Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Herrvinnarna i Gällivarepremiärens distanslopp Devon Kershaw och Simon Stenberg fångade i samma bild. FOTO: Yngve Johansson, Imega Promotion.

Herrvinnarna i Gällivarepremiärens distanslopp Devon Kershaw och Simon Stenberg fångade i samma bild. FOTO: Yngve Johansson, Imega Promotion.

Kershaw  och Stenberg imponerade i Gällivare

Han har tränat tillsammans med världens bästa skidåkare, Martin Johnsrud Sundby, under sommaren.
Resultatet av det visade det kanadensiska landslagsveteranen Devon Kershaw i Gällivarepremiärens distanslopp över 15 kilometer klassiskt - fullständig kross av hela det tjeckiska världscuplaget och seger med en minut!

– Kändes riktigt bra idag, man har ju alltid lite fjärilar i magen inför säsongens första lopp, säger Devon.

Kershaw, som efter giftermålet med den norska stjärnan Kristin Störmer Steira, tillbringar mer tid i Norge än i Kanada numera, verkar ha fått till en riktig nytändning inför VM-säsongen. Redan efter det första av fyra varv på den 3,75 kilometer långa världscupbanan på Hellnerstadion hade Kershaw ryckt till sig en ledning på drygt 20 sekunder till närmaste konkurrent.

Sedan följde en ren defilering under resterande del av loppet, i mål var han en minut före tvåan Petr Knop, Tjeckien.

– Det har känts väldigt inspirerande att träna tillsammans med Johnsrud Sundby och den svenska landslagsåkaren Martin Johansson som också bor i Norge och är kul att vara igång med tävlandet igen. Det var fantastiskt fina förhållanden idag, kroppen svarade som den skulle och skidorna var riktigt bra, säger Devon.

devon_gprem.jpg
Kanadensaren Devon Kershaw har tränat tillsammans med Martin Johnsrud Sundby och Martin Johansson inför säsongen. FOTO: Yngve Johansson, Imega Promotion.

Det tjeckiska stjärnskottet, förstaårssenioren Michal Novak, följde upp lördagens andraplats i sprinten med ett riktigt bra distanslopp och slutade trea, bara fem sekunder bakom Petr Knop. Novak är utan tvekan ett namn att hålla lite extra koll på i vinter.

Hemmaklubbens Gustav Johansson var bästa svenska åkare med en sjundeplats.

Juniortävlingen över samma distans bjöd på desto mer spänning. Simon Stenberg, Kalix SK, inledde övertygande och hade tio sekunders ledning vid första varvningen och såg ut att gå mot en säker seger. Men Edvin Murto, Gellivare Skidallians bjöd upp till riktig kamp och vid sista varvningen efter 11,25 kilometer var de i delad ledning. Stenberg hade dock den starkaste avslutningen och kunde till slut vinna, nio sekunder före Murto.

stenberg_gprem.jpg
Simon Stenberg  vann juniorklassen nio sekunder före Edvin Murto. FOTO: Yngve Johansson, Imega Promotion.

Resultat H 21 Gällivarepremiären.

Resultat H 17-20 Gällivarepremiären.

 

Senaste nyheterna

Tatiana Sorina tvåa, Therese Johaug etta och Ebba Andersson trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen. Bildbyrån.

Johaug klar vinnare – Ebba Andersson trea

En krasch i slutet på jaktstartsloppet förstörde för Linn Svahn och Maja Dahlqvist i slutet på jaktstartsloppet i Ruka. Ebba Andersson och Frida Karlsson stod på benen men rådde inte på ryskan Sorina ...
Therese Johaug vann klart i jaktstartsloppet i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen. Bildbyrån.

Resultat Ruka 10 km fri stil jaktstart

Therese Johaug vann jaktstartsloppet i Ruka 47 sekunder före Tatiana Sorina, Ryssland. Ebba Andersson trea 48,6 sekunder efter Johaug och Frida Karlsson fyra drygt två sekunder där bakom.