Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Alliansloppet tänker annorlunda. David Bernhardsson, 83 och Arne Lundh, 72 är de första åkarna när Alliansloppet startar ett team. FOTO: Alliansloppet.

Alliansloppet tänker annorlunda. David Bernhardsson, 83 och Arne Lundh, 72 är de första åkarna när Alliansloppet startar ett team. FOTO: Alliansloppet.

Alliansloppet har världens äldsta teamåkare

Alliansloppet i Trollhättan är världens största rullskidtävling. Men Alliansloppet är också mycket annat. Till exempel ligger man bakom Klassjoggen för 10 000 barn.
Nu startar man också ett team och de två första teamåkarna är David Bernhardsson och Arne Lundh 83 respektive 72 år gamla.

– Dessa fantastiska herrar visar att Alliansloppet är för alla, gammal som ung! Dessa modiga, vitala grabbar visar vägen och är fina förebilder för våra ungdomar och de 10 000 barn som inledde sin hösttermin med att delta i Klassjoggen, detta år i Trollhättan och Borlänge, säger Magnus Larsson från Alliansloppets organisation.

David och Arne har ett förflutet inom skidåkningen på motionsnivå. Duon har genomfört flera Vasalopp men hade nu bestämt sig för att lägga skidorna på hyllan.

– Vi lyckades, med ett generöst treårskontrakt få dem att damma av laggarna och plocka fram spandexdräkterna igen, säger Magnus Larsson

Nu siktar dessa båda gentlemen framåt och inleder satsningen med träning inför Alliansloppet 2017. 2018 ska de åka Vasaloppet igen.

– Alliansloppet vill stå för glädje, rörelse, gemenskap och mod. Arne och David passar perfekt in på alla punkter. Vi är glada och stolta att ha dem i vårt team, säger Magnus Larsson.

Alliansloppet går på många sätt vägar som inte andra arrangörer gör. Häromåret startade de Klassjoggen i Trollhättan för att inspirera barnen i Trollhättan till mer rörelse. I år utökades Klassjoggen även till Borlänge och fler orter lär komma till framöver.

Till Klassjoggen har man engagerat landslagsåkaren Calle Halfvarsson som ambassadör. Man vill på olika sätt locka till rörelse och glädje. Man tänker långsiktigt. Hur ska man i framtiden få fram några skidåkare eller idrottare överhuvudtaget om barn och unga inte är aktiva när de växer upp.

hanna_petter.jpg
Hanna Falk och Petter Eliassen vann Alliansloppet i somras. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Allt startade med Alliansloppet som rullskidtävling - nu världens största med världseliten på plats. I år vann norska långloppskungen Petter Eliassen och svenska sprintesset Hanna Falk huvudtävlingen över 48 kilometer.

– Vi kommer fortsätta att locka toppåkarna till Alliansloppet. Men vi vill också trycka mer på vikten av att människor är i rörelse oavsett ålder. Här blir David och Arne härliga förebilder, säger Magnus Larsson.

Senaste nyheterna

Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen står över resterade världscuptävlingar under 2020. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Kläbo och Iversen åker inte mer världscup det här året

Både Johannes Hösflot Kläbo Emil Iversen meddelar på måndagen att de inte kommer att åka några fler världscuptävlingar den här sidan nyåret. – Jag känner att skidåkning och tävlingar inte är särskilt...
Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...