Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Marcus Hellner och Johan Olsson efter lördagens batalj Bruksvallarna. I helgen åker duon världscuppremiären i Ruka, Finland. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Marcus Hellner och Johan Olsson efter lördagens batalj Bruksvallarna. I helgen åker duon världscuppremiären i Ruka, Finland. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Landslagstrupp till världscuppremiären i Ruka är uttagen

Svenska Skidförbundet har tagit ut 9 damer och 11 herrar som ska representera längdlandslaget under världscuppremiären i finska Ruka den 26–27 november.

När helgens nationella tävlingspremiär i Bruksvallarna avslutats tog längdlandslagets ledning ut de åkare som får representera det svenska landslaget i samband med världscuppremiären i Ruka, Finland, den 26–27 november.

Under de inledande världscuphelgerna kommer A-landslagsåkare premieras framför övriga åkare.

Efter en mindre lyckad fjolårssäsong för stora delar av laget, med många sjukdomar och skador, är revanschlusten nu stor hos de svenska åkarna.

– Det ska bli kul att återse etablerade åkare som hade ett trassligt fjolår. Det känns som att vi kommer med ett lag som har ett stärkt självförtroende efter en fin försäsong och som tar med sig mycket positivt från helgens tävlingspremiär i Bruksvallarna. De visade gott gry och fin inställning, säger Rikard Grip, förbundskapten för längdlandslaget.

Men det är inte nödvändigtvis pallplats som räknas i Ruka:

– Det är tidigt på säsongen och det viktigaste för oss i helgen är att vi är med och slåss om de främsta platserna. Det måste inte vara pallplatser för att räknas som positivt i dagsläget, berättar Grip.

Två veteraner gör comeback i den vita tävlingsdräkten efter ett år utanför landslaget. Johan Olsson, Stockviks SF, och Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, är tillbaka med siktet inställt mot en ny VM-säsong.

– Johan visade vilken bra skidåkare han är i Bruksvallarna där han vann 15 kilometersloppet. Daniel hade en tyngre premiärhelg, men vi vet vilka klassåkare de är båda två och de är därför givna åkare i Ruka. Det känns väldigt roligt att de väljer att komma tillbaka till landslaget i vinter. Laget har nu en bra mix av äldre och yngre åkare som kan sporra varandra, avslutar Rikard Grip.

På tävlingsprogrammet i Ruka står sprint i klassisk stil på lördagen och 10/15 kilometer klassisk stil på söndagen.

Längdlandslaget till vc-premiären i Ruka, Finland, 26–27 november
Damer

Maja Dahlqvist, Falun/Borlänge SK, Hanna Falk, Ulricehamn IF, Anna Haag, AnnaEmil Sportklubb, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Charlotte Kalla, Piteå Elit, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Linn Sömskar, IFK Umeå, Emma Wikén, Åsarna IK, Jennie Öberg, Piteå Elit.

Herrar
Simon Andersson, Falun/Borlänge SK, Jens Burman, Åsarna IK, Johan Edin, IFK Mora SK, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Marcus Hellner, Gällivare Skidallians, Emil Jönsson AnnaEmil Sportklubb, Johan Olsson, Stockvik SF, Teodor Peterson, IFK Umeå, Carl Quicklund, Östersund SK, Daniel Richardsson, Hudiksvall IF, Oskar Svensson, Falun/Borlänge SK .

Senaste nyheterna

Martin Ponsiluoma går ut med startnummer 9 på lördagens jaktstart i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor skidskyttevärldscupen Kontiolahti lördag

I morgon lördag fortsätter skidskyttevärldscupen i finska Kontiolahti. Herrarna åker jaktstart och damerna stafett. Vi kan se fram emot spännande och roliga tävlingar med tanke på de svenska åkarnas s...
fis_bild

Längdvärldscupens final i Peking ställs in

Internationella skidförbundet, FIS, har tillsammans med organisationskommittén för OS i Peking, kommit överens om att mot bakgrund av den nuvarande globala situationen med Covid-19 så kommer inga för-...