Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Thomas Söderberg fixar slip och glid åt Lager 157 Ski Team men slipar också skidor åt motionärer och andra elitåkare. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Thomas Söderberg fixar slip och glid åt Lager 157 Ski Team men slipar också skidor åt motionärer och andra elitåkare. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Thomas slipar och vallar för glatta livet

Att skidorna är mycket viktiga för framgångar i skidspåret står väl helt klart för alla.
Lite i skymundan bakom alla snabba skidåkare finns alltid duktiga skidslipare och vallare - en av dessa är Thomas Söderberg.
– Jag tycker detta är väldigt roligt och intressant och gillar att testa och jämföra nya slipar och försöka hitta egna varianter, säger Thomas som bland annat slipar och vallar skidorna åt långloppslaget Lager 157 Ski Team.

Thomas sitter på mycket erfarenhet om hur en skida ska vara för att glida bra. Efter tre år med svenska skidskyttelandslaget så blev det hela 13 år med det norska skidskyttelandslaget. I fjol blev Thomas ansvarig för vallningen hos Lager 157 Ski Team och det uppdraget fortsätter han med kommande säsong.

Den erfarenhet han har med sig från den här resan tar han naturligtivs med sig nu i verksamheten med skidslipning.

– Jag hade en del ansvar för slipar och utveckling av slipar i Norge. Den kunskapen har jag så klart nytta av nu. Jag tycker detta är väldigt roligt och intressant och gillar att testa och jämföra nya slipar och försöka hitta egna varianter. Det är dock väldigt tidskrävande med testningen.

Thomas tar dock hjälp från olika håll med test av nya slipningar.

– Det är som sagt tidskrävande och går inte att säga hur det är efter en test. Det krävs ganska många tester för det och då är det bra att ha några som nu kan testa på den första snön som ligger på olika håll.

– Jag startade upp slipverksamheten i fjol och nu har jag kommit igång lite mer. Jag har slipningen som komplement till arbetet som vallaansvarig för Lager 157. Vallajobbet kommer i första hand men jag kommer ju inte att vara ute och valla hela livet. Det här med slipning vill jag bygga upp och jobba än mer med i framtiden, säger Thomas och fortsätter;

– Jag vill jobba riktigt seriöst och har förstås nytta av att ha jobbat på landslagsnivå. Jag har lärt mig hur strukturer ska se ut. Jag vet ju vad jag ville ha när jag själv beställde slipningar förut.

thomas_slipar_2.jpg
Madshus nya stakskida Propulsion på väg genom Thomas slipmaskin. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Idag slipar Thomas de flesta skidorna åt åkarna i Lager 157 Ski Team. En av sliparna för teamet görs också hos Längdcentrum i Grönklitt. Flera andra elitåkare slipar också sina skidor hos Thomas numera.

Tillsammans med kompanjonen Reine Karlsson i Mora så erbjuder Thomas förutom slipning också skidhotell och vallning.

När man lämnar skidorna till ”hotellet” kan man också boka upp sig för att de ska prepareras enligt önskemål. Man kan till exempel beställa rengöring, mättning, grundpreparering och en klar tävlingsvallning till aktuellt lopp man tänkt sig åka.

– Det här kan vara bra för de som åker upp till våra trakter flera gånger under vintern. Då vet dom att allt är i ordning när de kommer upp. Vi erbjuder att lämna eller skicka skidor till Mora för att man ska slippa vårda och valla skidorna inför nästa besök kring Mora/Orsa alternativt vid en tävling där vi finns representerade, informerar Reine Karlsson.

Kommande helg finns Reine tillsammans med Längd.se på plats under Winter Show i Kungsträdgården i Stockholm. För den som är intresserad av att slipa sina skidor hos Thomas Söderberg så kan vi genom ett samarbete erbjuda transport till och från Stockholmområdet av skidor som lämnas in till Reine Karlsson under Winter Show.

Läs mer om vad Thomas Söderberg erbjuder för olika varianter på stenslipning här.

Senaste nyheterna

I morgon fortsätter skidskyttevärldscupen med sprinttävlingar i Kontiolahti, Finland. Nu laddar de svenska skidskyttarna om. FOTO: Svenska skidskytteförbundet.

Succéskidskyttarna laddar om för omgång två i Finland

Världscupen i skidskytte fortsätter med tävlingar i Kontiolahti ytterligare en omgång och samtliga åkare ur den svenska truppen stannar kvar för att tävla vidare. – Jag är väldigt nöjd med den starte...
Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen står över resterade världscuptävlingar under 2020. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Kläbo och Iversen åker inte mer världscup det här året

Både Johannes Hösflot Kläbo Emil Iversen meddelar på måndagen att de inte kommer att åka några fler världscuptävlingar den här sidan nyåret. – Jag känner att skidåkning och tävlingar inte är särskilt...