Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Glatt gäng deltagare på Optima Ski:s läger i Vålådalen i december 2015. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Glatt gäng deltagare på Optima Ski:s läger i Vålådalen i december 2015. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

På läger med Optima Ski

Att förbereda sig inför skidsäsongen med mål som Vasaloppet och andra långlopp står högt i fokus för många ambitiösa motionärer.
Att då åka på ett läger och få professionella tips och kring träning gällande teknik, styrka, kondition med mera kan ge ett lyft …
Längd.se hängde med på Optima Ski:s läger i Vålådalen i december förra året.

Optima Ski, med trefaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd i spetsen, arrangerar läger med många ingredienser. Med en mycket välutbildad och välmeriterad ledarstab får man som deltagare mycket matnyttigt med sig hem.

Oskar Svärd, som i vintras gjorde sin sista säsong som elitaktiv, är affischnamnet för Optima Ski. Övriga ledare har mångårig erfarenhet av skidträning: Kari Eie, Per-Öyvind Torvik och Ove Erik Tronvoll har tränat många av Norges bästa skidåkare och har en gedigen tränarutbildning.

optima_peroyvind_instruerar.jpg
Per-Öyvind ger noggranna instruktioner. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Lägret startade en torsdagkväll en dryg vecka in på december 2015. En bra tidpunkt på året att komma igång med träningen på snö och samtidigt få goda teknik-tips.

Mycket god mat
Efter en mycket god middag från Vålådalens Fjällstations kök så inleddes lägret med en föreläsning av Oskar Svärd där han berättade om sin långa karriär. Från tiden som liten och ganska sent utvecklad under ungdomsåren i västgötska Tvärred till långloppskarriären med tre bland annat tre segrar i Vasaloppet.

Fredag morgon var det dags för första teknikpasset i spåret. För de flesta deltagarna första kontakten med snö för säsongen. De 30-talet deltagarna fick välja grupp efter förmåga och skidbakgrund. Modern stakning var fokus på första passet och många deltagare fick aha-upplevelser.

optima_kari_stakning.jpg
Kari kollar in staktekniken hos några av deltagarna. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Efter en god lunch genomfördes en grundläggande vallautbildning. Oskar gav tips och dämpade hetsen något kring vallor och skidor.

På eftermiddagens skidpass var det fokus på diagonalåkning. Alltid svårt i början på säsongen när man kanske mest stakat runt på rullskidor tidigare under hösten. Här gavs god hjälp att få till rätt tyngdöverföring - nyckeln till bra teknik i diagonalåkningen.

Efter ytterligare en god middag så stod en föreläsning om träning på programmet på kvällen. Per-Öyvind och Ove Erik bjöd på en spännande, engagerad och bra föreläsning.

Duon pekade bland annat på vikten av variation i träning, vikten av vila och att man ska tänka på totalbelastningen i vardagen.

OBLA-intervaller
En för många deltagare ny typ av intervallträning som kallas OBLA-intervaller berättade man också om. (OBLA = Onset of Blood Laktate Accumulation) Det betyder i praktiken man ska hålla den högsta fart man kan utan att mjölksyrekoncentrationen i muskeln ökan nämnvärt.

På lördagsmorgonen blev det praktisk test av OBLA-intervaller. Det var nummerlapp på för att få lite extra skärpa i koncentrationen.

optima_fokus_obla.jpg
Fullt fokus inför OBLA-intervallerna. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Genomförandet var att åka samma runda på samma tid alla intervallerna. Kan vara nog så svårt till en början. Det gäller att börja lite försiktigt. Till en början känns det lätt men de sista ”dragen” blir desto tuffare. Det här är en typ av intervallträning som ledargänget på Optima Ski verkligen vill slå ett slag för.

Styrketräning är viktigt för att utvecklas som skidåkare och på lördagseftermiddagen stod ett styrkepass i sporthallen på programmet. Deltagarna delades in i fyra grupper och drillades i fyra olika områden: maxstyrka, stabiliteringsträning, medicinbolls-styrka och motorisk kontroll.

optima_styrkepass.jpg
Många olika övningar testades under styrkepasset. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

En fullspäckad lördag avslutades sedan med en föreläsning kring mental träning och inställning. Vikten av självtillit, idrottsglädje och koncentration framhölls bland annat.

Lägret avslutades på söndagen med ett pass på skidor där man kunde åka lite längre individuellt och tänka på de tips man fått med sig. Alla deltagare fick också möjlighet att åka en del av passet med någon av ledarna för att få ytterligare feedback.

optima_oskar_skuggar.jpg
Oskar skuggar en av deltagarna under diagonal-passet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Sammanfattningsvis var det ett mycket späckat och innehållsrikt läger med idel glada och nöjda deltagare som fått en bra start på säsongen.

Kommentarer från några av deltagarna på Optima Ski:s läger i Vålådalen i december 2015:

Mats Norman:

En sammanfattning av lägret. Vad tycker du?
– Väldigt bra. Jag är nöjd med egentligen allting. Det har varit rätt intensivt men kul samtidigt.

Har du varit med på den här typen av läger tidigare?
– Inte motsvarande. Bara klubbläger.

Skulle du göra om det?
– Ja, absolut.

Vad har varit det bästa?
– Det som gett mest är teknikbitarna. Helt klart. Det var mycket bra med videogenomgång efteråt. Sen är det alltid roligt att höra om träningsupplägg och så också.

Pernilla Kronberg:

Hur sammanfattar du dagar i Vålådalen?
– Det var jättebra allting. Instruktörer, boende och allt runtomkring.

Har du varit med på den här typen av läger tidigare?
– Ja , på andra ställen.

Var det någon skillnad mot tidigare?
– Framförallt instruktörerna är ju så otroligt duktiga på det här lägret.

Vad har gett dig mest?
– Individuella tekniktips och videofilmningen.

Skulle du kunna tänka dig att komma tillbaka?
– Ja, absolut.

Du kan läsa mer om Optima Ski:s läger här.

optima_oskar_visar.jpg
Engagerad Oskar under ett av teknikpassen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...