Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Längdskidsporten är på väg att medikaliseras för mycket säger den svenske landslagsläkaren Per Andersson i en intervju med Radiosporten. FOTO: Längd.se.

Längdskidsporten är på väg att medikaliseras för mycket säger den svenske landslagsläkaren Per Andersson i en intervju med Radiosporten. FOTO: Längd.se.

”Pliggen” tycker skidvärlden töjer på gränserna

Svenska längdlandslagets läkare Per ”Pliggen” Andersson har intervjuats av Radiosporten.
– Skidvärlden töjer för mycket på gränserna, säger ”Pliggen” Andersson i intervjun.

– Längdskidsporten är på väg att medikaliseras för mycket. Vi måste se till att synen på vår sport vrids ifrån läkemedel till rena prestationer och god hälsa, säger Andersson till Radiosporten.
– Vi måste börja prata etik och moral. Vi måste diskutera vad som är rätt och riktigt, fortsätter landslagsläkaren.
”Pliggen” kommenterar också tillit respektive tvång när det gäller läkarens och de svenska åkarnas hantering av salvor och läkemedel.

– Vi uppmuntrar alla åkare att ta kontakt med mig, men juridiskt sett är det inget tvång. Det är den tilliten som är grunden för att vi ska ha en dopningsfri miljö

I intervjun pratar Andersson om längdåkning som en sport med en extrem belastningssituation.

– Det är oerhört viktigt att vi inte använder läkemedel för att tänja belastningarna ytterligare som vi utsätter kroppen för.

Andersson får frågan om han tror att experimenterandet med astmamediciner kan vara mer utbrett än bara i Norge?

– Man hoppas ju att så inte är fallet.

Hör hela intervjun med Per ”Pliggen” Andersson som Radiosportens Bengt Skött gjort här.

Senaste nyheterna

Hanna Öberg förde Sverige till seger på stafetten i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Sverige vann damstafetten i Kontiolahti

De svenska skidskyttedamerna fortsätter att imponera i finska Kontiolahti. På lördagen åkte kvartetten Johanna Skottheim, Mona Brorsson, Elvira Öberg och Hanna Öberg suveränt och vann 9,6 sekunder för...
Harald Östberg Amundsen slog Johannes Hösflot Kläbo vid norska cupen i Lillehammer. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Johaug och Östberg Amundsen vann i Lillehammer

Norska cupen fortsatte på lördagen med fristilslopp i Lillehammer. Therese Johaug vann programenligt i damklassen och på herrsidan var U23-världsmästaren Harald Östberg Amundsen.
Segern på vann jaktstarten i Kontiolahti var Sebastian Samuelssons första i världscupen. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Sebastian Samuelsson vann jaktstarten i Kontiolahti

En bom och snabb skidåkning förde Sebastian Samuelsson från 18:e plats till seger på jaktstarten i Kontiolahti. Samuelssons första världscupseger! Duon kom samtidigt till sista skyttet. Samuelsson mi...