Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Till helgen startar Visma Ski Classics. Nytt för säsongen är att dameliten nu får tävla om den gröna sprintvästen. FOTO: Visma Ski Classics.

Till helgen startar Visma Ski Classics. Nytt för säsongen är att dameliten nu får tävla om den gröna sprintvästen. FOTO: Visma Ski Classics.

Sprintväst för damåkarna i Ski Classics

På söndag startar långloppsserien Visma Ski Classics med prolog i schweiziska Pontresina.
En nyhet inför årets säsong är att man inför en sprintväst i damklassen.
– Eftersom andelen kvinnliga teamåkare nu har ökat från cirka fem i de första upplagorna av Ski Classics till 36 kommande vinter är det dags att lansera en sprinttävling även för damerna, säger Visma Ski Classics VD David Nilsson i ett pressmeddelande.

I vinter är det 28 team som är med och tävlar i Ski Classics. Det finns tre nummerlappar att tävla om; den gula mästarvästen, den rosa ungdomsvästen för tävlande upp till 26 år och den gröna sprintvästen.

I kampen om den gröna sprintvästen samlar åkarna poäng på en till tre spurtpriser per tävling. Nytt för i vinter, Visma Ski Classics sjunde säsong, är att det nu också finns en sprintväst för dameliten.

– Vi har sedan lanseringen av Ski Classics arbetat hårt för att boosta damtävlingen. Första steget var lagtävlingen där både herrar och damer samlar poäng. Sen introducerade vi att damerna fick en egen starttid före masstarten så att de kan ha sin egen TV-skoter, och en egen rättvis tävling utan att bli störda av manliga åkare, säger David Nilsson, VD Visma Ski Classics.

– Eftersom andelen kvinnliga teamåkare nu har ökat från cirka fem i de första upplagorna av Ski Classics till 36 kommande vinter är det dags att lansera en sprinttävling även för damerna. När de var färre var det helt enkelt inte tillräckligt intressant med spurtpriser. Vi hoppas nu också att införandet av en sprintväst ska göra att ännu fler kvinnliga åkare ser det intressant att delta i Ski Classics, fortsätter David Nilsson.

Läs mer om Visma Ski Classics reglerwww.vismaskiclassics.com

Senaste nyheterna

Hanna Öberg förde Sverige till seger på stafetten i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Sverige vann damstafetten i Kontiolahti

De svenska skidskyttedamerna fortsätter att imponera i finska Kontiolahti. På lördagen åkte kvartetten Johanna Skottheim, Mona Brorsson, Elvira Öberg och Hanna Öberg suveränt och vann 9,6 sekunder för...
Harald Östberg Amundsen slog Johannes Hösflot Kläbo vid norska cupen i Lillehammer. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Johaug och Östberg Amundsen vann i Lillehammer

Norska cupen fortsatte på lördagen med fristilslopp i Lillehammer. Therese Johaug vann programenligt i damklassen och på herrsidan var U23-världsmästaren Harald Östberg Amundsen.
Segern på vann jaktstarten i Kontiolahti var Sebastian Samuelssons första i världscupen. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Sebastian Samuelsson vann jaktstarten i Kontiolahti

En bom och snabb skidåkning förde Sebastian Samuelsson från 18:e plats till seger på jaktstarten i Kontiolahti. Samuelssons första världscupseger! Duon kom samtidigt till sista skyttet. Samuelsson mi...