Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Efter turer fram och tillbaka åker inte Therese Johaug med det norska landslaget på läger till Val Senales i Italien. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Efter turer fram och tillbaka åker inte Therese Johaug med det norska landslaget på läger till Val Senales i Italien. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Inget landslagsläger för Therese Johaug

Enligt uppgifter i norsk media på lördagen skulle Therese Johaug åka med norska landslaget på läger till Va l Senales på onsdag. Men på lördagskvällen kom kontrabesked.
– Hon behöver lugn och ro och reser därför inte med på samlingen till Val Senales, säger Johaugs advokat Christian B. Hjort till NRK.

Den norske landslagschefen Vidar Löfshus sa tidigare på lördagen så här till NRK:
– Kanske är det bäst för henne  med ”business as usual”. Hon är inte dömd för något och ska göra sitt jobb.

I samband med att det avslöjades att Therese Johaug åkt fast i en dopingkontroll och de norska skidförbundet höll presskonferens i torsdags så sades att Johaug inte skulle följa med på det norska landslagslägret i Val Senales kommande vecka. Sen kom beskedet att hon skulle med och så nu på lördagskvällen kontraorder igen.

Johaug är i nuläget inte avstängd av Antidoping Norge. De är inte klara med sin behandling av ärendet.

Enligt den norska antidopinglagen ska en utövare stängas så snart den inledande undersökningen är avslutad.

– En utövare kan stängas av två månader i taget, men den totala avstängningstiden får inte vara längre än vad personen väntas få i det slutgiltiga beslutet. Det finns dessutom krav på att förfarandet ska vara försiktigt, säger Anders Solheim till norska TV2.no.

Så snart den inledande utredningen kring Therese Johaug är avslutad så måste ett beslut tas.

– Den tillgängliga informationen måste bearbetas för att den inledande undersökningen ska anses avslutad och utgöra en lämplig grund för ett beslut om tillfällig avstängning, säger Solheim vidare.

Johaug själv kunde ha valt en frivillig avstängning under tiden som norska antidopingbyrån utreder fallet men har som synes valt att inte göra så.

– Hennes budskap är att hon inte är skyldig till något och då är det inte naturligt för henne att acceptera en frivillig avstängning, säger Johaugs advokat Christian B. Hjort.

Under gårdagen kritiserade Internationella skidförbundets generalsekreterare Sarah Lewis att Johaug inte blivit avstängd.

– På grund av den substans som är involverad och enligt vad vi hört av medierna, är den norska antidopningskommitteén förpliktad att stänga av Johaug. Preparatet finns inte på listan över substanser som kräver en utvärdering. Det är en anabol steroid, sa hon till finska tidningen Hufvudstadsbladet.

Tommy Forsgren, som är ansvarig för verkställande av brott mot dopingreglerna i Sverige, har sagt så här till NRK:

– Om Johaug varit en svensk idrottare hade hon blivit avstängd direkt när hon informerades om ett positivt prov.

– I Sverige tolkar vi reglerna så att en idrottare som har testat positivt för en förbjuden substans, avstängts omedelbart efter att personen underrättats om det positiva testet, fortsätter Forsgren.

Norska TV2 har varit i kontakt med apoteket i Italien där den norska landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen köpte den aktuella salvan (Trofodermin, en kräm som innehåller den anabola steroiden clostebol) till Johaug.

Enligt apoteket såldes en ask med Trofodermin 3 september 09.55. Det stämmer med vad Bendiksen sagt om köpet. Om det här är ett bevis för att eventuellt fria Joahug återstår att se.

Monica Faiferm, som driver apoteket, bekräftar också för norska TV2 att asken med krämen är tydligt märkt med ordet ”doping”.

Det går givetvis att spekulera mycket kring den här händelsen och det är ju också något som görs högt och lågt i både media och sociala medier.

Det som närmast väntar är dock att höra vad Antidoping Norge kommer med för beslut efter den inledande undersökningen.

 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg förde Sverige till seger på stafetten i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Sverige vann damstafetten i Kontiolahti

De svenska skidskyttedamerna fortsätter att imponera i finska Kontiolahti. På lördagen åkte kvartetten Johanna Skottheim, Mona Brorsson, Elvira Öberg och Hanna Öberg suveränt och vann 9,6 sekunder för...
Harald Östberg Amundsen slog Johannes Hösflot Kläbo vid norska cupen i Lillehammer. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Johaug och Östberg Amundsen vann i Lillehammer

Norska cupen fortsatte på lördagen med fristilslopp i Lillehammer. Therese Johaug vann programenligt i damklassen och på herrsidan var U23-världsmästaren Harald Östberg Amundsen.
Segern på vann jaktstarten i Kontiolahti var Sebastian Samuelssons första i världscupen. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Sebastian Samuelsson vann jaktstarten i Kontiolahti

En bom och snabb skidåkning förde Sebastian Samuelsson från 18:e plats till seger på jaktstarten i Kontiolahti. Samuelssons första världscupseger! Duon kom samtidigt till sista skyttet. Samuelsson mi...