Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

John Kristian Dahl spurtar in precis före Anders Aukland på Nordenskiöldsloppet i våras. Toppduon kommer tillbaka till loppet i april och så gör också fyran i loppet Jörgen Brink. FOTO: erikwickstrom.se.

John Kristian Dahl spurtar in precis före Anders Aukland på Nordenskiöldsloppet i våras. Toppduon kommer tillbaka till loppet i april och så gör också fyran i loppet Jörgen Brink. FOTO: erikwickstrom.se.

Världseliten återvänder till extremt skidlopp

Nu är det klart att tre av världens främsta skidåkare på långa distanser åker Red Bull Nordenskiöldsloppet, världens längsta och tuffaste skidtävling. John Kristian Dahl och Anders Aukland, Norge samt Jörgen Brink, Sverige ska åka det 220 kilometer långa loppet den 15 april 2017.

Red Bull Nordenskiöldsloppet har både start och målgång i Jokkmokk, som ligger norr om Polcirkeln i nordligaste Sverige. Tävlingsbanan går rakt in i den vackra lappländska fjällvärlden.

Det är traditionsrikt skidlopp med anor ända sedan 1884 då första tävlingen arrangerades. Nystarten för det 220 kilometer långa loppet skedde våren 2016. Nu är allt klart för det andra loppet.

– Jag vill verkligen åka loppet en gång till. Det är fruktansvärt långt, en rejäl utmaning, säger John Kristian Dahl som vann loppet våren 2016 före Anders Aukland.

– Loppet var en upplevelse, dels för att det var så långt, dels för att banan var så fantastiskt storslagen och vacker. Dessutom var vädret strålande, säger Jörgen Brink som blev fyra i loppet.

– Förra årets tävling var bland de häftigaste upplevelser jag varit med om. Det var en helhet; Elitåkarnas kamp, alla motionärer som togs sig i mål, serviceteamen runt åkarna, medföljande till åkarna och alla funktionärer som jobbade hårt, säger trefaldige Vasaloppsvinnaren Daniel Tynell som är sportchef för Red Bull Nordenskiöldsloppet.

Bästa icke nordiska åkare i loppet i våras var Thomas Freimuth, Tyskland på åttonde plats. Han säger:

– Den här dagen vid polcirkeln i Jokkmokk gav mig det största äventyret på skidor. När man lyckas fullfölja loppet ger det en obeskrivlig känsla av lycka. Jag kan nästan inte vänta tills jag är tillbaka och står på startlinjen.

– Det var en unik upplevelse och så roligt att hela arrangemanget fungerade perfekt.

Inför förra årets tävling fanns inga referenser på hur det skulle vara att åka ett så ultralångt skidlopp. Ingen hade tidigare åkt ett så långt skidlopp.

– Det längsta jag åkt någonsin tidigare var sju timmar på rullskidor. Men nu blev det en och en halv timme till. Det var en utmaning, men kanske främst en mental utmaning att orka åka skidor så länge, säger John Kristian Dahl.

– Men snöbristen gjorde att arrangören fick lägga om banan, nu skulle det vara trevligt att kunna åka originalbanan, säger John Kristian Dahl.

Förra året var det snöbrist i Lapplands fjällvärld. Därför blev banan 200 kilometer lång. I sommar och höst har arrangörerna i Jokkmokk arbetat med banan och räknar med att kunna genomföra loppet i sin helhet, 220 kilometer.

Damklassen hade lockat 25 startande i fjol och segrade gjorde Lina Korsgren.

Nu vet man att tävlingen fungerade bra både för elit och motionärer. Av de 330 män och kvinnor från 17 länder på startlinjen var det bara en handfull som behövde bryta. Segrartiden blev 8,5 timmar och den siste åkaren åkte
på 23 timmar.

– Intresset för loppet är stort och vi räknar med att fylla de 500 startplatserna. Men ännu finns det platser kvar i startfältet, säger Wolfgang Mehl som är initiativtagare till det rekordlånga loppet.

– Åkarna och de som följer med till tävlingen kommer att få en fantastisk upplevelse både i skidspåren, men de får också uppleva fina Jokkmokk och dess fjällvärld under vackra vinterdagar.

Mer om loppet finns här: redbullnordenskioldsloppet.se

Senaste nyheterna

pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.
Martin Ponsiluoma går ut med startnummer 9 på lördagens jaktstart i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor skidskyttevärldscupen Kontiolahti lördag

I morgon lördag fortsätter skidskyttevärldscupen i finska Kontiolahti. Herrarna åker jaktstart och damerna stafett. Vi kan se fram emot spännande och roliga tävlingar med tanke på de svenska åkarnas s...