Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Anton Lindblad, Hudiksvalls IF, vann Intersport Cup förra vintern. Här är Anton vid säsongspremiären i Bruksvallarna. I helgen drar cuptävlandet igång igen, på Idre Fjäll. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Anton Lindblad, Hudiksvalls IF, vann Intersport Cup förra vintern. Här är Anton vid säsongspremiären i Bruksvallarna. I helgen drar cuptävlandet igång igen, på Idre Fjäll. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Laddat för cup-premiär i Idre

Till helgen drar den nationella säsongen igång på allvar då det är rekordtidig premiär av säsongens rekordstora Intersport cup, den officiella svenska cupen i längdskidåkning för seniorer.
Värd för säsongens premiärtävlingar är Idre/Särna SK i samarbete med Borås SK, ett av Skidsveriges mest intressanta samarbeten.

– Det kommer bli hur fint som helst, det är gott om snö i både Idre by och Särna trots mildvädret sista dagarna och uppe på Idre Fjäll är det absolut inga problem. säger tävlingsledare Sven Larsson.

– Vi har också i dagarna avslutat homologiseringen av de nya tävlingsbanorna på Idre Fjäll, så nu blir det tävlingar på internationellt godkända banor. fortsätter Larsson. Man har byggt om skidstadion under sommaren och skapat ny in- och utgång från stadion vilket gör att den redan tuffa terrängen utnyttjas ännu bättre. Det kommer att bli en riktig skidfest i helgen!

Tävlingarna samlar stora delar av skideliten i Sverige då det är mycket som står på spel. Två veckor efter tävlingarna arrangeras premiären av årets Skandinaviska cup i Norge och till dessa tävlingar kommer ett landslag att tas ut. Platser i världscupen står också på spel för de som gör bra resultat under helgen.

Tävlingsprogrammet i Idre består av sprint i fri teknik lördag 26 november och individuella tävlingar i fri teknik över 10 och 15 km på söndag 27 november. Första start bägge dagarna är kl. 9:00.

Anmälningslista Intersport cup Idre lördag
Anmälningslista Intersport cup Idre söndag

Intersport cup arrangeras för tredje året och årets upplaga är större än någonsin. Tävlingsorter är förutom Idre, Boden, Falun och Skellefteå. Tävlingarna i Falun är för första gången en minitour vilket innebär att cupen i år har 11 deltävlingar varav nio räknas i det totala resultatet. Den totala prissumman har också höjts och är hela 430 000 kr. Totalvinnarna av minitouren får 10 000 kr och vinner man Intersport cup totalt får man 30 000 kr.

Poängskalan som används i cupen är "50-poängskalan" vilket innebär att man får 50 poäng för seger och på placeringarna därefter är det ganska små avstånd poängmässigt. Detta innebär att det är svårt att avgöra cupen tidigt och förhoppningsvis kommer det vara en kamp ända till de sista tävlingarna i mars. Förra säsongen vanns Intersport cup av Lisa Vinsa, Piteå Elit och Anton Lindblad, Hudiksvalls IF.

Intersport cups officiella webbplats Innehåller bland annat regler för cupen och länkar till alla vinterns tävlingar.

Under helgen arrangeras även FIS-tävlingar för juniorer i samma tävlingsformer som för seniorerna. Även juniortävlingarna håller mycket hög klass och har samlat i stort sett hela junioreliten. Då många tar chansen att tävla tidigt på säsongen.

Idre/Särna SK och Borås SK slår också ett slag för undgomsskidåkningen under helgen då man arrangerar tävlingar för nybörjare och 9-16-åringar både lördag och söndag. Ungdomarna åker individuella lopp bägge dagarna.

Tävlingarnas officiella webbplats

 

Senaste nyheterna

Fullt fokus från Hanna Öberg och ny seger. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Båda syskonen Öberg på pallen

Hanna Öberg tog andra raka sprintsegern i världscupen och samtidigt åkte systern Elvira in som trea. – Det känns bara helt fantastiskt. Min känsla på skjutvallen, jag är verkligen trygg där, sa Hanna...
Martin Ponsiluoma åkte fort i Kontiolahti. Trots tre bommar slutade han på nionde plats. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Tionde segern för Tarjei Bö – snabb Ponsiluoma nia

Det blev äldre brodern Bö, Tarjei, som vann sprinten vid världscupen i skidskytt i Kontiolahti på torsdagseftermiddagen. Martin Ponsiluoma flög fram i spåret och trots tre bom slutade han på nionde p...