del av ett stor bolag är inte idealiskt. Det har varit mycket låsta lägen när det handlat om nyinvesteringar.

– Kan vi få en ägare som har liknande produkter kan det ge många synergieffekter. Jag ser bara möjligheter med detta, säger John Vikman.

I Norge spekuleras det om Swix eventuellt kan bli en ny ägare av Madshus.

– Det hade ju varit en fantastisk lösning, säger Vikman.

Langrenn.com har frågat Swix vd Ulf Bjerknes om just detta:
– Jag kan inte uttala mig om vilka planer vi eventuellt har kring andra bolag men generellt kan jag säga några saker förklarar Bjerknes och fortsätter;

– Madshus är ett väldigt fint företag och det hade varit fint om det var i norska händer. Vi samarbetar bra med Madshus och de är ju nästan grannar med oss.

Swix håller till i Lillehammer och Madshus fabrik ligger i Biri inte långt därifrån. Kanske blir Madshus åter i norsk ägo. Det var 1988 som K2 köpte företaget. Madshus har tillverkat skidor sedan 1906.

Siste nyheter

Anton Karlsson närmast före sambon Elin Mohlin och Britta Johansson Norgren på Lager 157 Ski Teams senaste läger i Torsby. FOTO: Lager 157 Ski Team.

Anton på väg mot sin efterlängtade comeback

I december opererade Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, sig för diskbråck. Han missade hela Ski Classics-säsongen men kunde se sin lagkompisar rada upp starka prestationer. Nu är Anton på väg tillba...
230 rullskidåkare från 20 länder deltog på  Virtual Alliansloppet i helgen. FOTO: Alliansloppet.

Thyli snabbast på Virtual Alliansloppet

Andra deltävlingen av Virtual World Classic Tour, Virtual Alliansloppet, genomfördes i helgen. 230 rullskidåkare från 20 länder deltog. Snabbast var norrmannen Vetle Thyli, Team Kaffebryggeriet. Thyli...
Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...