Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Therese Johaug stängs av två månader meddelar norska nyhetsbyrån NTB. FOTO: Från SVT:s webbsänding av presskonferensen häromveckan.

Therese Johaug stängs av två månader meddelar norska nyhetsbyrån NTB. FOTO: Från SVT:s webbsänding av presskonferensen häromveckan.

Therese Johaug stängs av två månader

Norska nyhetsbyrån NTB skriver att Therese Johaug stängs av i två månader för dopning.
Johaug är avstängd i väntan på den slutgiltiga domen
Uppdaterad.

Enligt NTB så skriver åtalsnämnden hos Antidoping Norge att Johaug stängs av fram till den 18 december eller tills dess att hon är dömd, om det skulle ske tidigare.

– Bakgrunden är att åtalsnämnden är av den uppfattningen att utövaren inte kan sägas ha uppträtt utan skuld, säger chefen för åtalsnämnden Anstein Gjengedal.

Åtalsnämnden har också öppnat ett ärende mot den förre landslagsläkaren Fredrik Bendiksen. Det bekräftar advokaten Niels R. Kiær i Antidoping Norges åtalsnämnd till NTB.

– Vi är klara med det inledande behandlingen och eftersom utövaren testade positivt för ett särskilt preparat har vi skyldighet att stänga av idrottaren så snart den inledande behandlingen är över, säger Niels R. Kiær till NTB.

– Åtalsnämnden har kommit fram till en avstängning på två månader. Om vi ​​hade gjort bedömningen om att hon inte kunde straffas så skulle inte denna avstängning ha skett. Nämnden anser att hon kommer att bli ålagd en avstängning på mer än två månader, fortsätter Kiær.

Avstängningen innebär att Johaug inte kan delta i tävlingar och organiserad träning, säger chefen för åtalsnämnden Anstein Gjengedal.

Antidoping Norge kommer nu att fortsätta sitt utredningsarbete innan dokumentation läggs fram och lämnas till Åtalsnämnden för behandling av frågan om åtal.

– Det är viktigt att betona att vi hittills bara tagit ställning till själva avstängingen och vid denna tidpunkt kommer vi inte att kommentera detaljerna i ärendet i sig, säger Gjengedal vidare.

Läkaren Bendiksen bekräftade i samtal med Antidoping Norge att han gav Joahuag salvan utan att kontrollera att den innehöll ämnen på förbudslistan - och att han gav Johaug klartecken att använda drogen.

Åtalsnämnden i Anti-Doping Norge har som en följd av förklaringen valt att öppna ett ärende mot läkaren.

Senaste nyheterna

Martin Ponsiluoma går ut med startnummer 9 på lördagens jaktstart i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor skidskyttevärldscupen Kontiolahti lördag

I morgon lördag fortsätter skidskyttevärldscupen i finska Kontiolahti. Herrarna åker jaktstart och damerna stafett. Vi kan se fram emot spännande och roliga tävlingar med tanke på de svenska åkarnas s...
fis_bild

Längdvärldscupens final i Peking ställs in

Internationella skidförbundet, FIS, har tillsammans med organisationskommittén för OS i Peking, kommit överens om att mot bakgrund av den nuvarande globala situationen med Covid-19 så kommer inga för-...