Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Långloppsspecialisten Katerina Smutna övertygade i Gällivarepremiären med seger för favoriten och landsmaninnan Petra Novakova. FOTO: Yngve Johansson, Imega Promotion.

Långloppsspecialisten Katerina Smutna övertygade i Gällivarepremiären med seger för favoriten och landsmaninnan Petra Novakova. FOTO: Yngve Johansson, Imega Promotion.

Katerina Smutna övertygade i Gällivare

Efter tio år i österrikisk landslagsdress är Katerina Smutna tillbaka i det tjeckiska landslaget den här säsongen. Återkomsten firade hon genom seger i Gällivarepremiären, 10 kilometer klassisk stil
– Jag är jättenöjd, ett riktigt bra race, men vilken tuff bana, säger Katerina.

Att den tjeckiska långloppsspecialisten som vann Vasaloppet i våras fortfarande är ett namn att räkna med även på kortare distanser visade hon med all tydlighet i Gällivarepremiärens distanslopp. Ledning med en sekund för landsmaninnan och storfavoriten Petra Novakova efter första varvet på 3,75 kilometer, drygades ut med ytterligare 10 sekunder vid den andra varvningen och då var loppet i princip avgjort. I mål skrevs segermarginalen till 29 sekunder mot tvåan Novakova.

smutna_spurt_gprem.jpg
Katerina Smutna spurtar i mål till seger med 29 sekunders marginal. FOTO: Yngve Johansson, Imega Promotion.

– Jag är inte riktigt van med de här tuffa banorna eftersom min satsning de senaste åren har varit långlopp. Men det här är något som jag måste behärska med tanke på att jag ska köra några världscuptävlingar i vinter och satsar på en plats i stafettlaget under VM i Lahti, säger Katerina.

Den tjeckiska dominansen från lördagens sprint upprepades även i distansloppet. Bästa icke tjeckiska var Jenny Larsson, Gellivare Skidallians, på en sjätte plats.

Resultat D 21 Gällivarepremiären.

 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...
William Poromaa blev 17:e man i jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Hösflot Kläbo ryckte till seger - Poromaa 17:e

Johannes Hösflot Kläbo släppte upp Aleksander Bolshunov och Emil Iversen halvvägs i jaktstartloppet i Ruka. Sedan avgjorde han till seger med ett ryck i sista backen. William Poromaa blev bäste svens...
Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.